Építész Pályázat 2019. - Rácz Tamás pályaművének bemutatása

A Tradíció és Innováció, Tető az építészetben pályázat építész díjkiosztóján, a Rácz Tamás által tervezett várvölgyi gazdasági épület lakórésszel című pályaművet 3. díjjal jutalmazta a zsűri.

A pályaművet Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész méltatta.

,,A magastetős lakóépület, egy várvölgyi gazdálkodó család igényeit szolgálja ki, magába foglalva a lakótereket, gépkocsi tárolót, szint és istállót. A funkciók eloszlása kívülről jól látható, a homlokzati anyagváltások és a haránt irányú tetők elárulják hol van a lakó és hol a gazdasági funkció.

A ház alaprajzi szerkesztése is tiszta és világos. A földtéglából épített lakórésztől kicsit elhúzva található a szín és az istálló, a kettő közé beillesztve található a háromállásos garázs. A tervező biztos kézzel nyúlt a kiválasztott építőanyagokhoz.

várvölgyi gazdasági épület

Tégla és földtégla falazat, ez utóbbi fehérre vakolva, pórfödém, helyenként faoszloppal megtámogatva, faburkolat a szín oromzatán és a kapukon, fa nyílászárók, fa ácsszerkezet és végül, de nem utolsó sorban kerámia cserépfedés a ház tetején. A ház természetes módon reagál korunk kihívásaira. A vastag falak komolyabb gépesítés nélkül biztosítanak kellemes klímát a belső térben. Az ablaknyílások arányának helyes megválasztása ugyancsak megóvja a lakóteret a túlzott felmelegedéstől. A padlástér puffer zónát képez a külső és a belső tér között és alkalmasint tárolásra is alkalmas. A magastetőn elhelyezett napelemek javítják a ház energiamérlegét. A nappali, étkezőtérben otthonosan duruzsol a téglából épített kályha, a fölhasogatott tűzifa stolitszámba rakva szárad a túlnyújtott eresz alatt, és a ház lakói is eltölthetnek néhány csendes órát a nappalihoz kapcsolódó fedett teraszok valamelyikén.

várvölgyi gazdasági épület
várvölgyi gazdasági épület

A ház sok praktikus erénnyel rendelkezik, mégis számomra az a legizgalmasabb kérdés, hogy a ház komoly kulturális értéket képvisel. Rácz Tamás lakóháza több évszázad építészeti tudásának értő összegzése. Annak a fajta tudásnak, amelyet az előző generációk nem iskolában tanultak, hanem inkább apáról fiúra szállt és a mai napig meghatározza a falvak és a vidék arculatát. Ez a kontinuitás érződik a házon, ezek miatt érezzük a házat magunkénak, a környezet szerves részének és ezért tűnik ismerősnek szinte az első látásra.

Gratulálok az alkotónak a kitűnő munkához!”

várvölgyi gazdasági épület

Rácz Tamás felelős tervező műszaki leírásából idézünk:

,,A tervezés során elsődleges szempont volt a fenntartható gyephasználathoz igazodó, tájba illeszkedő istálló- és lakóépület létrehozása, ezen belül a Balaton környéki hagyományos lakó- és gazdasági épületek arány- és építészeti elemrendszerének felhasználása. Az egybe épített lakórész-garázs-szin északnyugat-délkeleti nyeregtetős kialakítású, északnyugati oldalon látszó tégla falazatú istálló keresztszárnnyal, északkeleti oldalon alacsonyabb tetőkiegészítéssel, amely védi az épületet a széltől.

várvölgyi gazdasági épület

Az épület (lakórész) fő bejárata és a gazdasági udvar a belső úthoz kapcsolódva a délnyugati oldalon található, előbbi fedett terasszal egybeépített előtetővel védve. A hátsó terasz a gazdasági bejárattal, tűzifatárolóval pedig az északkeleti oldalon helyezkedik el rálátással a környező hegyekre. Az istálló épületrész északnyugatra, az udvar-legelő felé tájolt.

várvölgyi gazdasági épület

A lakófunkcióval kiegészített istálló-gazdasági épület tervezésénél törekedtünk a környékre jellemző építészeti stílus megőrzésére és a természetes anyagok használatára – földtégla falazat, látszó ácsszerkezetek és fa födém, külső deszka burkolatok, fa nyílászárók, telifúgázott látszótégla lábazat és oszlopok, törtfehér durva kőporos vakolat meszelt vakolatú kiegészítésekkel és nyíláskeretezésekkel, cserépfedés.”

várvölgyi gazdasági épület
várvölgyi gazdasági épület