CREATON építész pályázat 2020 - Fábián Gábor pályaművének bemutatása

A TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ TETŐ AZ ÉPÍTÉSZETBEN építész pályázat 2020 új épületek kategória I. díját Fábián Gábor kapta a „Szállásépületek, Dömös” pályaműért!

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Fábián Gábor osztotta meg velünk.

Dömös hétvégiházas üdülőterületén, hegyre meredeken felfutó utcában, keletről erdővel határolt helyszínen, két szállásépület tervezése volt a feladatunk.

szállásépületek Dömös

Az elsődleges elvárás a szemközti Szent Mihály-hegy látványának biztosítása volt, lehetőleg mindkét épületből. Ennek megfelelően a két ház egymáshoz képest eltolva helyezkedik el. Az üdülőházak fő tereit (lakótér, hálótér) a látványra orientáltan alakítottuk ki, völgyre néző, nagyfelületű nyílásokkal. Az intimitás érdekében, a másik három irány felé zártak.

szállásépületek Dömös

Minimális természeti beavatkozást megcélozva a házak elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy meglévő nagyobb törzsátmérőjű fákat ne kelljen kivágni és az épületek csak pontszerűen terheljenek a talajra. A terepadottságokhoz igazodva a hegy felőli (bejárati) oldalt helyeztük terepre. A völgy felőli oldalon pedig - kihasználva a nagy tereplejtést - az épületek alatt szaunát illetve recepciót alakítottunk ki, dunai panorámával.

szállásépületek Dömös
szállásépületek Dömös
szállásépületek Dömös

Alaprajzilag két fő zónára tagolódnak az épületek, nappali és háló zónára. Az előbbihez konyhapult, előtér, wc és tároló helyiség, az utóbbihoz pedig zuhanyzó és gardrób kapcsolódik.

szállásépületek Dömös

Az üvegfelületek előtt fedett erkélyt terveztünk, amely egyrészt átmeneti térként, másrészt árnyékolóként funkcionál.

szállásépületek Dömös

Az egységek bejáratait a hegy felőli oldalon helyeztük el.

szállásépületek Dömös

Az alaprajzi tagoltság az épületformálásban is megjelent. Annak érdekében, hogy csökkentsük a házak tömegét kettéosztottuk a tetőfelépítményt, karakteres megjelenést biztosítva ezzel az épületeknek.

szállásépületek Dömös

Anyagválasztásnál elsődleges szempont volt az illeszkedés, a természeti és az épített környezethez egyaránt. A faszerkezetek használata a lehető legkisebb környezeti beavatkozás igényéből következik, a magastető és ennek következtében a cserép alkalmazása pedig a kialakult településképre reagál. A cserép típusának kiválasztásakor fontos volt, hogy a faépületek könnyedsége megmaradjon, valamint a tömegalakításra és az anyaghasználatra jellmező egyszerűség a részletekben is visszaköszönjön. Ennek megfelelően épültek e vörösfenyő burkolatú házak natúr színű, egyenesvágású CREATON RÓNA egyenesvágású hornyolt cserépfedéssel, függőereszcsatorna nélküli kialakítással.

szállásépületek Dömös

Építettő:                     Lasetzky Frigyes
Építésztervező:         Fábián Gábor DLA, Fajcsák Dénes (arkt építész stúdió)

Belsőépítész:             Juhász Veronika (projectroom)

Építész munkatárs:  Sági Zoltán
Statikus:                     Madaras Koppány, Madaras Botond
Ács, kivitelező:          Szabó Sándor
Tervezés:                    2019
Kivitelezés:                2020-21