CREATON ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT 2022 – LAMPERT BENEDEK PÁLYAMŰVÉNEK BEMUTATÁSA

A „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” építészhallgatói pályázat első alkalommal kiosztott Marosi Miklós Ösztöndíjat Lampert Benedek (Széchenyi István Egyetem) kapta a „Kisalföld Magbank - Kutató - és Látogatóközpont, Tarjánpuszta” pályaműért!

Konzulensek: Fodróczy József és Takács Attila voltak.

A hallgatói pályaművet Marosi Eszter Marosi Miklós lánya, a Marosi Miklós Ösztöndíj bíráló bizottságának vezetője méltatta.

Marosi Eszter

„…Maga a tervezési program is izgalmas, inspiráló: egy Győr-közeli kis falu, Tarjánpuszta ipari mementójának új élettel telítése Kisalföld Tájbank hívószóval. A magasból készült fényképen 20, természetből kimetszett kör alaprajzú kráter látszik, amelyek 6 m magas, 24 m átmérőjű, földdel körbevett hengerek, 2 m vastag lemezalapon. 1972-ben épültek ezek a vasbeton erősítésű tégla gyűrűk, amelyek titkos stratégiai üzemanyagtárolóként működő hatalmas acél tartályokat öleltek, egyenként 2 millió liter gázolajjal, benzinnel vagy kerozinnal. Az önkormányzati tulajdonba került ingatlanon sor került a tartályok bontására, a megtisztított területen maradt felépítmények hasznosítása kapcsán felmerült már a lakópark, az idősotthon és a logisztikai beruházás ötlete is.

Ezen kráterek egyike lett Benedek tervezési feladatának, egy biológiai génbanknak a kiindulópontja. Mellette többek között Méhészet, Szappan Manufaktúra, Gyógynövénykert, Csipkemúzeum, Kékfestő Műhely, Táncház, a Rábaközi hímzéseket bemutató kiállítótér is helyet kapna a Tájbank tervezési programjában, amely így évszázadok tudásából és értékeiből merítő kutató- és látogatóközponttá avatná a helyszínt.

A tervezett épület az adott méretű körbe szerkesztett elliptikus formájával a földből kibújó magot idézi, a tömegén áthasító tengely révén kapcsolódik a kiszolgáló utakhoz. Így egyértelműen elkülönítődig a két irányból feltárt épület két, egymástól elváló funkciója és forgalma. Szimbolikus, képi megfogalmazás maga a hasíték is, hiszen ebben a tengelyben kapja a belső tér a magot éltető napfényt. Az épületbe ennek a tengelynek a mentén léphetünk be. Egyik irányból alacsony támfalakkal határolt füves domboldalak között enyhe lejtő, akadálymentesített út vezet a látogatók előtt nyitott terekbe. A közönségforgalom kiszolgáló helyiségei és a gépészet mellett időszakos és állandó kiállítások terei és előadóterem kapott helyet az emelkedő mennyezeti sík alatti bővülő légtérben.

A tengely által kijelölt ellentétes oldali bejáraton lépnek be az itt dolgozók. Az emelkedő tetőnek köszönhetően a pinceszinttel kiegészített tér kétszintessé válik az épület ezen oldalán. A kiszolgáló helyiségek mellett a földszinten a vizsgáló helyiség, az emeleten iroda, tárgyaló kapott helyet.

Kisalföld Magbank

Az épület külső falfelületeinek nagy részét az eredeti földrézsű takarja. A látszó falak az őrzött értékeket minden külső hatástól megóvni képes épület benyomását keltik. A növénnyel befuttatott magas bejárati homlokzat az oldalról felfutó rézsűs dombok zöldjén át a közönségforgalmi oldal előtti füves területbe simul. Így válik a természeti környezet magába fogadott elemévé az épület.

A beérkezett hallgatói pályázatok közül nem volt egyszerű választanunk. Gondolatindító, jó ötletek, a helyszín és a feladat egyedi kérdéseivel érdemben foglalkozó, okosan megoldott és szépen feldolgozott tervek között válogathattunk. Két szempontot találtunk, ami segített a döntésben. Édesapám a középülettervezésben találta meg az útját. Akármekkora épületről is volt szó, addig nem nyugodott, míg ki nem alakult a tökéletesen működő alaprajzi rendszer. Lampert Benedek terve egy tisztán szerkesztett alaprajzú, jól működő kis középület. A másik kapcsolódási pont a tervezett épület különleges adottsága. Édesapámnak utolsó, nagyon szeretett munkája volt az Opera Eiffel Műhelyháza. Az Északi Járműjavító a MÁV legnagyobb műszaki bázisa volt hajdanán, itt állt hazánk legnagyobb ipari műemléke, az Eiffel Csarnok. Ebbe az indusztriális keretbe kellett a részben ipari, részben művészeti funkciókat egymás mellé rendelni, a gépesített raktártól a kézműves finommunkának otthont adó műhelyekig. A nyertes pályamű is magában rejti ezt az ipari keretben megújuló, a hagyományok tiszteletében új értéket teremtő tervezési program izgalmas kontrasztját.

A pályázaton részt vevő építészhallgatókat szeretnénk megajándékozni az Édesapám szakmai életútjáról szóló könyvvel, az asztalunknál várunk Benneteket, hogy átadhassuk. Gazdag, sokszínű életműve bizonyítja, hogy a tehetség, ha azt az építész hivatás iránti elkötelezettség, a szorgalom és olykor a vagányság, a bátor döntések egyensúlya kíséri, utat tör magának és megnyitja a szakmai lehetőségek kapuit.

Szívből gratulálunk a Díj nyertesének, Lampert Benedeknek!” -hangzott el a pályázat méltatása során.

Kisalföld Magbank

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Lampert Benedek is megosztotta velünk:

KÖRÜLMÉNYEK: A terv a 6. félévben, „Építészeti tervezés 4” tantárgyra készült. A félév fele állt rendelkezésre a terv elkészítésére, így részletekig nem jutottunk, nem is volt elvárás. 

HELYSZÍN: A tervezési helyszín Győrtől nem messze, egy kis faluban, Tarjánpusztán található. A hely különlegességét az előző évszázadból itt maradt, sokáig titkos stratégiai üzemanyagtárolók adják. Ezek 24 méter belső átmérőjű és 6 méter magas hengerek, amik oldalról föld rézsűvel vannak körbevéve, alattuk pedig 2 méteres beton lemezalap van. A "bödönökben" fém tartály volt, ami már nincsen meg a helyszínen. Érdemes térképen megnézni, hogy ez a 20 "bödön" mekkora a faluhoz képest.

FUNKCIÓ: Erre a különleges helyszínre a "Kisalföld tájbank" hívószóra kellett funkciót találnunk. Az enyém egy magbank (biológiai gén-bank) lett. Ez a tárolási funkció mellett, kiegészül kutatólaborral. Illetve helyet kapnak látogatóközpont/kiállítás egységek is. A nyilvános és privát funkciókba a bejutás ellentétes irányokból van. A többi bödönbe különböző hagyományörző (néptánc, kékfestő), és helyi természeti értékeket bemutató funkciók települtek.

Kisalföld Magbank

FORMA: A végleges forma kialakulása több tényező miatt következett be. Egyrészt a forma a földből kikelő mag metaforája. Másrészt, mivel van pinceszint és a 2 méter vastag alapot nem lett volna célszerű megbontani, így az alapkörből kinyúlva kellett elhelyezni a függőleges közlekedőket. Az épületbe való bejutás a tengelyben történik, egy enyhe lejtőn lefelé. Ezen a tengelyben kapja a fényt a belső tér, illetve itt van a gépészet "tüdeje", de utóbbi a takaró-árnyékoló rács miatt kevésbé észrevehető.

ANYAG: A külső falfelületek nagy részét az eredeti földrézsű takarja, de ahol kilátszik, ott a szilárd, erős, katasztrófa-álló érzet keltése volt a cél, ezért kívülről látszóbeton felületet látunk (és ezért nincs ablak a falakon). Tervezés során két verzió volt, a látványterveken itt a növényzettel benőtt homlokzati-verziót láthatjuk, ami így jobban belesimul a környezetbe. A 11°-os tetőre palaszürke engóbozott CREATON DOMINO cserép került, mivel stílusában ezt találtam illőnek.

Kisalföld Magbank

CREATON: A tetőre palaszürke engóbozott CREATON DOMINO cserép került, de a kis hajlásszög komoly odafigyelést igényel. Alátéthéjazatként a CREATON QUATTRO vízhatlan, páraáteresztő fólia a megfelelő. Kiegészítve KKS ellenléc-sapkával a trapéz alakú ellenléceken. NDS szögtömítő szalag és QSM gyorsragasztó alkalmazása elengedhetetlen a vízhatlan rendszer kialakításához. Magának a cserépnek a kiválasztása a stílusbeli szemponton túl személyes indokkal is magyarázható: volt már szerencsém saját kezűleg tetőre felrakni DOMINO cserepet, így amikor ilyen sík, szögletes cserepet kerestem, ez ugrott be elsőre.”

Lampert Benedek, Széchenyi István Egyetem

Lampert Benedek

Köszönjük Benedek és gratulálunk a Marosi Miklós ösztöndíjhoz!