Családi ház a balatonnál

A telek, mely a település Balatontól távolabb eső, korábban laza beépítésű részén helyezkedik el, a tervezéskor üresen állt. Megbízóink fiatal házaspár két gyermekkel, de a harmadik is „készülőben volt”, ezért egy olyan ház tervezésével bíztak meg minket, ahol a szülői hálón kívül a 3 gyermeknek is saját szobájuk lehet.

Családi ház Balaton
Családi ház Balaton
Családi ház Balaton

A telekre vonatkozó beépítési előírások lehetővé tették, hogy az utcától távolabb helyezzük el az épületet. Az észak-déli főtömeghez egy rövid keresztszár csatlakozik, melynek csuklópontjába került a ház bejárata egy fedett terasz alatt. Az előszobától balra találjuk a hálókat tartalmazó részt, jobbra pedig a nappali funkciójú terekbe érünk. Az étkezőbe érkezünk, mely a Család napi életének központi helye, mellette a konyha, majd a nappali következik. Ettől délre egy fedett terasz készült, mely nyári időszakban a ház legértékesebb helyisége. A későbbi tetőtér-beépítés lehetőségét is átgondoltuk, a lehetséges helyét az alaprajzban biztosítottuk, de kicsi az esélye, hogy ez szükségessé válhat a közeljövőben.

Családi ház Balaton
Családi ház Balaton

Az épület tömege egyszerű, „T”-alaprajzú nyeregtetős, északi és nyugati szára oromfalas, a déli fedett terasznál lekontyolt a nyári árnyékolás érdekében. Anyaghasználata, külső megjelenése is hagyományos, ezért döntöttünk a vakolt falak mellett megjelenő „szárazon rakott” laposkő-felületek mellett, és természetesen a tetőfedés anyaga is égetett cserép lett. A terepre illesztésben, és a ház körül megjelenő anyaghasználatban is az egyszerűségre, természetességre törekedtünk, így alakult ki ez a lakóház a benne lakók nagy örömére és megelégedésére.

Családi ház Balaton

Tervezők: Kruppáné Krajczár Andrea és Kruppa Nándor János okl. építészmérnökök