Gyártási folyamat

NYERSANYAG KINYERÉSE

1. Nyersanyag-bányászat

A CREATON a saját maga által felállított tisztasági követelménynek megfelelően a Kerámia cserepek gyártása során kizárólag természetes nyersanyagokat, azaz agyagot, vályogot és vizet használ, melyeket a gyáregységek közvetlen közelében termel ki. Az agyag és a vályog a későbbi Kerámia cserepek fő alkotóelemeit képezik. Mindkét nyersanyag a jégkorszak alatt és azt követően keletkezett, földpát-szétmállás eredményeként.
Az agyag a vízzel történő érintkezés során egy nagyon finom szemcseszerkezetű, illetve nagy vízfelvevő képességgel rendelkező plasztikus nyersanyaggá alakul. Ennek következtében képes erősen összezsugorodni, ugyanakkor extrém módon ellenálló az égetési folyamat során.
A vályog ezzel szemben magas kvarc-tartalmának köszönhetően durvább szemcseszerkezetű, mint az agyag. Magas arányú vaskötései miatt alakul ki az égetési folyamat során a tetőcserépre jellemző vörös szín.
A nyersanyagokat az óriási marókerekes kotrógépekkel akár 18 m-es mélységből is ki lehet bányászni. Magától értetődik, hogy koncepciónknak megfelelően a bányaterületeket használatuk után ismét renaturáljuk és "visszaadjuk" a természetnek.

2. Szállítás

Azáltal, hogy a nyersanyagforrások a gyártóhelyek közvetlen közelében találhatóak, így nincs szükség hosszú és a környezetet terhelő szállítási utakra. A nyersanyagokat egyenesen a gyárba szállítják, pl. a Großengottern-i üzemekbe szállítószalagokkal, a többi üzembe pedig pl. teherautó  segítségével.

3. Az agyag tárolása

Ha az egyes telephelyeken kimerül a tárolókapacitás, akkor a kibányászott nyersanyagot átmenetileg egyszerűen a szabadban tárolják.

Nyersanyag kinyerése
Nyersanyag kinyerése
Nyersanyag kinyerése

ELŐKÉSZÍTÉS

4. Szekrényes adagolók
Miután a nyersanyag megérkezik az üzemekbe, ún. szekrényes adagolók által, optimális adagokban az előkészítő berendezésekhez szállítják. A nyersanyag-elegyhez ezután vizet kevernek és többtonnás keverőgépek segítségével finomszemcsés masszává dolgozzák fel.

5. Hengerőrlés
Az őrlő hengerek révén tovább elegyítik a masszát és lekicsinyítik 20 mm alá.

6. Hengeres aprító
A hengeres aprítóban az őrleményt tovább kicsinyítik, 0,8 mm alá. Sőt Guttau-i üzemünkben 0,035 mm-re csökkentik az őrleményt. Ezzel az eljárási móddal nyerik „PREMION" és „KERA-Biber" termékeinek különleges törőszilárdságukat.

7. Ülepítő
Ezt követően az alapanyagot szállítószalagon az ülepítőbe szálítják, ahol kb. két hétig pihen a massza, míg az előkészített nyersanyag el nem éri a minőségi termékeink előállításához szükséges tökéletes állapotot, amikor is már nem változik tovább a nedvességtartalma.

8. Szűrős köradagoló
Amikor a nyersanyag eléri ezt a tökéletes állagot, akkor tovább szállítják a szűrős köradagolóba, ahol megnedvesítik, mad kicsi, egyforma méretű agyag-rudakká préselik őket. Mivel nem csomós állagúak, így ideálisan formálható anyagnak tekinthetőek.

Előkészítés
Előkészítés
Előkészítés

FORMA KIALAKÍTÁSA

9. Vákuum prés
Az alapanyagot továbbviszik a vákuumprésbe, amely egy végtelenített agyag folyamba foglalja a félkész anyagot és az utolsó légbuborékokat is kiszorítja a masszából.

10. Vágóhuzal
Ezt követően a végtelenített agyag folyamot egy borotvaéles huzallal külön cserép-előformákká osztják.

11. Revolver prés
Egy szállítórendszer által a félkész darabok a revolverpréshez kerülnek, amely megadja a tetőcserepek végleges formáját. A munkadarabok magasnyomás alatt bekerülnek a formákba. Ezenkívül a prés egyenáram alatt is áll, hogy a félkész termék könnyebben kijöjjön a formából. A magasnyomású prések óránként 3000 tetőcserepet készítenek.
A munkaformákat az üzem saját tulajdonában álló formaöntödékben készítik különböző gipsz-és öntőanyagokból. A gipszformák előnye abban rejlik, hogy a préselés közben képesek felvenni a kiszorított vizet, ezáltal vízfilmet képeznek a forma és a nyersdarab között.
Tekintettel arra, hogy ezekre a formákra óriási erők és súrlódások hatnak, így ezeket naponta többször ki kell cserélni.

Forma kialakítása
Forma kialakítása
Forma kialakítása

NEMESÍTÉS

12. Szárító berendezés
A préselés után a nyersdarabokat a szárító-berendezéshez szállítják és több órán keresztül ott tartják őket. Ily módon még egyszer kivonják a nedvességet a darabokból. Ez a szárítási folyamat az alapfeltétele az ezt követő nemesítésnek.

13. Engóbozási-/mázazási folyamat
Az engóbozás során, amely a legelterjedtebb nemesítési folyamat, egy szórógép finom agyagüledék-ködöt terít el a tetőcserepek felszínén. Az égetés folyamán az Engób végül egységbe olvad a valódi cseréppel.

Ez a nemesítési folyamat teszi lehetővé, hogy színt kölcsönözzünk Kerámia cserepeinknek és hogy azt tartósan meg is őrizzük eredeti állapotában. Így jön létre az értékes „NUANCE"-kollekciónk.

A mázazás elvileg éppen úgy működik, mint az engóbozás, itt is zúzott és előre megolvasztott ércből álló mázas elegyet oszlatnak el egyenletesen a tetőcserepek felszínén, szórókabinok segítségével, mielőtt tovább szállítják őket a kemencébe.
A tetővédő faktorral ellátott, nagyszériás mázas „FINESSE" kerámia-cserepeink, valamint az exkluzív „NOBLESSE"-kollekcióból származó tetőcserepeink egyaránt nagyon sima felülettel rendelkeznek. Emiatt a szennyeződés-részecskék sem tudnak rajta sokáig megtapadni, hiszen az első eső egyszerűen lemossa a szennyeződéseket. A mázas cseréppel fedett CREATON-tetők így még évtizedek múlva is újszerűen és optikailag tetszetősen hatnak.

Nemesítés
Nemesítés
Nemesítés

ÉGETÉSI FOLYAMAT

14. Előmelegítő
Az előkezelt cserepeket úgynevezett H-kazettákba helyezik át, amelyek gondoskodnak arról, hogy az égetőkemence hője ideálisan járja át az agyagcserepeket. Mielőtt azonban a félkész cserepek az alagútkemencébe kerülnek, át kell haladniuk az előmelegítőn.

15. Alagútkemence
Ezt követően a cserepeket több mint 1000°C hőmérséketen égetik egy hosszú alagútkemencében. Ez a folyamat több óráig tart. Az óriási hő hatására az agyag összetömörödik és megkeményedik, ennek következében a cserepek némileg összezsugorodnak, ugyanakkor azonban veszítenek a szilárdságukból.
Az agyagcserép-alkotás lényegében a kemencében zajló kétféle folyamatra vezethető vissza:
a) Kristályátalakulás 550° -600° C-os hőmérsékleten
b) Keletkezik egy bizonyos mennyiségű mázas olvadék, amely összeköti egymással a lehűlés során meg nem olvadt elemeket.

16. Hűtés
Az égetési folyamat után a cserepeket óriási ventillátorok segítségével ismét szobahőmérsékletűre hűtik.

Égetési folyamat
Égetési folyamat
Égetési folyamat

TOVÁBBI FELDOLGOZÁS

17. Lehűtés
Az égetési folyamatot követően ventillátorok segítségével a cserepeket átlagos hőmérsékletre hűtjük.

18. Minőségellenőrzés
A lehűtés után következik a cserepek minőségellenőrzése, amelynek során egy kalapáccsal megkopogtatják őket, ugyanis a hangzás alapján felismerhető, hogy a cserepek állaga megfelel, vagy nem. Ezenkívül ellenőrzik azt is, hogy a Cserép optikailag is kielégíti-e a CREATON minőségi igényeit.

19. Kötegelés
Ha az égetett áru kiállta a minőségellenőrzés próbáját, újrahasznosítható polipropilén szalagokkal praktikus kiskötegekké csomagolják.

20. Raktár
A készre csomagolt cserepeket a raktárban tárolják, majd teherautóval az építkezésre szállítják.

További feldolgozás
További feldolgozás
További feldolgozás

A GYÁRTÁSI FOLYAMAT VIDEÓN ILLUSZTRÁLVA

TERMÉKVÁLASZTÉK

A CREATON egyedülállóan széles kerámia tetőcserép választékot kínál, melyhez átfogó tartozékprogram, okos napelemrendszer,  kompetens szaktanácsadói csapat és magas színvonalú szolgáltatások társulnak.

TETŐFEDŐ ÉS KERESKEDŐ KERESÉSE

Megbízható tetőfedőt vagy kereskedőt keres? Találja meg keresőnk segítségével az Önhöz legközelebb eső tetőfedő és kereskedő partnereinket!

 

DOKUMENTUMOK LETÖLTÉSE

Töltse le termékismertetőinket, műszaki kiadványainkat és egyéb termékeinkhez kapcsolódó dokumentumokat!