Don Bosco Szalézi rend – Rendház 

A Szalézi rend klerikus szerzetesi kongregáció a római katolikus egyház keretein belül. Hivatalos elnevezése: Don Bosco Szalézi Társasága, Szaléziak. A Szalézi Társaság apostoli célja: az ifjúság oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben. A Szalézi rendnek Magyarországon Budapesten és Kazincbarcikán van fő központja.

Szalézi Rend

A Szaléziak a Kazincbarcikai Önkormányzattal kötött megállapodás keretében egy meglévő, 5 lépcsőházból álló társasházi tömb épület 2 lépcsőházat magában foglaló épületrészének megvétele, átalakítása és bővítése mellett döntöttek. Vállalták a teljes épület homlokzatának és tetőszerkezetének energetikai korszerűsítését is. Építészirodám megtiszteltetésben részesült, amikor 2018-ban megbízást kapott a tervek elkészítésére. A tervezéssel érintett épületszárny pince, földszint plusz 3 emeletes, üres padlástérrel rendelkező magastetős épület, melyen az erősen romló állag jegyei mutatkoztak – beázott tető és vizes pince, málló vakolat stb. A közel 70 éves település belvárosában az Építők útján több ilyen épületet építettek a városlakók számára a paneles építési rendszer elterjedése előtt. Eredeti tervezője sajnos nem ismert. Az épületet a helyi településképvédelmi rendelet keretében helyi védett épületté nyilvánították, ezért a felújítás során az eredeti építészeti karakter megőrzése volt a feladat.

Az épület eredetileg lakásnak készült, de megvásárolt épületszárny egy pár évtizedig iskolaként is működött, majd a felújításig 10 évig üresen állt. Az épület hagyományos szerkezetből készült, téglafalakkal, előre gyártott „G” gerendás, betontálcás födémmel, fa és vasbeton gerendás fedélszékkel. A felújítás során az épületbe költözött a szomszédos ingatlanon épült katolikus templom plébániája.

Szalézi Rendház
Szalézi Rendház

A földszinten iskolaház került kialakításra, oktató/hittan termekkel, napközi teremmel, konyhával, étkezővel, kiszolgáló helyiségekkel. Az I. emeleten könyvtár és közösségi terek készültek a rendház tagjai számára. A további emellett részeken lakások és szerzetesi rend tagjai számára kialakított apartmanok valósultak meg. A harmadik emeleten az épület szélső traktusában a zárófödém kibontásával dupla belmagasságú teret hoztunk létre, ide került a szerzetesi rend tagjai számára kialakított kápolna.

Szalézi Rendház

A szerzetesi rend tagjai számára készült kápolna fotója Soós Csilla művésznő üvegmozaik tábláival.

Szalézi Rendház

A tetőtér részleges beépítésére is szükség volt, itt rekreációs helyiségek lettek kialakítva. Ehhez a teljes tetőszerkezet bontására volt szükség. Az új tetőszerkezet minimális közbenső letámasztásokkal készült acél keretekből. A nem mindennapi acélszerkezet rétegrendje és héjalása a CREATON-nal történt egyezetetések eredménye.

Szalézi Rendház

Építés közbeni állapot - fotók az acél tetőszerkezetről.

A homlokzaton alkalmazott anyagok és színek közös építtetői, megrendelői és főépítészi egyeztetések eredményeként alakultak ki. A tető fedéseként a CREATON magyarországi üzemében gyártott RÓNA egyenes vágású cserépfedését választottuk fekete színben. A tetőszerkezet hőszigetelése is a gyártó PIR hőszigetelésének alkalmazásával valósult meg. A beruházás legnagyobb kihívását a jelen tűzvédelmi előírásoknak való megfeleltetés jelentette. A közel 60 évvel ezelőtti épület kialakítása és elrendezése, homlokzati nyílás ritmikája nem a jelen kor követelményeinek való megfelelés szerint készült ezért több, utólagos tűzszakasz határ és homlokzati tűzterjedési gát sáv kialakítására volt szükség.

Szalézi Rendház

Az épületben az akadálymentesítés is megvalósult, épülettesten belül elhelyezett felvonó létesítésével. A házban automatika rendszer is működik, mely képes állítani a homlokzati nyílászárok előtt elhelyezett külső lamellás árnyékolók lamelláit a nap járásának megfelelően. Az épület fan coil rendszerű fűtéssel, hővisszanyerős szellőzéssel, központi folyadékhűtő berendezéssel lett felszerelve. A megújuló energiát napelemes rendszer biztosítja. A kivitelezést a Novient Kft végezte. A teljes beruházás 3 évig tartott 2019-2021 között.

Szalézi Rendház

Megbízó: Don Bosco Szalézi Rend

Építész tervező: Bianki Dániel DLA

Építész munkatársak: Medvéné Sipkó Mária, Vámos Péter

Tartószerkezeti tervező: Bán Tibor

Gépész tervező: Molnár Miklós

Elektromos Tervezők: Münnich Gábor, Tóth Tamás, Kaits Róbert

Épület automatika tervezők: Szászfai Zsolt

Generálkivitelező: Novient Kft

Beruházás bonyolító: Devecz László

Tetőfedés és ácsmunka: Németh István