CREATON ÉPÍTÉSZPÁLYÁZAT 2021 – VARGA CSABA PÁLYAMŰVÉNEK BEMUTATÁSA

A Tradíció és Innováció építészpályázat 2021 I. díját VARGA CSABA (AXIS Építésziroda Kft.) kapta a „Juliet Viktor Borászat, Mád” pályaműért!

A pályaművet Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész a zsűri állandó tagja méltatta.

1. értékmentés

A projekt rögtön egy értékmentő gesztussal indul. A régi rossz állapotú parasztházat felújították és ezzel megteremtették az épületegyüttes gondolati magját. Azt a magot amire ráépítve létrejött az immár új épületegyüttes.

2. régi és új

Az új üzemi épület a régi parasztház logikus folytatásaként jött létre, hasonló szerkesztési elvekkel, hasonló nyeregtetővel, belső térkapcsolattal, a terepadottságok figyelembevételével, mintegy fél szinttel feljebb. A régi és az új szemmel láthatóan jó viszonyban van egymással, ugyanakkor az is jól látható, meddig tart a régi és honnantól kezdve új az épület.

3. fedett-nyitott terek

A két épületrészt egy nagyvonalú tornác-rendszer köti össze, a parasztház előtt hosszirányú, az új épületrésznél harántirányú masszív kőpillérekkel. A pillérek méretei és a tornác dimenziói monumentális erőt kölcsönöznek ennek a remek térsornak, a tornácnak, amely építészeti eszközökkel egységbe foglalja a két épületrészt.

Ennek fedett-nyitott térsornak számtalan előnye van. Árnyékol és klimatizálja a napnak leginkább kitett déli oldalt, az új épületrésznél való kiszélesedés pedig jól használható külső, de védett teret ad.

Ínyencek figyelmébe ajánlok egy kis csemegét, a régi és az új épületrész találkozásánál, a magas térfalak között felkapaszkodó lépcsőt és az ahhoz tartozó vertikális teret.

4. három kerti építmény

Az utcai bejárat közelében kiszélesedik a régi épület tornáca, kisebb fedett-nyitott fogadóteret hozva ezzel létre. A térbővület intimitását és árnyékolását natúrfa rács biztosítja. A térbővülettel tart formai rokonságot a telek másik sarkában található fedett gépkocsi tároló és a kisebb tetővel megünnepelt, felújított kút.

5. innovatív megoldások

Az innovatív megoldások külön érdekessé teszik az épületegyüttest, ilyen például a gondosan felépített fa-beton födém a régi épületrészen vagy az egyedi hullámos, boltíves vasbeton födém alul téglaburkolattal, az új épületrésznél.

6. természetes anyagok

A hagyományos és természetes anyagok használata szintén az értékmentő szemléletet tükrözi. A megtartott vályogfalak továbbviszik a település hagyományát, a látszó faszerkezetek szépen kiegészítik a vakolt és kő falakat. A mádi kő a hagyományok mellett a magas minőségre is utal, a natúr tetőcserép fedés szintén a hagyományokat követi.

7. illeszkedés a környezetbe

A tervezők értő módon nyúltak a feladathoz. Egy nagy hagyományokkal bíró községben terveztek új borászatot, és végül olyan új épületegyüttest hoztak létre, amely funkcionálisan jól működik és mind tömegalakításával, mind szellemével, tökéletesen illeszkedik a környezetébe.

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Varga Csaba (Axis Építésziroda)  osztotta meg velünk.

Mád, mint Tokaj-Hegyalja egyik jelentős, történelmi települése, a borvidék meghatározó szőlőterületeivel rendelkezik. E területek változatos vulkanikus talaja, ideális fekvése és egyedi mikroklímája révén magas minőségű, izgalmas borok megszületésének adnak lehetőséget. A borok létrejöttének a szőlőterület, a szőlő és az ezeket kezelő, évszázadok alatt csiszolódott, emberi tudás mellett egy fontos eleme még a borászati épület is.

Hegyaljára jellemző módon, Mádon is, e borászatok többnyire nem kint, a szőlőben, hanem a település történelmi szerkezetében helyezkednek el, beilleszkedve a település szövetébe, lakó- és különféle középületek szomszédságába.

Ebből fakadóan e borászatok kisvárosi vagy falusi hangulatúak, sajátos polgári miliőjükkel elsősorban nem üzemek, hanem a borral összeforrt település szerves és mindennapi életének részei. A „Juliet Viktor” borászat is egy ilyen.

A településmagban, a történelmi városszerkezetben helyezkedik el, egy egykori régi parasztház felújítása és bővítése révén. Az épület kialakítása során a régi épület hangulatának átmentése, a történelmi utcaképbe való megfelelő illeszkedés, a mai kor modern kihívása és a szintén modern technológia megfelelő kiszolgálása egyaránt szerepet játszott.

Egy időtlen ház kialakítása volt a cél, amely olyan, hogy akár 100 éve is ott lehetett volna, ugyanakkor nem archaizáló, hanem a maga módján modern, nem bújtatja egy régi köntös mögé a ma igényeit és a modern technológiát.

A korok összekötéséhez jó támaszt nyújt a helyi anyagok használata, azon belül is a mádi mészkő erős megjelenése a házon. E hegyaljai kőzet az itt készített borok karakterének kialakulásához is jelentősen hozzájárul, szerepe így többrétegű.

A tetőfedő anyag ugyanezen szempontok alapján lett választva. Egy természetes anyagú, egyszerű, hagyományos és ugyanakkor modern vonalú cserép választása volt a cél, amit a CREATON egyenesvágású, hornyolt, natúr cserepében találtam meg.

 

J.V. BORÁSZAT

 MÁD, JÓZSEF ATTILA U. 25.

 

TERVEZÉS:   2016

ÉPÍTÉS:       2017-2018

 

ÉPÍTTETŐ:

 VAXCO VINEYARDS KFT.

 JANKA JUDIT - ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ

 

TERVEZŐ:

 AXIS ÉPÍTÉSZ IRODA KFT.

 VARGA CSABA  - VEZETŐ TERVEZŐ

 

TERVEZŐ MUNKATÁRSAK:

VAVRIK FERENC - ÉPÍTÉSZET

MANTUANO TAMÁS - STATIKA

ERHARDT PÉTER - GÉPÉSZET

LEVEK ISTVÁN - ELEKTROMOS

DR GOMBIK KÁROLY - TŰZVÉDELEM

 

MŰSZAKI ELLENŐR:

JÁNOSI LÁSZLÓ

 

KIVITELEZŐ:

SZIVÁRVÁNY-ÉP KFT.

ANTAL SÁNDOR  - ÉPÍTÉSVEZETŐ

DRAGONY JÓZSEF - ÉPÍTÉSVEZETŐ