CREATON építészhallgatói pályázat 2020 - Kovács Martin pályaművének bemutatása

A Tradíció és Innováció építészhallgatói pályázat 2020 megosztott I. díját Kovács Martin (Széchenyi István Egyetem, Győr) kapta a „Somlói présházak újra értelmezése” pályaműért!

Konzulensei: Czigány Tamás, Bach Péter, Élő József, Golda János, Pethő László, Kisberzsenyi-Nagy György voltak.

A hallgatói pályaművet Horváth Sándor Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens méltatta.

„A somlói környezet mindenki számára ismert és teljesen összeköthető a borászattal.”

„Ebbe a hangulatba értelmezi újra a pályázó a somlói présházakat. Sajátságosan illeszkedve még a hátterével is a somlói kövek színéhez és megtartva azokat az egyszerű formákat és azokat az arányokat.”

„A tetőfedés illeszkedik ehhez az egyszerűséghez és a többi épület többféle homlokzat és tömegképzése pedig igazán változatos megoldást nyújt.” - hangzott el a pályázat méltatása során.

 

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Kovács Martin osztotta meg velünk.

Pályázati anyagom a komplex tervezési félév alatt készítettem, ahol a téma Somló és környéke volt. A tervezési feladat első fázisában részletes elemzéseket készítettünk, majd a környékkel való megismerkedés után egy általunk felfejtett problémára kellett válaszolnunk építészeti eszközökkel.

somlói présházak
somlói présházak

Nagyon izgalmas volt tapasztalni a helyszín lüktetését. Az első helyszínbejárás során egy nagyon komor és elhagyatott, magányos hegyként ismertük meg a Somlót, hisz még akkor a hegyen és annak közelében nem indult meg az élet. Emlékszem az első tapasztalásokat egy történetként mutattam be, hol az állatok és a helyi 1-2 ember, mint megbújó kém figyelték utunkat.   Kis idő elteltével ez a kép változott és elindult a szorgos munka fent és lent egyaránt.

A hegy Déli részén figyeltem fel az apró présházakra. Mint elhullajtott szőlőszemek hevertek szétszórva hol egészen jó állapotban hol már-már csak alig mutatva egykori formájukat, néhányuk már szinte észrevehetetlen. Nagyon szomorú volt látni, hogy az alig pár hónapos folyamatos bejárás alatt számuk egyre fogyatkozott és helyüket plusz három szőlőtőke váltotta fel, hisz több nem is férne el területükön.

somlói présházak

Ezen kis épületek és így a hegy karakterének megőrzésével kezdtünk foglalkozni. Egy hallgató társammal ugyan erre a jelenségre kívánt reagálni. (Kondor Balázs) Kiszemeltünk és vizsgáltunk olyan présházakat melyekben rendszerként tudunk gondolkodni. És megalkottunk egy elvi koncepciót, mely életben tudná tartani ezen kis présházakat. A somlói juhfark mint nászéjszaka bora, így kis 2 személyes szállásokban gondolkodtunk. A kiválasztott épületek méretétől függően volt köztük olyan is melyben étterem, borászatot tudtunk volna elképzelni.

A koncepciót észben tartva két teljesen különböző tervel álltunk elő ugyan azon épületekre, így a félév végén kétféle javaslat is született ugyan azon épületekre.

somlói présházak

A koncepciómban én a kiválasztott épületeket egy technológiai bővítéssel toldottam meg. Ez a mai kor igényeit biztosította az épületekben. A bővítést a hegy felé oldottam meg, így annak nagy részét magába nyelte a hegy. Fontos volt az arány, hogy tiszteletben tartsa a hegy előző arcát a bővítés, ne legyen hivalkodó ezért választottam ezt a megoldást. Az épület így csak a tetővel jelezte, hogy még él és működik. Modern letisztult és elegáns környezetet próbáltam kialakítani a szállásokban. Ehhez egy bútortervet is készítettem. 

A projekthez CREATON DOMINO tetőcserepet használtam, ez nagyon illet a koncepció elképzeléseihez és a hegyen jellemző volt az egyenes vágású cserép megoldás.

Tervemben szerettem volna ezeket a helyi értékeket megmenteni és a bennük rejlő lehetőségekre egy koncepciót, javaslatot készíteni.

Kovács Martin

somlói présházak
somlói présházak