CREATON ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT 2021 – KINGL ANITA ÉS NAGY ZSÓFIA PÁLYAMŰVÉNEK BEMUTATÁSA

A Tradíció és Innováció építészhallgatói pályázat 2021 megosztott II. díját KLINGL ANITA és NAGY ZSÓFIA (Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar) kapta a „DUNA PANORÁMA – Művészeti központ és vendéglátó egység a Dunakorzón, Szentendre” pályaműért!

Konzulensük: Prof. Ferencz Marcell Habil DLA volt.

A hallgatói pályaművet Máté Zsuzsanna okleveles építészmérnök az előző évi felújított épületek kategória pályázat nyertese méltatta.

A 19. századi II. katonai felmérés a helyre jellemző beépítésének újragondolásával, részbeni alkalmazásával alakult ki az új beépítés a szentendrei Dunakorzón.

A térkép részletes elemzése, pozitívumainak átvétele eredményezte ötletesen, a különböző funkciók elhelyezését különálló épületekben.

A Korzó felé feltáruló területet keretezik a kísérő utcákkal párhuzamos elrendezésű földszintes magastatős épületek. míg a Barcsay múzeum szomszédságában a telek mélyén húzódik a Dumtsa Jenő utcai épület új, hátsó szárnya.

Emeli a terv értékét, hogy az épületek megközelítése minden határoló utca felől biztosított. A széthúzott kis léptékű épületek között, intim belső zöldfelületek és átlátások jöttek létre, ami visszautalás Szentendre korábban kialakult emberléptékű tereire és épületeire.

A visszahúzott nyílászáró síkok, a függőleges falamella árnyékolók, az épületek fehér vakolata és a matt fekete engóbozott cserépfedése egyszerű letisztult formavilágú.

DUNA PANORÁMA – Művészeti központ és vendéglátó egység, Szentendre

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait osztotta meg velünk Anita és Zsófia:

A tervezési fázis elején a koncepció megalkotásakor megkerestük azt a régi, 1800-as években kialakult beépítést, amit vissza szerettünk volna állítani a meglévő sűrű városszövetben. A tömbrehabilitáció során a meglévő szövet értékeit, a Barcsay Múzeumot és a mellette található műemlék épületet tiszteletben tartottuk és megőriztük.

Szerettünk volna egy olyan kulturális központot kialakítani, amely interaktív funkciókkal és színes programokkal növelné a város turisztikai program választékát. A projekt további célja a méltatlanul elhanyagolt területet újragondolása és fenntartható megoldások kínálása. Ezt oly módon kívántuk megvalósítani, hogy az Szentendre hagyományos városképének megfeleljen.

DUNA PANORÁMA – Művészeti központ és vendéglátó egység, Szentendre
DUNA PANORÁMA – Művészeti központ és vendéglátó egység, Szentendre

A Barcsay Múzeumhoz kapcsolódva hoztunk létre egy műtermekből álló épületrészt, továbbá egy külön épületegyüttest, ahol előadó, -és kiállítóterek kaptak helyet. Az összefüggő nagy zöld terület és a Duna közelsége inspiráló környezetként szolgál a művészek és alkotni vágyók számára. A központi tér másik felében egy borház és egy "csináld magad étterem" kapott helyet zárt és nyitott étkezőterekkel összekötve.

Az épületek külső homlokzati kialakításukban a hagyományos vonalakat követik, ezzel is a múltat felidézve és egyben a város szövethez szervesen kapcsolódva.

A homlokzati síktól visszahúzott fa gerébtokos ablakok és ajtók mellett teljes üveghomlokzatok épületrészek kötik össze a különböző funkciójú épületeket. A homlokzatok teljes magasságig szürke vakolt felületet kaptak. Az épületek hagyományos fa fedélszékkel, nyeregtetős kialakítással és fekvő ereszcsatornával készülnek.

Az egyszerű geometriájú tetőhöz, egy letisztult formájú kerámia sík tetőcserepet szerettünk volna, amit a CREATON DOMINO teljes egészében biztosított. A széles színválasztékból a NUANCE matt fekete engóbozott tetőcserépre esett a választásunk. Ezt indokolja az is, hogy a termékek időtálló anyagból készülnek, ami megfelel a szentendrei hagyományos építészetben elvárt magas minőségi igényeknek.

DUNA PANORÁMA – Művészeti központ és vendéglátó egység, Szentendre

Az egységes megjelenéshez szükségünk volt a tetőfedő anyaghoz tartozó teljes kiegészítő palettára, amely rendszerben nagyon fontos volt a bádogozás színének és a cserép színének harmóniája. A kiválasztott cserép minden szempontnak tökéletesen eleget tett, melyek közül kiemelhető, hogy a matt, égetett, egyenesvágású tetőcserép megjelenésében megfelel Szentendre településképének.

Klingl Anita és Nagy Zsófia

Köszönjük Anita és Zsófia és gratulálunk a megosztott II. helyezéshez!