TISZAKÉCSKE LAKÓHÁZ 

Tiszakécske lakóház

A tervezett lakóház Tiszakécske külterületi részén, a főút felől ökológiai folyosó által határoltan több telekből álló birtokon található. A lakóház telkéhez erdő, rét, lovas udvar kapcsolódik. A hely meghatározója a természet ereje. A 3 épületből álló együttes lakóház, borospince és fedett gépkocsi beállóból áll.

Tiszakécske lakóház

Az épületek földszintesek, hagyományos szerkezettel épültek, egymáshoz lazán kapcsolódnak. A meglévő természeti adottságokat még az épített tó egészíti ki, környezetével harmóniában.

Tiszakécske lakóház

A lakás bejárata súlypontban, tengelyben helyezkedik el, szándékosan klasszicizáló megjelenéssel. Az archaikus építészeti elemek egyszerűsítésével, kevésbé részletgazdag megjelenítésével a múlt értékeire való utalás, azok átmentése volt a cél. Az építtető és a tervező hasonló értékrendje, világnézete, közös látásmódja nagyban segítette a tervezést, az épület megfogalmazását, létrejöttét.

Jellemző a visszafogott, tagolt formaképzés és a természetes anyaghasználat. A látszó fa szerkezetek, burkolatok lazúr festettek. Az anyagok megválasztásával a minőség, a visszafogott eleganciát adó megjelenést kívántuk elérni.

Tiszakécske lakóház
Tiszakécske lakóház

Az épület jó arányú és kapcsolati rendszerrel bíró helyiségekből épül fel, egyszerű szerkesztésmóddal, tisztán áttekinthető terek kapcsolatával. A lakótér az udvarra megnyitott, a kertkapcsolat közvetlen, a külső és belső terek átfolynak egymásba.

A 2021-ben épült ház-amely mára már otthon- népi építészetünk hagyományainak tiszteletével, tovább éltetésének szándékával jött létre.

Tiszakécske lakóház
Tiszakécske lakóház

Bozsódi Csaba
épitész 

7. Dimenzió Építésziroda Kft.

Bozsódi Csaba, Pankotai Gyula, Venczel Tamás
építész vezető tervezők

fotók: Bús Csaba, Varga Károly