Egy budapesti családi ház tetőfelújítása

Egy budapesti családi ház tetőfelújítása

Meglepetések egy tetőfelújításnál, rugalmas, korszerű megoldás

Aktuálissá vált a családi ház régi, avult tetőszerkezetének felújítása. Juhász Zoltán építtető megkereste Holecz András ácsmestert a munkák elvégzésére.

Az építtető a CREATON „JóTető” programján keresztül találta meg az ácsmestert. A program ilyen jellegű szolgáltatása nagy segítségére volt Juhász Zoltánnak, hiszen a munka megkezdésénél kevés ismerettel rendelkezett a megvalósítás folyamatáról.

Elképzelésük szerint a meglévő tetőszerkezet megerősítése, az esetleg károsodott fa szerkezeti elemek helyenkénti cseréje, a héjazat és lécezés elbontása, új fóliázás, ellenlécezés, lécezés és cserépfedés szerepelt a megbízásban.

Mint minden lakott épület tetőszerkezet megbontásánál itt is fontos volt az időtényező, a gyors munkavégzés. Hiszen felújításnál különösen fontos, hogy az épület minél előbb tető alá kerüljön, megóvva a berendezett, használatban lévő lakóteret.

A gyorsaságot ebben az esetben szó szerint kell érteni, hiszen a mintegy 200 m2-es tető cseréje a bontási munkák megkezdésétől számított 11 nap múltán elkészült.

Ennek megfelelően a mester és csapat megkezdte a tető megbontását. Ahogy haladt a munka egyre több faanyagról, csomópontról derült ki, hogy azok erősen károsodtak, megerősítésük nem lehetséges, cseréjük szükséges.

Végül elérkezett az a pont, amikor megkérdőjeleződött a felújítás elvégezhetősége. Gyors gazdaságossági számítás után megszületett a döntés – teljes tetőszerkezet csere.

A dolog itt kezdett igazán izgalmassá válni. A teljes cseréről szóló döntés egy pénteki napon született meg, miután a tetőszerkezet elbontásra került. A tető nyitva, alatta pedig egy komplett berendezett családi ház. Hagyományos esetben kezdetét vette volna egy hosszadalmas felmérési, tervezési, gyártási folyamat, amely akár több hetet is igénybe vehetett volna. Szerencsére Holecz András azon mesterek közé tartozik, aki rugalmas, korszerű módszereket alkalmaz munkái során.

Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása

Olyan korszerű méréstechnikai rendszert használ, amely három dimenzióban képes az egyes épületszerkezeti elemek térbeni elhelyezkedését, milliméter pontossággal meghatározni.

Erre a célra szolgál lézeres felmérő műszere, mely térbeli pontokat képes értelmezni.

Segítségével pontosan meghatározhatók a fal külméretek, a sarokpontok, a födémáttörések, kémények és egyéb a tetőkészítést befolyásoló térbeli pontok.

A pontosan meghatározott térbeli pontok alapján Holecz András tetőtervező szoftverrel készíti el a tető kiviteli tervét. A terv pontos szaru és szelemen kiosztást, elemtervezést és kigyűjtést készít, a tervező által meghatározott faméretek alapján.

A tervező program segítségével a konkrét gyártmánytervek másnapra rendelkezésre álltak.

Az elkészült terv adathordozó eszközön jutott el a megfelelő felkészültségű famegmunkáló üzembe, ahol megkezdődött a szerkezeti anyagok gyártása.

Tekintettel a feladat sürgősségére az elemek a következő hét első munkanapjára elkészültek. Megkezdődhetett a tényleges, helyszíni ácsmunka.

Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása

A kivitelezés megfelelő ütemben haladt és a jó előkészítésnek és a minimális helyszíni szabási munkáknak köszönhetően két napon belül elkészült. 

Még olyan különleges idő és munkaigényes csomópontok kialakítására is lehetőség volt, mint az élszaru tetősíkkal párhuzamos lesarkítása. 

Így készülhetett el rekordidő alatt a minden szempontból szakszerű fedélszék. 

Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása

A következő néhány napon már biztonságos fóliázás alá került az épület, lehetővé vált a munkaigényes csomópontok kialakítása. 

Elkészült a tetőfedés is a különösen fontos tartozékok és kiegészítők alkalmazásával.

Hiszen a CREATON tartozékprogramjának elemei átgondolt rendszert alkotnak. Minden elem megtalálható, ami valóban biztonságossá és széppé tehet egy tetőt.

Valamennyi a tetőn található csomópont, tetőrészlet megoldható a rendszeren belül. Így nem szükséges költséges, kevésbé szakszerű egyedi megoldásokban gondolkodni.

Egy igazi CREATON tető kizárólag az alapcserép anyagával azonos kiegészítőkkel készül. Így biztosítható a megbízható minőség, az esztétikus megjelenés és az azonos, hosszú élettartam. Ezeket a szempontokat is figyelembe vette a tetőfedő mester a kivitelezés során.

A tetőfedő mester elkötelezett híve a CREATON kiegészítő rendszer alkalmazásának, ezek fontosságáról az építtetőt is sikerült meggyőzni. Így a tetőre többféle tartozék került fel. A gázkémény kivezetőn kívül szellőzőcserép, szegélycserép, tetőkibúvó ablak és antennakivezető is fellelhető a tetőn.

Tetőkibúvó ablakkal, gázkémény kivezetővel.

Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása

Az oromszegély szegélycseréppel történő lezárása nem csak esztétikus, hanem időálló megoldás is egyben.

Igényes a szellőzőlevegő bevezetését is lehetővé tévő ereszkialakítással. 

Sikerült meggyőzni az építtetőt a felületi hófogás fontosságáról, így a kezdetben csak eresz oldali néhány sor fém hófogót a teljes tetőmezőben egyenletesen elosztott hófogás váltotta fel.

A végeredmény pedig egy megbízható, esztétikus és főként a megbízó teljes elégedettségét kiváltó CREATON Balance rézvörös engóbozott tetővel koronázott, megújult családi ház. 

Az építtető véleménye, hogy minden tetőt engóbozott cseréppel kellene fedni, hiszen a cikkben szereplő tető az elmúlt három évben mit sem veszített szépségéből, nem csak az építtető, hanem az érdeklődő szakemberek és laikusok szerint sem.

Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása
Egy budapesti családi ház tetőfelújítása

képGaléria