Inárcs Egészségház

A tervezett egészségház Inárcs nagyközség központjában, a saroktelek ősfákkal körülvett helyén épült. A tervezett épület tömegképzését, jellegét a kisvárosi lépték, a fák megtartása és a hozzájuk történő szerves illeszkedés határozta meg.

Inárcs egészségház
Inárcs egészségház

Ezt a gondolatot segítette, erősítette a tetőcserép megválasztása is, annak a hagyományokban gyökerező formájával és struktúrájával. Mintha mindig is ott állt volna ez az épület. Kizökkent világunkban határozottan, hagyományaink tiszteletével, a település szövetébe illeszkedően, együtt élve természeti környezetünkkel.

Inárcs egészségház
Inárcs egészségház

A meglévő egészségházban fogorvosi rendelő és védőnői szolgálat működik egy épületben, két jól elkülönülő funkcionális egységként. A tervezett új épület önállóan működni tudó háziorvosi rendelő. Az új épületet úgy telepítettük, hogy a tervezett fedett terasszal kapcsolat alakuljon ki a meglévő épülettel, figyelve arra, hogy az őshonos fák megmaradjanak.

Inárcs egészségház
Inárcs egészségház

Mind a tervezés, az engedélyeztetés és a kivitelezés is az építés örömével, nehézségek nélkül, a szakemberek egymás iránti tiszteletével, segítésével, együttműködésével zajlott. Főépítészként és tervezőként is igazodási pontnak tekintem a településképi arculati kézikönyvünkben megfogalmazottakat:

,,Inárcs nekünk nemcsak az utcák, a házak, az épített és természeti környezünk tereit jelenti, hanem főként a közösséget, aki itt éli életét. A mindennapi munka, küzdelmünk és ünnepeink, hagyományaink tisztelete és éltetése adja Inárcs lelkületét.”

Inárcs egészségház

 

Bozsódi Csaba

építész, Inárcs települési főépítésze

 

építtető: Inárcs Nagyközség Önkormányzata

építészet: Bozsódi Csaba, Pankotai Gyula, Venczel Tamás 7. Dimenzió Építésziroda

statika: Bozsódi Zsigmond, épületgépészet: Lór Gábor,

elektromos tervező: Kardos Attila,

kivitelező: Kinamé Kft. műszaki ellenőr: Szokoli Csaba

fotók: Bús Csaba