CREATON ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT 2022 – Pallos Bence Ágoston

A „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” építészhallgatói pályázat 2022 II. díját Pallos Bence Ágoston (Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar) kapta a „Szűz Mária Kápolna, Pilisszentkereszt - Dobogókő” pályaműért!

Konzulense: Krizsán András DLA volt.

A hallgatói pályaművet Horváth Sándor Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens méltatta.

„A kápolna tervezési helyszíne a Dobogókői, egykori Nimród hotel leégett épületének helye, közvetlenül a turista útvonal, és egy Mária kegyhely közelében lévő terület. A tömeg enyhe lejtésű félnyereg tetővel fedett, a tömeget azonban lágyítja egy fémlemez fedésű vízcsendesítő. A falak anyagát részben az elbontott hotel kő anyaga adja, de a tájba illeszkedést erősíti a fa használata is: ez egyrészt a tartószerkezet, másrészt a zsindely burkolat formájában jelenik meg. A kapcsolódó torony markáns, de harmonikus ellentéte a kápolna tömegének. A kőfalak részben gabion rendszerűek, aminek áttörtsége sejtelmes bevilágítást biztosít, de egy kereszt formát is kirajzol.

A választott cserép a CREATON DOMINO rézvörös színben, kiegészítve a fa és a kő – helyi anyagokat erősítő – anyaghasználatát.

A kápolna telepítése példa értékű, tömeg- és téralakítása, valamint anyaghasználata átgondolt tervezés eredménye, mely egyaránt dicséri a pályázó és a konzulense munkáját.” -hangzott el a pályázat méltatása során.

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Pallos Bence is megosztotta velünk:

„A kápolnát a Dobogókőn található egykori Nimród hotel leégett épületének helyére telepítettem, közvetlenül a turista útvonal mellé. Az útvonal mellett található egy Mária kegyhely, innen származik a kápolna ötlete. A felhasznált anyagokat szerettem volna közel tartani az erdő környezetéhez, ezért a fa és a gabion dominál, ezekkel kifejezve az épület tektonikáját.

Az épület tömege hasonló a hotel kiszolgáló épületének tömegéhez, ennek az épületrésznek a helyére is lett tervezve a kápolna, amit egy alacsony, 12 fokos tető fed le. Ehhez még kapcsoltam egy tornyot is, aminek tömege anyagban is elválik a kápolna tér tömegétől. Az Eötvös Lóránt út felöli kapcsolatot meghagytam, így a parkolási lehetőség is marad az épület közvetlen környezetében.

Az épület tartószerkezete 60x20 cm-es CLT félnyereg tetős keretekből felépülő csarnokszerkezet. Az állások között a falak kitöltő favázból és kőzetgyapothőszigetelésből állnak, két oldalról zsindellyel vagy gabionnal takarva. A tetőszerkezet is hasonlóan, szelemeneken fekvő szaruzatból épül fel, kitöltő kőzetgyapot hőszigeteléssel, erre kerülne az alacsony hajlásszög miatt 10cm-es ellenléccel 227m2 CREATON DOMINO kerámia tetőcserép rézvörös színben. Azért erre a cserépre esett a választás, mert az alacsony hajlásszög ellenére is nagy fedési hosszok és könnyű tető érhető el a hornyolásoknak köszönhetően. Fontos szempont volt a tető súlyát alacsonyan tartani, így a tartószerkezet reális keresztmetszeteit és logikus felépítését biztosítva. Az alacsony hajlásszögű tetők hátránya a könnyebb beázás, ami ellen a többszörös fedések biztosítottak védelmet, de a DOMINO hornyolásának köszönhetően közel azonos cserépléc távolságokkal tudtam tervezni, mintha egy magas hajlásszögű tető lenne és azonos vízzárással. Innen nem közvetlenül az ereszcsatornába érkezik az csapadék, hanem egy alacsony hajlásszögű csendesítőn jut el oda, amit korcolt fémlemezzel fedtem le.

A zsindely fedés egyben utalás a tervezett telektől nem messze található Makovecz Imre féle síház fedésére, másrészt számomra ez az anyag fejezi ki legjobban a melegséget egy enteriőrben, amivel az anyai szeretet melegségét szerettem volna megjeleníteni. A gabion már a korábban említett tektonika miatt fontos, mivel a kő a leg időtállóbb anyag, de a beépítésre nem követ, hanem a koncepció szerint elbontandó Nimród hotel bontási törmelékét használnám fel.

Emellett illeszkedik az arculata a környező szálló és menedékházak terméskő homlokzataihoz. Az oltár falánál a különböző törmelék frakciókból még egy kereszt motívumot terveztem kialakítani, ami hátulról megvilágítva mutatná meg a kereszt sziluettjét.

Köszönjük, Bence és gratulálunk a II. helyezéshez!”

Pallos Bence Ágoston Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar