HAGYOMÁNYOS ÉPÍTÉSZET KORTÁRS ESZKÖZÖKKEL, PÉCS

A tervezési terület a pécsi Felsőgyükésben található, kelet-nyugati irányban erős lejtéssel.

A telek legfőbb értéke a meglévő növényállomány: mecseki ős gyep és fiatal fenyőliget.

Állt itt egy kicsi lakóház, melynek műszaki állapota nem volt megfelelő, funkcionális elrendezése, épületfizikai megoldásai elavultak, bontása indokolttá vált.

A tervezés két évig tartott, számtalan variációt készítettünk. Ahogy haladtunk vázlattervről vázlattervre egyre jobban megismertük az építtető családot, lépésenként kerültünk közelebb a megoldáshoz. Mikor elérkeztünk a megvalósult épület vázlattervéhez a megbízó házaspár csak annyit mondott, hogy: - Ez az, pont erre gondoltunk!

Az épület tervezésénél a terep, a meglévő növényzet megőrzésére törekedtünk.

A házat úgy terveztük, hogy a bejáratok, teraszkapcsolatok a meglévő terepszintekhez csatlakozzanak.

Az archetipikus megjelenésű ház-tömeg, a környezet beépítésében tapasztalható túlformáltság helyett, egyszerűségével, rendteremtő erejével szeretné fölhívni magára a figyelmet.

A ház működése a tömegek elrendezéséből is leolvasható: garázs, lakóépület, terasz. A megérkezés irányából egy támfalgarázs épült, rejtve a terepszint alatt, mellette áll a lakóház elfordulva a lejtés és a fenyőliget irányába. A terasz pavilon nem ragad rá a lakóházra, de egy híddal mégis közvetlen kapcsolatot tart vele.

A telepítésnél a fő szempont volt a minimális földmunka, az optimális tájolás, a kilátás, és az intimitás lehetősége.

A lakóház három funkcionális zónából áll. A közlekedő-előtérből, az egyik irányba nyílik a személyes zóna hálószobákkal és vizesblokkal, a másik irányba a publikus terek, a konya - étkező, északi terasz, nappali és a hozzá tartozó keleti terasz. A harmadik zóna, egy szinttel lejjebb található, ahova egy egyenes karú lépcsőn jutunk. Ez a szint a vendégeké. A vendégszobákból közvetlenül a fenyveserdőbe léphetünk ki.

Fontos szempont volt, hogy az épület terve reagáljon korunk környezeti problémáira, éppen ezért ökológiai szemlélet és energiatudatos alakítás jellemzi épületfizikai, energetikai szempontból.

Az épület külső főfalai 81 cm vastagságúak. Ez egy réteges falszerkezet: a belső oldalon a hőtároló tömeg: kerámia falazóblokkból és vasbeton födémből, a fal középen 20 cm hőszigetelés légréssel, majd a külső burok, amely az épület tereppel csatlakozó részén látszó vasbeton, a maradék felületen kerámia falazóblokk vakolva. A külső kéreg hordja a tetőszerkezet súlyát, így a hőszigetelés megszakítás nélkül tud átfordulni a padlástérbe.

Az egyszerű geometriájú tetőhöz, egyszerű geometriájú tetőcserepet kerestünk. Szükségünk volt a tetőfedő anyaghoz tartozó teljes kiegészítő palettára, azaz egy rendszert szerettünk volna használni. Nagyon fontos volt nekünk a bádogozás színének és a cserép színének harmóniája. A kiválasztott cserép mindhárom szempontnak tökéletesen megfelelt.

Sikeres ház csak az építtető és a tervező együttműködéséből, konszenzusos döntéseiből születhet. Az építtető-kivitelező házaspárnak jó ízlése, magas szintű mesterségbeli tudása nélkül a ház nem jött volna létre. A legnagyobb öröm, amikor a ház a megrendelőkkel együtt gondolkodva, közös produktumként születik meg.

Tervező: Gettoplan Építész és Belsőépítész Stúdió

Tervezők és szöveg: Getto Tamás DLA és Schunk Tímea DLA

Kivitelező: Sze-Kat Kft. – Szentes József

Épületfotók: Schunk Tímea és Getto Márton