CREATON ÉPÍTÉSZPÁLYÁZAT 2021 – BALÓ DÁNIEL PÁLYAMŰVÉNEK BEMUTATÁSA

A Tradíció és Innováció építészpályázat 2021 III. díját Baló Dániel (Murum studio) kapta a „Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr” pályaműért!

A pályaművet Fábián Gábor okleveles építészmérnök az előző évi új épületek kategória pályázat nyertese méltatta.

„A Murum studio épülete jól tükrözi azt a fiatalos, friss, kísérleti attitűdöt, melyet a MOME Studio B keretein belül oktató társaival és hallgatóival évek óta folytat. A kiszolgáló funkciókat elrejtő alsó épülettömb a helyi bányából származó kövekből épített támfalakkal, azok által határolt lépcsőző teraszokkal, a Bodrog-parti tájban történő feloldása, illetve a folyvényére építő pajtaszerű fogyasztó tér ellebegtetett faszerkezetű nyereg teteje az ember és a természet viszonyára koncentrál.

Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr
Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr

A közbenső pillérsorra terhet átadó ferde támaszok okosan osztják a nagy teret. Kisebb léptékű emberközelítő részekre az egyhajós teret kéthajóssá transzformálva. Nem szokványos deszka burkolatának tetősíkkal párhuzamos rakás módja vagy a tető koordináta rendszerébe forgatott ablak, vagy a bejárati ajtó tartószerkezeti pillér mögötti középtengelyből kissé kimozdított aszimmetrikus elhelyezése.

Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr
Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr

A hagyományos arányokat követő letisztult tetőforma héjjalásaként magától értetődő választás a natúrvörös CREATON RÓNA egyenesvágású hornyolt tetőcserép, melyet az oromfalakon és az ereszeknél túl futó tetőrészeken alulról is láttat a tervező.” -hangzott el a pályázat méltatása során. 

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Baló Dániel osztotta meg velünk.

„A tervezési koncepció a folyó túlpartján elhelyezkedő védett tájra való kilátás és a vízpart, valamint a tervezett épület közti éles határ elmosása volt. Az alapvetés, hogy az összes kiszolgáló, üzemi, gépészeti és személyzeti funkció egy tömbszerű, de faleltolásokkal és szintugrásokkal tagolt, nehéz épülettömegbe kerül, melynek a tetejére egy könnyed, nyeregtetős épületként ül rá a látványkonyhás bisztró és étterem tömege.

Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr
Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr
Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr

A tagolt teraszok rendezvények során használható terek, melyek közvetlen kapcsolatban állnak a felső szint három oldalról megnyitható tömegével. Ez a kert felé haladva viszont fokozatosan feloldódik, a kert és a teraszok egymásba érnek, a kert pedig mobil stégekkel a folyóba fut ki.

Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr
Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr
Dereszla Gasztró Terasz és Bisztró, Bodrogkeresztúr

A ház anyaghasználata egyszerűségre törekszik, mely alátámasztja a koncepció állítását is és a világörökségi terület követelményeinek is megfelel: a tömbszerű, alsó üzemi épület falai a helyi bányából hozott kőből vannak rakva, míg a könnyű fa szerkezet egy nagyvonalú nyeregtetőt tart, melyen visszahúzódó ornamentikaként jellennek meg a vörösréz részletek.” 

Baló Dániel

 

építészet és belsőépítészet: Murum studio  (Instagram: https://www.instagram.com/murum.studio/)

építész tervező: Baló Dániel

belsőépítészet és egyedi bútorok: Szüts Nóra, Baló Dániel

tartószerkezeti tervező: Sneider Tamás

tájépítész: GEUM - Gyüre Borbála, Városy Dóra

gépész tervező: Kádas Károly

villamos tervező: Csányi István

tűzvédelem: Lakk József

út tervező: Rékó Tamás

„közmű tervező: Nádasi Barbara

fotó: studio_meter

 

Köszönjük Dániel és gratulálunk a III. helyezéshez!”