CREATON ÉPÍTÉSZ ÉS ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT 2022 -DÍJÁTADÓ

Tizedik alkalommal került megrendezésre „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” Építész és Építészhallgatói pályázat. A díjátadó gálánk idei helyszíne a Néprajzi Múzeum épülete volt.

A beérkezett pályaművek száma ismét rekordot döntött. Az 55 pályamű 13 építészhallgatói és 42 építész pályázatot tartalmazott. Most már bátran mondhatjuk, hogy az évente meghirdetett CREATON Építész és Építészhallgatói pályázatunk népszerűsége töretlen. Az idei évben a hallgatói érdeklődést még egy ösztöndíj elnyerési lehetősége is fokozta, ugyanis kiírásra került a Marosi Miklós Emlékdíj, amely méltó módon őrzi a korábbi évek zsűrielnökének emlékét.

A méltán neves építészeket felsorakoztató zsűri 6 építész és 3+1 építészhallgatói munkát 2.100.000 Ft-tal díjazta.

A rendezvény Ferencz Marcell vezetésével egy épületsétával kezdődött, amelyre óriási érdeklődés volt a díjátadó rendezvény részvevői között és mindenki nagy érdeklődéssel fogadta.

Ezután következett Laukó László, a CREATON South-East Europe Kft. ügyvezetőjének nyitó beszéde, amellyel hivatalosan is elkezdődött a gála.

Ezt követően két szakmai előadás következett. Az elsőt Pataky Rita Széchenyi-díjas mestertanár, a másodikat Galovszky Ferenc a CREATON SEE Kft. alkalmazástechnikai vezetője tartotta.

Az esemény akkreditálásra került a Magyar Építész Kamaránál, mint szakmai továbbképzés, ezt indokolta a szakmai előadások és a beérkezett pályázatok magas minősége.

„A 2022 évi CREATON Építész és Építészhallgatói pályázat Bíráló bizottsága nevében Tisztelettel és megbecsüléssel köszöntök mindenkit, akik együtt lehetünk ezen az estén.” - kezdte köszöntőjét Ripszám János a zsűri megbízott elnöke:

„Ünnep ez az este az építész szakma számára, kiemelt alkalom, és egyben jubileum, hiszen immár a tizedik alkalommal kerül sor eredményhirdetésre a pályázatot alapító CREATON jóvoltából. 

Azt talán mondanom sem kellene, hiszen mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy az alkalomhoz illően kivételes a választott helyszín is…

Az építészhallgatói pályázat keretei között idén először került meghirdetésre a 2021-ben elhunyt Marosi Miklós emlékének dedikált ösztöndíj, melynek célja, hogy támogassa a jövő ígéretes építészeinek első lépéseit. A Marosi Miklós Emlékdíjat az a pályázó nyeri el, akinek a pályaműve színvonalas építészeti megoldásaival és előremutató ötleteivel kiemelkedik a beérkezett tervek közül…

Elmondhatom, hogy számomra a bíráló bizottság munkája kifejezetten jó hangulatú szakmai együttlétként marad meg, konstruktív, kifejezetten tartalmas hozzászólások és tanulságos szakmai érvek és vélemények hangzottak el. Én ezekből mindig tanulok, és ezúton köszönöm minden bizottsági tagnak a munkáját.”

A bíráló bizottság idei tagjai:

Ripszám János, Ybl-díjas építész a 2021. évi építész pályázat nyertese, a zsűri megbízott elnöke

Dr. Fülöp Zsuzsanna, okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi tanár

Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész

Horváth Sándor, Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens

Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építész

Krizsán András, Ybl-díjas építész​

Varga Csaba, a 2021. évi pályázat nyertese

Jancsár Péter, építészlátogató CREATON South-East Europe Kft.

Pap Győző, építészlátogató CREATON South-East Europe Kft.

 

Az idei évben is több felsőfokú intézményből érkeztek a hallgatói pályázatok. A szakmai zsűri idén három díjat osztott ki. A Marosi Miklós ösztöndíj elbírását külön szakmai zsűri döntötte el teljesen függetlenül a kiválasztott nyertesektől.

A III. díjat Kustor Karolina (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar) kapta a „ONYX PEAX lakóépület, Pellérd” pályaműért!

A pályázat során CREATON SIMPLA NUANCE matt fekete engóbozott sajtolt tetőcserepet használt. A konzulensek dr. Zoltán Erzsébet Szeréna és Gazdag Gábor​ volt.

A II. díjat Pallos Bence Ágoston (Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar​) kapta a „Szűz Mária Kápolna, Pilisszentkereszt - Dobogókő” pályaműért!

Munkájában a CREATON DOMINO NUANCE rézvörös engóbozott tetőcserepet alkalmazta. Konzulense: Krizsán András DLA volt.

Az I. díjat Ambrusz Vivien Emese (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) kapta a „Idősotthon és Közösségi Ház, Homoródszentpál” pályaműért!

Munkájában CREATON DOMINO NUANCE palaszürke engóbozott tetőcserepet használt. Konzulense: Fábián Gábor DLA volt.

Mindhárom hallgatói pályaművet Horváth Sándor Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens méltatta.

 

Az építész pályázatra benyújtott pályaműveknél Műemlék épületek felújítása I-III díj, új építésű épületek különdíj és új építési épületek I. díj született.

Műemlék épületek felújítása megosztott III. díj Szél Norbert, Varga Gábor „Református Templom felújítása, Méra” kapta. A tervezés során CREATON RÓNA egyenesvágású natúrvörös tetőcserepet használtak. Méltatását Dr. Fülöp Zsuzsanna okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi tanártól hallhattuk.

 

Műemlék épületek felújítása másik megosztott III. díját Fülöp Tibor, Zsuppányi Gyula „Református Templom felújítása, Zalaegerszeg” kapta. A tervezés során CREATON SZÁSZ HÓDFARKÚ natúrvörös tetőcserepet használtak. Méltatását Jánosi János Ybl- és Pro Architectura díjas építésztől hallhattuk.

 

A II. helyezett Műemlék épületek felújítása kategóriában Magyari Éva, Pazár Béla lett a „Szent Mihály templom, Sopron” pályaműért, ahol CREATON BÉCSI TÁSKA natúrvörös tetőcserepet használtak. A pályaművet Krizsán András DLA méltatta.

 

Az I. helyezett Műemlék épületek felújítása kategóriában Oroszlány Miklós, Losonczi Júlia a „Tudományos Központ, Műemléki Rehabilitáció, Budapest” lett. Az épületen CREATON AMBIENTE szegmensvágású rézvörös tetőcserép jelenik meg. A pályaművet Ripszám János Ybl-díjas építész a 2021. évi építész pályázat nyertese, a zsűri megbízott elnöke mutatta be.

 

Különdíjat kapott új épületek kategóriában Tarcsi László „Kézművesház, nyitott műhely és lakóház, Bocskaikert”. A tervezés során CREATON KAPSTADT világosszürke tetőcserép került a tetőre. A pályaművet Földes László Ybl- és Pro Architectura díjas építész méltatta, akinek gondolatait Szabó-Kimmel Tamás olvasta fel.

 

Új épületek kategória I. helyezett pályaművét Horváth Zoltán, Horváth Gergely és Demjén József kapta „8 csoportszobás bölcsőde, Törökbálint” pályaműért. Az épületeken CREATON RÓNA szegmensvágású natúrvörös tetőcserép került koronaként. A pályaművet Varga Csaba az előző évi pályázat új épületek kategória nyertese méltatta.

 

Első alkalommal kiosztott Marosi Miklós Ösztöndíjat Lampert Benedek (Széchenyi István Egyetem) nyerte el a „Kisalföld Magbank - Kutató - és Látogatóközpont, Tarjánpuszta” pályaműve kapta. Konzulensek: Fodróczy József és Takács Attila voltak. Az épületen CREATON DOMINO sajtolt palaszürke tetőcserepet használt. A pályamű méltatását Marosi Eszter a Marosi Miklós Emlékdíj zsűritagja méltatta.

 

Minden pályázónak köszönjük a részvételt!

Nagyon köszönjük a szakmai zsűri munkáját és gratulálunk a helyezetteknek!