TERVEZŐI GONDOLATOK - HELYIVÉDETT VILLA ÉPÜLET FELÚJÍTÁSÁHOZ, TETŐTÉRI ÁTALAKÍTÁSÁHOZ 

Tervezési előzmények:

Az épület fejlesztési igénye már 2009-ben felmerült, és az óta, folyamatosan napirenden van, kisebb, nagyobb intenzitással. Ekkor készítettem az épület építész felmérési terveit.

Teleki László utca
Teleki László utca

A helyszín leírása és a villa rövid története:

Az építési helyszín Kecskemét történelmi belvárosától észak nyugati irányban, az egykori árok-palánk rendszeren kívül, közvetlenül az árok helyén futó körút külső oldalán, az úgynevezett Budai kapu közelében, a Teleki László utca 1. (hrsz.: 3675) alatt található. Helyi érték védelemi terület, kisvárosi lakó terület, villanegyed. A villanegyed a trianoni trauma utáni áttelepülési hullám idején épült az 1920-as évek második felében. A terület rendezése azonban korábban indult, hiszen a Teleki László utca északnyugati végében már az 1890-es évek végétől állt a „Tanítói árvaház” - impozáns tömbje, a maga 1 hektáros telkével és keretes beépítésével - és ezt megelőzően már elkészült a terület szabályozási terve, a telekosztással. Ez látható az 1905-ös Rihocsek féle térképen. Az 1933. évi Kecskemét TH. Város átnézeti térképén, már szerepel az érintett villa épület.

Teleki László utca
Teleki László utca

A II. világháború után államosították a villanegyed épületeit, az eredeti tulajdonost vagy kilakoltatták, vagy jobbik esetben a társasházzá alakított villa egyik szoba konyhájában meghúzhatta magát. Az 1970-es évek elején már biztosan óvodaként üzemel, ezt onnan tudom, mert magam is oda jártam az 1974-1978 közötti években.

Teleki László utca

Igazán átfogó felújítása gyakorlatilag mostanáig nem volt. A felújítás igen jelentős az épület életében, hiszen fedélszék és födém csere, valamint falszárítás és falszigetelés (injektálás, víznyomásnak ellenálló vakolatszigetelés és lélegző nagy pórus tartalmú vakolat készült a falszigetelési szakvéleményre alapozva. Új hő és vízszigetelt padlószerkezet, korszerű, új gépészeti és teljes elektromos rendszer, hideg és meleg burkolatok, festés-mázolás, egyes helyeken nyílászáró csere készült. Megújult az udvar és a kert is. Elmondhatjuk, hogy talán egy jó 100 évvel meghosszabbítottuk a helyi védett villa épület életciklusát!

Tervezési program:

A tervezési program központi gondolata a hasznos tér maximalizálása, és az épület hosszú távú használata volt. Ennek köszönhetően alakult ki az alábbiakban rögzített feladatok sora:

 •        Fa fedélszék bontása.
 •        Fa födém bontása (80 évnél régebbi szerkezet, stabilitása romlott az elmúlt évtizedek alatt).
 •        Új monolit vasbeton födém építése, 32 cm-el alacsonyabb szinten. Eddig bontható vissza az eredeti konzolosan befogott lépcsőkar, két fellépéssel, és a falegyen. Az oromfalak megtartandók (volt amit bontani és újjá építeni kellett stabilitási okokból), nyílásrendjükkel és nyílászáróikkal együtt. Ennek következtében nőt a tetőtér hasznos alapterülete az alaprajzi bővülés (teljes padlástér beépítése a korábbi részleges helyett), és a belmagasság növekedés következtében is.
 •        Egy kivételével a kémények bontása.
 •        Új fa fedélszék építése acél keret kiváltásokkal a szaruk között az eredetivel teljesen megegyező geometriával, de sokkal több hasznosítható területtel.
Teleki László utca
 •        Pince padlóban monolit vasbeton ellenlemez készítése a vízszigetelés megoldására.
 •        Víznyomás elleni szigetelés készítése az ellenlemezen és a pincefalakon a mértékadó talajvízszintig (2 réteg cementiszapos és 2 réteg elasztikus víznyomás elleni szigetelés).
 •        Talajnedvesség elleni szigetelés a pince falakon a mértékadó talajvízszint felett a födémig (2 réteg cementiszapos és 1 réteg elasztikus talajvíz elleni szigetelés).
 •        Fúrt, injektált vízszigetelés készítése az alapfalakban a kapilláris víz útjának lezárására. Ettől még nem távozik el a víz által felhordott oldott só mennyiség a falakból. Ezért komplex megoldás kell a fal vízszigetelésének megoldására. Az injektálás kiegészítésére a szigetelési szakvélemény értelmében szükség van, WTA minősítésű légpórus vakolat alkalmazására. Az aktív sótalanító eljárások alkalmazása nem indokolt.
 •        A padlószerkezetek teljes bontása, új víz és hőszigetelt padlószerkezet építése. A padló vízszigetelést felület folytonos kapcsolattal kialakítva a falak injektált vízszigetelési sávjához.
 •        Új elektromos rendszer építése, a régi teljes bontása (erős és gyenge áram egyaránt – tűzjelzővel).
 •        Új gépészeti hálózatok építése, a régiek teljes bontása (gázellátás, víz,- csatorna, hűtés, fűtés és szellőzés).
 •        Teljes belső vakolás vagy, vakolatjavítás.
 •        Teljes belső festés, mázolás.
 •        Teljesen új burkolatok az épületben, kivétel az eredeti falba befogott, profilozott, míves lépcső a korlátjával és a környezetében található eredeti és értékes fali csempe burkolat! Utóbbi pótolhatatlan! (Sajnos elbontásra került.)
 •        Teljes tetőtér beépítése, hőszigetelt szerelt szerkezettel, új tetősík ablakokkal az oldalkerti tetőidomokon.
Teleki László utca
Teleki László utca
 •        Új norma szerinti villámvédelmi rendszer kiépítése.
Teleki László utca
 •        Új burkolatok az épület környezetében a felszíni vizek elvezetésére.
 •        A régi kerítés bontása és új kerítés építése, az útcsatlakozás és gépjármű forgalom áthelyezése a Széchenyi kőrútról a Teleki utcára.
 •        Az udvari telekhatáron álló melléképület felújítása, állagmegóvása.

 

Tervező: BALANYI ZSOLT
építésztervező szakmérnök
6000 Kecskemét, Belsőnyír 101/F.
É 03-0270

Megbízók: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
6300 Kalocsa, Szentháromság tér 1.

Teleki László utca
Teleki László utca
Teleki László utca