CREATON építészhallgatói pályázat 2020 - Novák Adrienn és Puskár Dóra pályaművének bemutatása

A Tradíció és Innováció építészhallgatói pályázat 2020 megosztott I. díját Novák Adrienn és Puskár Dóra (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest) kapta a „Zebegényi hétvégi ház” pályaműért!

Konzulens: Barcza Gergely

A hallgatói pályaművet Horváth Sándor Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens méltatta.

„A beadott pályamű esetén hallatlan egyszerű tömeggel találkozunk. Egyszerű homlokzatképzés, ugyanakkor a homlokzati felületek megnyitása, a lejtőre való illesztés, a hídon történő megközelítés igazán feszített épülettömeget jelentett.”

„Nagyon jó arányban vannak a nyílások az épülettömegbe beillesztve, a homlokzatból tetőbe átforduló bevilágító felület és a függőleges fa, szürke hangulatú burkolathoz a SIMPLA cserép”

„Az épület belső terei egyébként a lejtőre és a Dunai kilátásra illeszkednek, ott már nagy üvegezett felületek jelennek meg.” - hangzott el a méltatás során.

 

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Novák Adrienn és Puskár Dóra osztotta meg velünk.

 

A MOME második évében szinte hagyománnyá vált a zebegényi tervezés mikor még Nagy Tamás volt az adott év konzulense. Az év eleji tervezés terepszemléje alkalmával sétáltunk el a mostani pályázat helyszíne mellett. Már akkor felkeltette a figyelmünket, hogy mennyi lehetőség rejlik a csupaszon otthagyott szerkezetben. Egy dudvás vadul benőtt fás "szakadék" szerű tér ad otthont neki, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a Dunára.

Egy évvel később, amikor rátaláltunk a pályázatra egyértelművé vált számunkra, hogy ez lesz az a hely ahová megtervezzük a házat. Visszalátogattunk, hogy felmérjük az adott szerkezetet és környezetét, igyekeztünk magunkba szívni a hely adottságait a koncepció megalkotásához.

Az erősen lejtős telken álló, már meglévő vasbeton struktúrára tervezett CLT panelből álló hétvégi menedék, a klasszikus ház archetípusából indul ki. Azonban a gerincvonal kibillen a falak párhuzamos szerkesztéséből, ezzel egy új, mozgalmas formát hozva létre. Az elfordított gerinc miatt a rejtett eresz a homlokzaton ferde vonalként jelenik meg, az oromfalak pedig aszimmetrikus képet adnak – így ez a kis „csavar” jól irányzott építészeti gesztusként jelenik meg a házon, összességében a tájban. Kívülről az épület égetett fa burkolatot kapott, ezzel elősegítve az egységes és homogén megjelenést a tetővel, amihez a Creaton “SIMPLA” kerámia cserepet választottuk “NUANCE” matt fekete engóbozott színben.

A két szintet az épület külső homlokzatára kitolt, szintén égetett fa burkolatú üvegdobozba zárt lépcső köti össze. A megérkezés szintjén kaptak helyet a közösségi terek, míg az alsó szintre kerültek a hálószobák, az elvonulás helyiségei. A kiszolgáló terek jellemzően az épület északi és északkeleti oldalán helyezkednek el, a hozzájuk tartozó homlokzat zártabb, míg a déli és délnyugati oldalak hibátlan kilátást biztosítanak a Dunakanyarra. Itt, a nap ellen belső árnyékolók védik a túlmelegedéstől az épületet.

 

 

Miért CREATON?

Tervezés során fontosnak tartottuk, hogy környezetbarát anyagokkal dolgozzunk, mint a CLT panel. Így gondoltunk arra, hogy kerámia cserepet választunk a beton helyett (így kiiktatva a cement használatát). A SIMPLA nevet viselő cserép kellemes meglepetés volt számunkra, mert eddig nem találkoztunk olyannal, ami ennyire letisztult és egyszerű megjelenéssel bír, könnyen illeszkedik bármilyen építészeti koncepcióba, valamint elérhető fekete színben. És ami a legfontosabb, nem beton, hanem kerámia. Épületünk kívülről égetett fa burkolatot kapott, ehhez egy egységes, letisztult, egyszerű felületű tetőt képzeltünk el. A NUANCE (matt színű) termék kialakítása, megjelenése az általunk kívánt homogén megjelenést biztosítja. Homlokzati burkolóanyagunk mellé fontosnak tartottuk a jó vízelvezetést, vízzel szembeni strapabíró tulajdonságot - ezt a nagy átfedésének köszönhetően hordozza.

Tetőnk hajlásszöge (20°) megengedi a termék használatát. Mivel tervünknek egy könnyűszerkezetes épület szerettük volna, hogy a gyors és egyszerű kivitelezés minden téren megjelenjen.

 

Novák Adrienn és Puskár Dóra