Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

J-ház bemutatása - beszélgetés Fajcsák Dénes és Fábián Gábor tervezőkkel

Több ingatlan elemzése, és érdekes szituációk lefolyása után, Felsőtárkányban “találtunk rá” egy évek óta üresen álló házra. A helyszínben szinte semmi átlagon felüli nem volt: a Fő út mellett, 50-es évekbeli tufa falszerkezettel épített földszintes ház, a szokásos rátapadt melléképületekkel, a telek harmadától lankásan a hegy irányában meginduló terepemelkedés, ill. 1-2 agg diófa. Talán az érdekessége igazán az volt, hogy teljesen érdektelen volt. A ház sem szerkezeteiben sem tereiben nem hordozott jelentős építészeti értéket. kb. 70-75 m2 fölszintes 70-75 éves ház a maga avult, műszaki problémáival volt a kiindulási alap.

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

Az épület oldalhatáron álló beépítéssel, északi két ablakos homlokzatával nézett az utca irányában, az oldalkert igen keskeny kb. 3 méter szélességben a gépkocsi behajtásra volt elegendő, a hátsó épületrész pedig az emelkedő terepre tekintett.

Az elvárás, egy kis költségvetésű átalakítás, a műszakilag szükséges, elégséges beavatkozások megfogalmazásával, úgy, hogy minél nagyobb egybefüggő terek jöjjenek létre, a kert kapcsolat maximális legyen, de a ház az utca felől továbbra is zártan viselkedjen. Az utcai 2 szoba így megkapta a hálók funkcióját, a régi konyha-étkező a ház központi “elosztó”/társalgó tere lett. Innen elérhetőek a funkciók, az utcai intim zónák (+gardrób), a tetőtérbe vezető egykarú lépcső, és a mögötte egymás mellé szervezett vizes helyiségek (háztartási helyiség, zuhanyzó, külön wc, nagy fürdő-kert kapcsolattal, ill. mellé helyezett konyha egység is.)

A nappali + étkező + konyha, a ház új bővítményi részében kapott helyett. 

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

A régi épület geometriájának elemzése után, a bővítmény, egy raszterhálóban szerkesztett a hátsó, és oldal kert irányában teljesen nyílászárók által határolt tér, amelybe beintegrálásra került egy fedett nyitott terasz, amely a bejáratot is kijelöli.

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

Az új épületrész könnyűszerkezetes mivolta miatt, valamint a hétvégi ház funkció és a költség optimalizálás okán is- kis belmagassággal, kishajlásszögű tető alatt fémlemezzel fedett tömegben valósult meg. Az eredeti épület tetőszerkezetét újra kellett építeni, ezért annak geometriai korrekcióját elvégeztük, így az eredeti tetőformát megtartva, de 45 fokos tetőhajlászöggel, növelve a tetőtér hasznos belméretét bővítettük az épület hasznos alapterületét, a padlástér bevonásával.

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

A kert felé korábban oromfalas kialakítást megtartva ugyan, de teljes felületen nyílászáróval kinyitottuk a teret az egyetlen, de értékes és realizálható “panoráma” felé. A tetőtérből elénk táruló élmény: a diófák lombjai az igazi megtalált értéke a beruházásnak. 

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a hétvégi ház gyorsan túlnőtte magát, és a család 1 év használat után úgy döntött, hogy inkább kiköltözik, állandó lakhelyként használja tovább az épületet.

A tervezési munka a bizalom jelenléte miatt oldottan és zökkenőmentesen zajlott. 

Az engedélyezés gyors volt, és fájdalommentes (mivel az ügyintézőnek tetszett a terv, nem volt lassító tényező.) 

 

Az építőanyagok kiválasztása során, az ár-érték szempontjából legkedvezőbb megoldásokat preferálta a “csapat”. A megjelenő, látszó felületek anyagainak meghatározása során, egy bükki falu hagyományokra visszavezethető előzményeit vettük alapul. Fa nyílászárók, és felületek, törtfehér vakolatszín, natúr fém kiegészítők, és egyszerű, egyenesvágású, natúr cserép került beépítésre. Szinte minden anyag döntését az egyszerű, időtálló formavilág jellemezte. Szerettük volna kerülni a túlgondolt, vagy túldolgozott, formalista, túl díszítettség érzését. A célkitűzés: “egyszerű funkcionális falusi, de modern ház” létrehozása volt.

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

A kivitelezés sajnos hozta a magyar valóságot. Sok küzdelemmel, “az így szoktuk” helyett az egyedi, helyspecifikus megoldásokat kellett megértetni és átvinni a kivitelezőkön. Ehhez viszont szükség volt az állandó tervezői felügyeletre, ami igen aktív volt. (Volt időszak, amikor napi szinten kellett a helyszínen megjelenni, és a munkafázisokat felügyelni, hogy a meglévő/megtalált értékek ne sérüljenek, és a minimális beavatkozások tényleg szakszerű és szükségszerű módon legyenek végrehajtva. 

A régi és új egészséges arányainak egyensúlyát igyekeztünk létrehozni építészként ebben a szituációban.

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

Az építtetők szeretik, elégedettek, sőt, még a kiköltözéssel tovább is mentünk, mint ami az eredeti cél volt, ezért úgy gondolom, a munkánkat jól végeztük. Bízom benne, hogy sok ilyen, vagy ehhez hasonló projektünk lesz még.

Beszélgetés Álmosdi Árpád építész tervezővel

Felsőtárkány

 

Tervező: ARKT ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ KFT., Eger

Tervezők: FAJCSÁK DÉNES, FÁBIÁN GÁBOR

A fotókat Mudri László készítette.