Interjú Holecz András ácsmesterrel

Interjú Holecz András ácsmesterrel

Fiatal mester, korszerű előkészítés, tervezés és gyártás – minőségi tető

Sok éves személyes ismeretség és szakmai együttműködés következtében bízta meg az építtető Hofstädter Gábor Holecz András ácsmestert tervezett családi házának ács, tetőfedő és egyéb munkáinak kivitelezésére.

Az épület rendkívül igényes, mind tervezésében, mind a felhasznált anyagok minőségében.

Magától értetődik, hogy a tető kivitelezésének minőségével szemben is magas igényeket támasztott a megbízó.

Az 510 m2-es tetőfelületű solymári családi ház tetőfedésén keresztül mutatjuk be, hogyan teljesültek e követelmények, milyen lehetőségei vannak ma egy, a korszerű technikák, eljárások iránt fogékony, érdeklődő tetőfedő mesternek gazdaságos, precíz, gyors kivitelezést elősegítő és a végeredményt tekintve is minden igényt kielégítő tető készítésére.

A kivitelezés során előfordulhat, hogy a szerkezetek nem teljesen a tervek szerint valósulnak meg. Kisebb-nagyobb méret és szintbeli eltérések adódhatnak.

A tető, mint az épület koronája, rendkívül érzékeny a pontos felmérésekre. A faanyag leszabása szinte milliméter pontosságot követel meg a korrekt tető megvalósításához.

Holecz András éppen ezért használ a felmérések során olyan korszerű méréstechnikai rendszert, amely három dimenzióban képes az egyes megvalósult épületszerkezeti elemek térbeni elhelyezkedését, milliméter pontossággal meghatározni.

Erre a célra szolgál a Leica lézeres felmérő műszere, mely térbeli pontokat képes értelmezni.

Interjú Holecz András ácsmesterrel
Interjú Holecz András ácsmesterrel

Segítségével pontosan meghatározhatók a fal külméretek, a sarokpontok, a födémáttörések, kémények és egyéb, a tetőkészítést befolyásoló térbeli pontok.

A lézeres felmérő műszer a korszerű számítástechnika vívmányait alkalmazza. Irányítása például tableten keresztül történik.

A pontosan meghatározott térbeli pontok alapján Holecz András a WETO tetőtervező szoftverrel készíti el a tető kiviteli tervét. A terv pontos szaru és szelemen kiosztást, elemtervezést és kigyűjtést készít, a tervező által meghatározott faméretek alapján.

A tervező program alkalmas a fa elemek gyártmányrajzainak elkészítésén túl a cserép és tartozékainak kigyűjtésére is.

Az elkészült terv egyszerű adathordozó eszközre kimenthető és a terv alapján megfelelő felkészültségű famegmunkáló üzemben konkrét szerkezeti anyagok gyárthatók.

A megmunkálás CNC vezérlésű automata gépekkel és kézi eszközökkel is történhet.

A jelenlegi faanyag árak mellett nem elhanyagolható, hogy e korszerű módszerrel a faanyag felhasználása optimalizálható, a szabási veszteség minimális mennyiségűre csökkenthető.

Előnye, hogy a teljes tetőszerkezet anyaga műhely körülmények között, milliméter pontossággal legyártható. A CNC berendezés alkalmas bonyolult ácskötések pontos kialakítására is.

A mester elmondása szerint ezzel a módszerrel a helyszíni élőmunka igény mintegy felére csökkenthető.

Az idő pedig rendkívül fontos tényező, hiszen új építésnél is lényeges, hogy az épület minél előbb tető alá kerüljön, megóvva az értékes építési anyagokat, szerkezeteket, lehetővé téve a belső szakipari munkák védett elkészítését.

Felújítási munkáknál különösen fontos a gyors tetőépítés, hiszen ezt a munkát általában lakott épületen végzik.

A gondos tervezés és a pontos gyártás lehetővé teszi a finom tetőrészletek szakszerű kialakítását, például az eresz oldali vízcsendesítésnél, vagy az élszaru lesarkításánál.

Interjú Holecz András ácsmesterrel
Interjú Holecz András ácsmesterrel
Interjú Holecz András ácsmesterrel

Néhány szakmai szempontból meghatározó csomópont

A felmérés, a tervezés és a gyártás természetesen nem az egyetlen feltétele a szakszerű, jó tető készítésének. Nem nélkülözhető a tetőfedő mester szakmai felkészültsége, igényes, a részletekre ügyelő munkavégzése. Példáink természetesen nem terjedhetnek ki a tető valamennyi részletére, de néhány szakmai szempontból meghatározó csomópontot bemutatunk.

Vápadeszkázat csatlakozó lemezzel és fóliával. 

A tetőszerkezet fóliázva, ellenléccel, lécezve, eresz deszkázat tartó szerkezettel. 

Igényes fémlemez eresz megoldás. 

Interjú Holecz András ácsmesterrel
Interjú Holecz András ácsmesterrel
Interjú Holecz András ácsmesterrel

A szakszerű részletképzések eredményeként nem véletlen a kialakult szép vápakép. 

A jó tető elengedhetetlen része a tetőrendszerhez tartozó kiegészítők alkalmazása. A rendszeren belüli, alapanyag-azonos kiegészítők a funkcionális, élettartam és esztétikai igényeket is tökéletesen kielégítik. Holecz András ezek ismeretében alkalmazza a rendszerhez tartózó kiegészítő elemeket. 

Interjú Holecz András ácsmesterrel
Interjú Holecz András ácsmesterrel

A korszerű előkészítés, tervezés, a precíziós gyártás és a szakszerű kivitelezés eredménye nem lehet más, mint egy az építtetői igényeket és elképzeléseket maradéktalanul teljesítő funkcionálisan tökéletes, szemet gyönyörködtető CREATON DOMINO tető és épület.

Holecz András különösen büszke arra, hogy munkája a megbízó teljes elégedettségét vívta ki. Elmondhatjuk, hogy az épület valóban környezete illeszkedő, minden igényt kielégítő, referencia jellegű.

képGaléria