CREATON ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT 2022 –
kustor Karolina pályaművének bemutatása

A „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” építészhallgatói pályázat 2022 III. díját Kustor Karolina (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar) kapta a „ONYX PEAX lakóépület, Pellérd” pályaműért!

Konzulensei: Dr. Zoltán Erzsébet Szeréna és Gazdag Gábor​ voltak.

A hallgatói pályaművet Horváth Sándor Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens méltatta.

„Pellérd egy Pécs alatti kis falu, melynek szőlővel és gyümölcsfákkal tűzdelt ligetes tájában található a tervezési terület.

Az épület tömege a környék házaihoz illeszkedik, ugyanakkor kettős, eltolt tömegével tagadhatatlanul mai. A két tömeget lapostetős nyaktag köti össze, mely egy átvezetett közlekedő; ebből nyílnak a hálók, illetve a konyha-nappali helyiségcsoportjai. Ez utóbbi egyterű, látszó fedélszékkel.

A terek jól tájoltak, a kellő helyre tervezett nagy üvegfelületek szintén a környezet-kapcsolatot erősítik.

Ennek része - átmeneti térként - a pergolás fedett terasz, illetve közlekedő, melynek vázas szerkezete a homlokzatra is áthúzódik, finoman tagolva a felületeket.

Az épület – a hely szellemiségének megfelelően – környezettudatos anyaghasználattal, könnyűszerkezettel, szórt cellulóz hőszigeteléssel tervezett.

Az épület értéke a kompakt alaprajz, az egyszerű tömeg, és nem utolsó sorban a tájba való illeszkedés, melynek ritkán alkalmazott bemutatása a téli hangulatú látványkép.” -hangzott el a pályázat méltatása során.

A tervezési feladattal kapcsolatos anyagait Kustor Karolina is megosztotta velünk:

„Pellérd szőlővel és gyümölcsfákkal tűzdelt festői tájában helyezkedik el ez a csendes telek. A ligetes jelleghez és a terület épített környezetéhez igazodik a tervezett ház, mind formai és anyaghasználati szempontból. Törekvése a környezettudatosság, időtállóság és az esztétika.

A háromszemélyes családnak alkalmas ház könnyűszerkezetes, amely alól kivételt csak a lábazat és alapozás képez. Felmenő falaiban az OBS lemezek között cellulóz alapú anyag biztosítja a hőszigetelést, homlokzatburkolata mélybarna farostlemez.

Ritkagerendás födéme nagyobb élettereiben látható gerendáival megtöri a nagy felületek monotonitását. Fedélszerkezete bekapcsolódik a födém gerendáiba, így egybeépített tetőt eredményeznek. Időtállósága és letisztultsága érdekében a fedélszéket a CREATON SIMPLA tetőcserép koronázza meg engóbozott nuance matt fekete színben.

A választott cserép kialakításában illeszkedik környezetéhez, ám merész színválasztásával kiemeli a tömeget és erősíti építészeti értékét a területen.”

Archetípus: Az épület kiinduló tömege a szomszédjainál is megtalálható klasszikus házszerű ház. A nyeregtetős, nyújtott téglalap alaprajzú forma kiváló kiindulási pont egy Szőlőhegyre illeszkedő tömeg létrehozásához.

Transzformáció: Az eredeti tömeg duplázásával és kismértékű eltolással járó sorolásával átmeneti terek jelennek meg az alaprajzon. A kialakult tornácok, lapostetővel vannak fedve. Hátul a tömeg gerendákkal határolt terasszal egészül ki, amely átmenetet nyújt a ház és a kert között.

Hatás: A végső épület, úgy, mint a rá tervezett cserép hatása is összességében minimalista. A két megtört tömeget a homlokzati ritmika tartja egy egységben, amely a váltakozó huzalokból és gerendákból áll. A tervezett épület sötét fa burkolatával és matt fekete fedésével úgy ad menedéket lakóinak, mint nyári napsütésben a környező fák koronáinak árnyéka.

Kustor Karolina PTE MIK építőművész Ba

Köszönjük Karolina és gratulálunk a III. helyezéshez!