CSALÁDI HÁZ, BUDAPEST XVI. KERÜLET

Családi ház, Budapest

Tervezési koncepció:

Egy kertvárosi modern stílusú családi ház tervezésére kaptunk megbízást, mely amellett, hogy beleillik a kertvárosi szövetbe, egyben ki is tűnik a maga modern eleganciájával.

Családi ház, Budapest

A tervezési koncepció lényege egy új, tetőtér beépítéses kertvárosi lakóépület, melynél fontos szempont volt a belső terek minél jobban történő kihasználása. A földszinten fontos építtetői kérés volt egy egyállásos gépkocsi tároló, mely közvetlen kapcsolattal rendelkezik a lakórésszel. A földszinten kérés volt a hátsó kert irányába tájolt nappali-étkező-konyha együttese, illetve egy dolgozó az előtérhez való közelségben.

Gazdaságosság szempontjából a tetőtéri kialakítás mellett döntöttünk az építtetővel, ahol az épület lakószobái és annak kiszolgáló egységei kerültek kialakításra.

Családi ház, Budapest
Családi ház, Budapest

Külső megjelenés:

Az épületet a letisztult formavilág, a modern színharmónia és anyaghasználat jellemzi. A színvilágot tekintve a fehér vakolat az uralkodó, melyet a szürke sík DOMINO cserépfedés és bádogozás koronáz a tetőszinten.

A fehér és szürke modern ridegségét a bézs színű csiszolt mészkő burkolat hivatott oldani.

Az utcára merőleges irányú tömegképzés eredményeként a bejárat a DK-i oldalkertre került. A külső tömegformálás tekintetében a kiindulás egy utcára merőleges irányú nyeregtetős épülettömeg volt, melyet a tető megbontásából fakadó játéknak, illetve mint egy szalagként a házat körbe ölelő esővédő galléroknak köszönhetően az egyszerű, hétköznapi forma életre kelt.

Formabontó elemként tűnik fel a tetőtér ferde síkját megtörve, abból kiemelkedve egy fémlemezzel borított „doboz”, mely amellett, hogy további játékot hoz a megjelenésbe, a belső tér is kinyílik tőle.

Családi ház, Budapest

Funkcionális kialakítás:

Az előtértől balra fordulva található a dolgozó szoba, mely egyben vendégszobaként is funkcionál. Az előtérből közelíthető meg a gépkocsi tároló, a WC-mosdó, illetve az emelet egy kétkarú lépcsőn keresztül. Az előtérből jobbra fordulva, a hátsó kert irányába tájoltan terveztük a nappali, étkező, konyha együttesét, melyek egy légtérben helyezkednek el. A nappalihoz kapcsolódik még egy fedett terasz is, mely tavasztól őszig további életteret biztosít lakói számára.

Az emeleten található 2 db háló, gardrób, egy fürdő, illetve a garázs fölé tervezett háztartási / gépészeti helyiség.

Családi ház, Budapest
Családi ház, Budapest

Építészeti tervezés: Csigaterv Építész Stúdió Kft.

iroda: 1211 Budapest, Corvin út 30. - 2.em/201.a
mobil: +36-70/770-6091

web:  https://www.csigaterv.hu

e-mail: csigaterv@gmail.com

Építészek: Török Zoltán okl. építész, Bakos Dániel okl. építész

Tervező munkatársak: Léránt Szilvia – tartószerkezeti tervező

Kivitelező: Al-Cu-Ferr '98 Kft.

Fotó: Jancsó Gergely