SCHIESZL Pince, Csopak

„Mint fehér hattyú a Balaton vizén, úgy ragyog fel a csopaki szőlőhegy oldalában”

 A Schieszl-család 1979-ben vásárolta meg a területet, melyre 1980-ban építették meg az eredeti présházat. A család célja az épülettel a borászati tevékenység kiszolgálása volt elsődlegesen, hiszen a környező földeken több hektár szőlőt művelnek. 

A megtermelt bor tárolására használt pince beázott, a présház mind funkcionálisan, mind szerkezetileg, de különösképpen esztétikailag igen elavult volt.

SCHIESZL Pince, Csopak
SCHIESZL Pince, Csopak

A biztonságos bortárolás mellett fontos szempont volt az átalakítás során a színvonalas pihenő funkció kialakítása is, de a területen érvényes építési szabályok nem könnyítették meg ezt a feladatot, sem a terepszint feletti beépítési, elrendezési valamint kötött kialakítási korlátozások.

SCHIESZL Pince, Csopak

A megoldás az épület jelentős részének elbontását eredményezte: csak a pincetér maradt meg, amelyet körbeölelnek az új épületrészek. A pince elé egy pihenőtér került, amelyhez fedett-nyitott tér kapcsolódik. A pince mellé a vizes helyiségeket magába fogadó keresztszárny került. Az épület Balatonra néző tömege vakolt, meszelt, hagyományos vakolatdíszekkel tagolt, ezáltal hangsúlyosabb a kő homlokzatburkolatos bővítés visszafogott architektúrájánál. Az épületen 45 fokos nyeregtető ül, a cseréppel fedett felületen hagyományos ökörszem ablakok világítják meg a tetőtér helyiségeit.

SCHIESZL Pince, Csopak
SCHIESZL Pince, Csopak

Az épület a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség által meghirdetett és a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága által támogatott az Év Balatoni Háza pályázaton a Balatoni Szövetség különdíját nyerte el.

 „Dicséretes ez a tervezői alkotás, mely a funkcionalista, kissé csúnyácska gazdasági épületben meglátta és beleálmodta azt a szőlőhegyi pince-présház épületet, a borházat, mely méltó otthona a hegy levének, a hazai és nemzetközi borversenyekről rendre díjakkal hazaérkező Schieszl boroknak.”- olvasható a díj odaítélésének indoklásában.

SCHIESZL Pince, Csopak

A tetőfedő anyagok tekintetében (is) megmaradt az autentikus anyaghasználat szem előtt tartása, a klasszikus tömör hódfarkú kettős fedéshez azonban nem voltak elérhetőek azok a kerámia és nem kerámia kiegészítő elemek, termékek, amelyek azonban elengedhetetlenül szükségesek a szakszerűen kialakított tető rétegrendjéhez. Így kerültek beépítésre a CREATON engóbozott kerámia szellőzést biztosító és gerincképző termékei, ügyesen harmonizálva a területre jellemző régi alapcserepekkel.

 Mi sem mutatja jobban, mint ez az épület, hogy a „régi” és az „új” milyen jól összhangba hozható, ha azonos, nemes anyagból készül/készült.  

SCHIESZL Pince, Csopak
SCHIESZL Pince, Csopak

Tervező: Mérmű Stúdió (https://hu-hu.facebook.com/mermustudio/)
Építészek:  dr. Szűcs Endre Tóth Péter DLA, Kis Kálmán, Mérő Máté
Kivitelezés:  Kaufmann Mihály
Tervezés/építés éve:  2015/2017
Fotók: Jurassza Zsófia