Dombrád Városháza Épületének Bemutatása

A 952 éves Szabolcs megyei település új városháza építését határozta el 2018-ban. A községet az „isten háta mögötti" periférikus helyzete tette alkalmassá a II. világháború után, a kommunista rezsim „büntetés végrehajtó településének" dicstelen címére.  Ez a község lett a Hortobágy után - magyar földön - a második Gulág, afféle kényszermunkatábor helyszíne. A pejoratív emlékből való eltávolodás is motiválhatta az új városháza megépültét. Helyét a friss Rendezési Terv a városközpont kialakítandó főterében jelölte ki.   A település főutcája a térre merőlegesen nyújtózkodik, koordinátáinak nullpontját a Világháborús emlékmű jelöli ki. 

Az utcák metszésvonalában a város középületei sorakoznak. Közpark köti majd össze az épületeket.   Templom, Művelődési ház, és a valamikori Rétközi Kisvasút végállomásából kialakított Közlekedési Park és múzeum képezik környezetét, a rendőrség régi épülete áthelyezésre kerül.

Az épület elhelyezését meghatározta az a kétszáz éves védett tölgyfa, mely a térkompozició fontos eleme.  A földszintes településközpontban a város első házát egy világi várostoronnyal emeltük ki, rajta ősi címerükkel. 

Dombrád városháza

A magastetős fedés a környezethez való illeszkedést szolgálja, a tagolt tömeg a funkció egységeket követi és az épület reprezentációjának eszköze. Az emelet oszlopos tagolása a településközpontban álló tornácos házakkal keres kortárs rokonságot. 

Dombrád városháza

A hivatal tömege az „U” alakban körbe forduló félnyereg fedésével egy kicsit a névadó határ dombjára emlékeztet. Ha tetősíkjait folytatjuk, a toronyra mutat. A városháza alaprajza a korszerű közhivatal működési gyakorlatát érvényesíti. Az ellenőrzött ügyfélfogadó téren át érhetőek el az osztályok. 

Dombrád városháza

A városháza a kisváros közigazgatásának szervezeti egységeit fogadja be, többcélú közösségi térrel kiegészülve, mely a társadalmi rendezvények tere lehet.

A beruházásban résztvevők kapcsolata a munka során felhőtlen volt, a Városháza megvalósítására régóta készült a település vezetése. Több helyszínre is születtek vázlatok, míg végre a ház megépült ezen a telken, a tervezők és a polgármester évtizedes gyümölcsöző együttműködése eredményeként.

Dombrád városháza

Az engedélyezés megvárta a rendezési terv módosítását, és az épület új helyszínének kijelölését.  Itt bontások előzték meg a ház kitűzését és a Rendőrség új helyének megtalálása.  A közparkba ágyazódást a védett, évszázados tölgyek biztosítják majd.

Dombrád városháza

A kivitelezés harmonikus volt, a kisvárdai vállalkozót a középület feladat magával ragadta, és terv szerint megépítette a házat. 

Dombrád városháza

A tagolt épület 20 fokos, alacsony hajlásszögű fedést kapott. A fehér vakolt falakat, melyeket barna kerámia betétek díszítenek, CREATON DOMINO Nuance, palaszürke, engóbozott felületű  kerámia cserépfedés koronázza. A héjazat öntapadós CREATON TRIO vízzáró alátétfóliával, a rendszer elemeinek felhasználásával készült, teljes deszkázaton.

Dombrád városháza

A fólia feletti ellenlécek lecsavarozása NDS szögtömítő szalaggal történt. 

A tetőfelépítmények illeszkedő szürke fémlemezfedést kaptak.

 

Építtető:                                        Dombrád Város Önkormányzata 

Kivitelező:                                      KEL-SZER Kft., Kisvárda

Tervező:                                         Pláne és Plánum Kft.

Vezető építész tervező:             Kulcsár Attila  DLA építész