mogyoródi alkotóház

Építészhallgatói Pályázat 2019.  - Kövesdi Andrea pályaművének bemutatása 

A Tradíció és Innováció, Tető az építészetben pályázat hallgatói díjkiosztóján a Kövesdi Andrea által tervezett, mogyoródi alkotóházat különdíjjal jutalmazta a zsűri. Konzulense Pataky Rita.

A pályaművet Láris Barna a 2018-as év első díjat nyert építésze értékelte.

,,A helyszín Mogyoród nagyközség történeti központjában található. A tervező a beépítésnél a hagyományos és falusi környezetet figyelembe vette, a kialakítást annak megfelelően tervezte.

mogyoródi alkotóház

A déli, hátrahúzott szárnyban az utcához csatlakozóan egy többfunkciós kiállítótér, és foglalkoztató található, ahol a fiatalok, idősek, közösen, együtt tevékenykedhetnek. A másik, északi szárnyba a kiszolgáló funkciókat helyezte.

A natúr színű homlokzatok felső lezárásaként egy homogénnek ható, magas tetőfedést tervezett, melyre CREATON DOMINO tetőfedés került.

mogyoródi alkotóház

A tervezési feladat érdekességeit Kövesdi Andrea megosztotta velünk.

Alkotóház - Mogyoród

Helyszín: Mogyoród, Rózsa utca 4-6.

Tervező: Kövesdi Andrea

Konzulens: Pataky Rita

,,Mogyoród ugyan a budapesti agglomeráció része, mégis inkább a falusi jelleget képviseli. Alvóváros, tehát az év túlnyomó részében a lakosság alig tölti itt az idejét. A nyári időszakban viszont, ahogy vége az iskolának kezdődhet a nyári táborok időszaka. Országszerte egyre népszerűbbek az alkotótáborok, ahol különböző érdeklődésű művészek gyűlnek össze, hogy együtt készítsék műtárgyaikat, festményeiket, egymást inspirálva. Egymással tudást cserélnek, vagy átadják azt a lelkes kezdő- vagy hobby művészeknek.

mogyoródi alkotóház

Magam is részt vettem nagy hagyományokkal bíró alkotóheteken, illetve táborokban, így a tervezési program közel állt a szívemhez.

Mogyoród tökéletes választás lehet egy ilyen célt szolgáló telephely kialakítására. Így a jól ismert turisztikai létesítményei (Hungaroring, Aquaréna) és a nagyközség történeti értékei mellett új szempontból is nőhet vonzereje.

Az alkotóház programja részben adott volt: szükség van egy műteremre, ahol többféle foglalkozást lehet tartani, flexibilisen alakítható. Előnyös, ha a művészeti tevékenység szabadtérben is folytatható, de kapcsolatban áll a műteremmel. Emellett igény van külön nyíló műtermekre, amelyek a vendég művészek számára szállás lehetőséget is adnak a nyári időszakban. Továbbá a létszámhoz igazított háttérfunkciókat is biztosítani kell: kisebb méretű büfé, ruhatár, iroda, mosdóblokk.

mogyoródi alkotóház

A telek, mely szintén adottság volt, igen érdekes adottságokkal bír. A település a Gödöllői-dombságon épült, így a felszínét lösz és homok borítja. Előbbi felel a jelentős szintkülönbségekért, éles domborzati váltásokért. A kijelölt telek épp egy ilyen váltást foglal magába. Míg a főtérről nyíló terület egybesimul az utcával, addig a telek hátsó része már 7,5-8 m-rel fekszik magasabban, középen egy magas löszfallal. Ide kellett tehát elhelyezni az alkotóházat és a műtermeket.

A koncepció szerint a tágasabb közösségi terek és a fő funkciók az utcáról megközelíthetők, a műtermek viszont inkább elzártak, teljesen külön bejárattal rendelkeznek, melyet a dombtetőről lehet elérni.

mogyoródi alkotóház

Maga a terv elkísért az egyetemi éveim alatt. Mindig rakódott rá valami új: forma, megjelenés vagy műszaki tartalom. Igyekeztem kihozni a ház legjobb formáját, így nagy hangsúlyt fektettem a tömegformálás mellett a mai beruházási és üzemeltetési szempontok szerinti optimális energetikai működésre. Ezért alkalmaztam átszellőztetett homlokzatburkolatot és tetőfedő rendszerbe integrálható napelemeket.

MŰLEÍRÁS

Az alkotótelep a környékbeli fiatalokat célozza elsősorban, akik iskola után kézműves foglalkozásokon vehetnek itt részt. Ezen kívül képzőművészeti táboroknak is helyet adhat. Az utcáról nyíló alkotóház nagyobb csoportok foglalkozását teszi lehetővé a kicsiktől egészen az idősebb korosztályig. A domb tetején pedig az 1-2 művésznek helyet adó műteremházak a szállást is biztosítják.

mogyoródi alkotóház

A tervezési terület két szomszédos telek összevonásával keletkezett. A beépítésnél az eredeti telekhatárokat vettem alapul. A két fő tömeg a település beépítési formáját követve az oldalhatárra került, illetve a hátrahúzás a már meglévő teret bővíti. A dombtetőn lévő műtermek a völgybeli utca állását követik. A mogyoródi népi házak hagyományait a tornác motívummal szerettem volna megjeleníteni, mely a tömegeket összekötve, egy áttetsző folyosóvá alakul.

mogyoródi alkotóház

A telek domborzati adottságaihoz igazodva a Rózsa utcáról közvetlenül elérhető területre kerül az alkotóház. A telek magasabban fekvő részét, mely 7,5 m-rel magasabban, a löszfal tetején található, egy mellékútról lehet megközelíteni. Itt kaptak helyet a kisebb műteremházak.

Az alkotóház bejáratához egy tágas, teraszon keresztül jutunk be. Az épület két fő szárnyra oszlik, melyeket egy közösségi tér köt össze. A déli, hátrahúzott szárnyban van műterem, mely egyszerre 30-40 fő kényelmes foglalkoztatását teszi lehetővé. A műterem többfunkciós; az alkotás mellett kiállítások, kisebb kulturális események, koncertek rendezésére is alkalmas. Ide és a közösségi térhez a hátsó kert nem csak vizuálisan csatlakozik, de nagyméretű, üvegezett nyílászáróival egybe is nyitható. Az északi szárnyban kaptak helyet a kiszolgáló funkciók.

Az anyagválasztás során törekedtem a településképbe illő textúrák, valamint a környezetkímélő megoldások alkalmazására. A homlokzatok átszellőztetett, szerelt téglaburkolattal készülnek, melyekhez a telken elbontott ház anyagából, illetve a környéken beszerezhető kisméretű tömör tégla anyagát használom fel. A lábazati zónában klinkertégla lesz, lehetőleg szintén bontott anyagból. Viszonylag nagy, egybefüggő felületek jönnek így létre, melyet maga a téglaarchitektúra tesz kissé mozgalmassá. Az utca felőli teraszra néző folyosót és a műtermet nagyméretű, üvegezett felületekkel nyitom meg. Az antracit színű keretezés kontrasztosan kirajzolja a nyílásokat. Az átkötő folyosó az első és hátsó teraszról teljesen átlátható, szintén antracit keretekkel megtörve.

mogyoródi alkotóház

A világos, beton térburkolat és a natúr színű homlokzatok felső lezárásaként egy homogénnek ható magastető fedést terveztem. A CREATON DOMINO termékcsaládra esett a választás, hiszen a letisztult megjelenés mellett a környezetkímélő anyagválasztás is fontos szempont volt. A cserép egyenes élképzése és síkfelületű kialakítása nem hivalkodik, csendesen simul a tetőfelületbe. Az elektromos energiatermelést olyan rendszerrel szerettem volna megoldani, mely nem feltűnő, így a délre néző, legjobban látható tetőfelületen sem rontja a látványt. A DOMINO rendszerben különösen jól illeszkedő fotovoltaikus rendszer ezt az elvárást maradéktalanul lehetővé teszi. A „FINESSE” fekete üvegmázas cserepek között a panel szinte eltűnik.”

 

Kövesdi Andrea

építész hallgató