"Energiahatékony Vállalat" díjban részesült a CREATON South-East Europe Kft.

"Energiahatékony Vállalat" díjban részesült a CREATON South-East Europe Kft.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben indított Virtuális Erőmű Program™ (VEP) célja a hazai vállalatok körében az energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházások előkészítésének, finanszírozásának és megvalósításának támogatása, mentorálása.

2020-ra kitűzött céljuk egy 200 MWe névleges teljesítményű fosszilis erőmű termelésének kiváltása volt igazolt energia megtakarításokból. A Program az idei évben elérte kitűzött célját, és mintegy 205,17 MWe megtakarítást gyűjtött, mely a teljes magyarországi működő erőművi kapacitás közel 3%-a, ezzel az eredménnyel Mo 7. legnagyobb erőművévé vált. 

A Virtuális Erőmű Program™ 2015-ben közel 500 program közül a legjobb három európai energiahatékonysági program között végzett az Európai Bizottság "EU Sustainable Energy Award" versenyén. 

Az energiahatékonyság mellett elkötelezett vállalatok különböző szinteken csatlakozhatnak a Programhoz az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat (EKP) segítségével, ami során tett vállalásaikkal hozzájárulhatnak energetikai potenciáljuk magasabb szintű kihasználásához és közvetve a Virtuális Erőmű "építéséhez".

Az energiahatékony vállalatok az energiatudatosság megteremtésén túl konkrét energiahatékonysági beruházásokkal járultak hozzá az energiafogyasztás csökkentéséhez. A díj megszerzésének feltétele, hogy a vállalkozás az "Energiatudatos Vállalat" cím elnyeréséhez szükséges eljárás lefolytatását követően bemutassa elért eredményeit. A CREATON SEE Kft. 13,24 GWh energiafelhasználás csökkentésével 1511,7 kWe erőművi kapacitást bankolt be a Virtuális Erőmű Program™-ba. A CREATON név is felkerült a többi neves energiahatékony vállalat sorába, mint az Audi, Continental, MOL, Honeywel, Phoenix Contact…

A sokoldalú és rendkívüli fejlesztési munkáért a CREATON elhozott egy egyéni címet is. Antal Béla, a Lenti gyáregység gyártásvezetője és egyben az Energia Irányítási Rendszer vezetőjeke elnyerte "Az év fiatal energetikai fejlesztője" díjat. A díjak a Magyar Nemzetgazdasági Minisztériumban kerültek átadásra 2018.03.06-án, a nemzetközi energiahatékonyság világnapján. 

Gratulálunk a CREATON SEE csapatának a szép eredményhez!

"Energiahatékony Vállalat" díjban részesült a CREATON South-East Europe Kft.