CREATON ÉPÍTÉSZ ÉS ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT 2021 - DÍJÁTADÓ

Kilencedik alkalommal került megrendezésre a „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” Építész és Építészhallgatói pályázatunk. A díjátadó gálánk helyszíne a 2019-es pályázatunk egyik nyertes épülete, a budapesti Haris Park volt. Az előző évben is már rekord számú pályázat érkezett, de az idei évben ezt még sikerült felülmúlni összesen 50 pályamű befogadásával.

Az egyre növekvő pályázatok száma is azt mutatja, hogy van igény az ilyen jellegű színvonalas pályázati lehetőségekre, hiszen ez egy olyan fórum, ahol bárki bemutathatja munkáját és visszajelzést kaphat a szakma részéről. A végre személyes díjátadó ünnepség új kapcsolatok kialakításának és régi találkozásoknak adott lehetőséget.

A neves szakembereket felsorakoztató zsűri 5 építész és 3 építészhallgatói munkát díjazott összesen 1.300.000 Ft pénzdíjjal.

A rendezvény különleges módon kezdődött, mégpedig Haris Gergely vezetésével egy érdekes és izgalmas épületbejárással indult, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak a résztvevők.

„Ez a mai gálaest több szempontból is különleges, különleges mert az elmúlt két év covid viszontagságai után újra személyesen hirdetjük ki és adjuk át elismerésünk jeléül. Különleges mert egy csodaszép és nagymúltú exkluzív helyszínen tarthatjuk ezt a gálaestet. Évről évre egyre több pályázat érkezik a CREATON építész tervpályázatra és külön öröm számunkra, hogy a fiatal építészhallgatók is egyre bátrabbak és egyre bátrabban küldik be a pályázataikat. Az idei évben már 6 különböző felsőoktatási intézmény hallgatói küldték be a pályamunkákat” -kezdte Járomi Judit, a CREATON South-East Europe Kft. ügyvezetője.

Járomi Judit

Az idei évtől emléket állítunk egy különdíjjal Marosi Miklósnak, aki Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az MMA alelnöke és a CREATON „Tradíció és Innováció – Tető az építészetben” zsűri elnöke volt. Ezúton is szeretnénk méltóképpen megőrizni emlékét.

Ezt követően két szakmai előadás következett. Az elsőt Krizsán András Ybl-, Kós Károly- és Pro Architectura-díjasa építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke tartotta, amely szervezet éppen idén ünnepli alapításának 120. évfordulóját. A MÉSZ történetéről, feladatáról és stratégiájáról hallhattunk bővebben.

Az eseményt Galovszky Ferenc a CREATON SEE Kft. alkalmazástechnikai vezetője folytatta a „A CREATON újdonságai” című szakmai előadásával. Az előadás során megismerhettük közelebbről a kerámiát, mint anyagot, de betekintést nyerhettünk a tetősíkba integrált napelem rendszerbe is.

Krizsán András DLA
Galovszky Ferenc

„Kedves Kollégák! Kedves Megjelentek! Tisztelettel köszöntök Mindenkit!” - kezdte köszöntőjét Dr. Fülöp Zsuzsanna a zsűri megbízott elnöke, és folytatta:

Engem ért a megtiszteltetés, hogy a „CREATON Építész és Építészhallgatói Tervpályázat 2021.” Díjátadó ünnepségén megbízott zsűri elnökként néhány bevezető szót szóljak a díjazott pályaművek méltatása, a díjak kiosztása előtt.

Az évente kiírt CREATON Építész Tervpályázat immár 8 éves hagyománnyal rendelkezik. Folytonosságát a Covid járvány sem szakította meg. A zsűri minden évben részletesen, az építészeti, szerkezeti szempontok együttes figyelembevételével értékelte a benyújtott pályaműveket. A zsűri elnöke az elmúlt 8 év során a tavaly ősszel elhunyt Marosi Miklós Széchenyi és Ybl díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke volt. Miklós hihetetlenül nagy szakmai tudással, tapasztalattal rendelkezett. Mindig toleranciával, megértéssel kezelte a zsűrizés során felmerült eltérő véleményeket, ugyanakkor keményen képviselte azt a magas szakmai színvonalat, amelyet elengedhetetlennek tartott a pályaművek bírálata során. Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük.

A pályaművek rangsorolása nem egyszerű feladat, hiszen szinte valamennyi benyújtott épületnek vannak magas színvonalú elemei és kevésbé szerencsés megoldásai. A zsűri a díjazottak kiválasztása során az építészeti, szerkezeti megoldásokat együttesen értékelte. Mindig külön figyelmet fordított egy-egy épület tetőhéjazatának forma és színvilágára, az adott épület megjelenéséhez, környezetéhez, funkciójához illesztésére, a tető szerkezetének, csomópontjainak szakszerű műszaki kialakítására.

dr. Fülöp Zsuzsanna

Az egyes eltérő épülettípusok azonban nagyon különböző szempontrendszert képviselhetnek, nehezen állíthatók egyértelmű sorrendbe. Nem véletlen tehát, hogy a zsűrizés során kialakult például a műemléki épületek külön díjazott kategóriája, és a zsűri szinte minden évben különdíjat is adott egy-egy kiemelt szempontból különösen magas színvonalú épületnek.”

A bíráló bizottság tagjai:

dr. Fülöp Zsuzsanna, okleveles építészmérnök, egyetemi docens a zsűri megbízott elnöke

Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész

Horváth Sándor, Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens

Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építész

Fábián Gábor, okl. építészmérnök, a 2020. évi pályázat nyertese

Máté Zsuzsanna, okl. építészmérnök, a 2020. évi pályázat nyertese

Jancsár Péter, építészlátogató CREATON South-East Europe Kft.

Pap Győző, építészlátogató CREATON South-East Europe Kft.

Az idei évben már 6 felsőfokú intézményből az eddig legtöbb építészhallgatói pályázat érkezett. A benyújtott pályaművek közül, a szakmai zsűri egy I. díjat és két megosztott II. díjat osztott ki. Mindhárom hallgatói pályaművet Máté Zsuzsanna okleveles építészmérnök, az előző évi felújított épületek kategória pályázat nyertese méltatta.

Az egyik megosztott II. díjat Kingl Anita, Nagy Zsófia (Óbudai Egyetem, YBL Miklós Építéstudományi Kar) kapták a „Művészeti Központ és Vendéglátó Egység, Szentendre” pályaműért!

A pályázat során CREATON DOMINO NUANCE matt fekete engóbozott sajtolt tetőcserepet használtak. A konzulensük Prof. Ferencz Marcel Habil, DLA volt.

Máté Zsuzsanna
Művészeti Központ és Vendéglátó Egység, Szentendre
Kingl Anita, Nagy Zsófia, dr. Fülöp Zsuzsanna, Járomi Judit

A másik megosztott II. díjat Pintér Szabolcs (Pécsi Tudományegyetem) kapta a „Tettye Közösségi Műhely, Pécs” pályaműért!

Munkájában a CREATON DOMINO NUANCE borvörös engóbozott tetőcserepet alkalmazta. Konzulense: Dr. Zilahi Péter volt.

Tettye Közösségi Műhely, Pécs
Pintér Szabolcs

Az I. díjat Suhajda Richárd (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) kapta a „Lovas Gyermektábor, Mezőhegyes” pályaműért!

Munkájában CREATON SIMPLA NUANCE matt fekete engóbozott tetőcserepet használt. Konzulense: Klobusovszki Péter volt.

Lovas Gyermektábor, Mezőhegyes
Suhajda Richárd

Műemlék épületek felújítása kategória győztese Ripszám János - Nagyboldogasszony Székesegyház, Kaposvár nyerte. A tervezés során CREATON AMBIENTE egyenesvágású hódfarkú palaszürke engóbozott tetőcserepet használt.

Méltatását Dr. Fülöp Zsuzsanna okleveles építészmérnök, egyetemi docenstől a zsűri megbízott elnökétől hallhattuk.

Nagyboldogasszony Székesegyház, Kaposvár
Nagyboldogasszony Székesegyház, Kaposvár
Ripszám János, dr. Fülöp Zsuzsanna

Különdíjat kapott Tóth Péter DLA és Kis Kálmán (Mérmű Stúdió) „Schieszl Borászati épület felújítása, Csopak”. A tervezés során CREATON KLASSIK hódfarkú NUANCE sötétbarna engóbozott tetőcserép került a tetőre.

A pályaművet Jánosi János Ybl- és Pro Architectura díjas építész mutatta be.

Schieszl Borászati épület felújítása, Csopak
Schieszl Borászati épület felújítása, Csopak
Jánosi János

A III. helyezett Baló Dániel László lett a „Dereszla Gasztroterasz és bisztró, Bodrogkeresztúr” pályaműért, ahol CREATON RÓNA egyenesvágású hódfarkú natúrvörös tetőcserepet használt.

A pályaművet Fábián Gábor okleveles építészmérnök, az előző évi pályázat új épületek kategória nyertese méltatta.

Dereszla Gasztroterasz és bisztró, Bodrogkeresztúr
Dereszla Gasztroterasz és bisztró, Bodrogkeresztúr
Baló Dániel László, dr. Fülöp Zsuzsanna, Járomi Judit

A II. helyezett Krizsán András DLA a „Malomvölgyi Általános Iskola bővítése és tornaterem építése, Felsőörs” pályaművel érte el. Az épületen CREATON DOMINO sajtolt natúrvörös tetőcserepet használt.

A pályamű méltatását Horváth Sándor, Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens méltatta.

Malomvölgyi Általános Iskola bővítése és tornaterem építése, Felsőörs
Malomvölgyi Általános Iskola bővítése és tornaterem építése, Felsőörs
Horváth Sándor, Krizsán András DLA, dr. Fülöp Zsuzsanna, Járomi Judit

Az I. helyezett Varga Csaba a „Juliet Viktor Borászat épülete, Mád” lett. Az épületen CREATON RÓNA egyenesvágású natúrvörös tetőcserép jelenik meg.

A pályaművet Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész méltatta.

Juliet Viktor Borászat épülete, Mád
Juliet Viktor Borászat épülete, Mád
Földes László

Köszönjük a szakmai zsűri munkáját és gratulálunk a helyezetteknek, valamint minden pályázónak köszönjük a részvételt.