Juliet Viktor borászat MÁDON

A Prima Primissima díjas és Ybl-díjas Osskó Judit építész és az Ybl-díjas Tokár György építészek által alapított építészeti OSSKÁR-díjjal ismerték el a Varga Csaba építész által tervezett mádi Juliet Viktor borászatot.

Mád, mint Tokaj-Hegyalja egyik jelentős, történelmi települése, a borvidék meghatározó szőlőterületeivel rendelkezik. E területek változatos vulkanikus talaja, ideális fekvése és egyedi mikroklímája révén magas minőségű, izgalmas borok megszületésének adnak lehetőséget. A borok létrejöttének a szőlőterület, a szőlő és az ezeket kezelő, évszázadok alatt csiszolódott, emberi tudás mellett egy fontos eleme még a borászati épület is.

Hegyaljára jellemző módon, Mádon is, e borászatok többnyire nem kint, a szőlőben, hanem a település történelmi szerkezetében helyezkednek el, beilleszkedve a település szövetébe, lakó- és különféle középületek szomszédságába.

Ebből fakadóan e borászatok kisvárosi vagy falusi hangulatúak, sajátos polgári miliőjükkel elsősorban nem üzemek, hanem a borral összeforrt település szerves és mindennapi életének részei. A „Juliet Viktor” borászat is egy ilyen.

A településmagban, a történelmi városszerkezetben helyezkedik el, egy egykori régi parasztház felújítása és bővítése révén. Az épület kialakítása során a régi épület hangulatának átmentése, a történelmi utcaképbe való megfelelő illeszkedés, a mai kor modern kihívása és a szintén modern technológia megfelelő kiszolgálása egyaránt szerepet játszott.

Egy időtlen ház kialakítása volt a cél, amely olyan, hogy akár 100 éve is ott lehetett volna, ugyanakkor nem archaizáló, hanem a maga módján modern, nem bújtatja egy régi köntös mögé a ma igényeit és a modern technológiát.

A korok összekötéséhez jó támaszt nyújt a helyi anyagok használata, azon belül is a mádi mészkő erős megjelenése a házon. E hegyaljai kőzet az itt készített borok karakterének kialakulásához is jelentősen hozzájárul, szerepe így többrétegű.

A tetőfedő anyag ugyanezen szempontok alapján lett választva. Egy természetes anyagú, egyszerű, hagyományos és ugyanakkor modern vonalú cserép választása volt a cél, amit a CREATON egyenesvágású, hornyolt, natúr cserepében találtam meg.

J.V. BORÁSZAT

 MÁD, JÓZSEF ATTILA U. 25.

 

TERVEZÉS:   2016

ÉPÍTÉS:       2017-2018

 

ÉPÍTTETŐ:

 VAXCO VINEYARDS KFT.

 JANKA JUDIT - ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ

 

TERVEZŐ:

 AXIS ÉPÍTÉSZ IRODA KFT.

 VARGA CSABA  - VEZETŐ TERVEZŐ

 

TERVEZŐ MUNKATÁRSAK:

VAVRIK FERENC - ÉPÍTÉSZET

MANTUANO TAMÁS - STATIKA

ERHARDT PÉTER - GÉPÉSZET

LEVEK ISTVÁN - ELEKTROMOS

DR GOMBIK KÁROLY - TŰZVÉDELEM

 

MŰSZAKI ELLENŐR:

JÁNOSI LÁSZLÓ

 

KIVITELEZŐ:

SZIVÁRVÁNY-ÉP KFT.

ANTAL SÁNDOR  - ÉPÍTÉSVEZETŐ

DRAGONY JÓZSEF - ÉPÍTÉSVEZETŐ