CREATON ÉPÍTÉSZ ÉS ÉPÍTÉSZHALLGATÓI PÁLYÁZAT 2020 - ONLINE DÍJÁTADÓ

Egyre népszerűbb az immár 8-dik alkalommal meghirdetett nyílt és nyilvános pályázati lehetőség építészek és építész hallgatók számára. Az eddigi egyik legsikeresebb pályázati kiírását zártuk összesen 42 pályamű részvételével. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az ilyen és hasonló jellegű lehetőségekre, mivel egyrészt a szakma igényli, másrészt inspirációként is szolgálnak a tetőcserepek ilyen jellegű bemutatásával és a hozzá kapcsolódó munkák elismerésével.

A neves szakembereket felsorakoztató zsűri 4 építész és 2 építész hallgatói munkát díjazott összesen 1.300.000 Ft pénzdíjjal.

Járomi Judit

,,Az eseményt akreditáltattuk a Magyar Építész Kamaránál, mint szakmai továbbképzést, tekintettel a beérkezett pályázatok magas minőségére és a szakmai előadásokra - kezdte Járomi Judit, a CREATON South-East Europe Kft. ügyvezetője. 8-dik éve jutalmazzuk a CREATON berkein belül az építész partnereinket, azért, hogy mint gyártó vállalat felhívjuk a vevők figyelmét a minőségi munkára, amely a tervező asztalnál kezdődik és a kivitelezésnél ér véget. Mivel az innováció mindig is fontos szerepet töltött be a vállalatunk életében a mai napon egy exkluzív bejelentést szeretnénk tenni. A piaci változások és a megújuló energiával kapcsolatos szabályozások időszerűvé tették, hogy a CREATON is belépjen a napelem piacra és olyan egyedi megoldást kínáljon, amely különbözik a jelenleg a piacon elérhető termékektől."

Az online eseményt Zajácz András a CREATON SEE Kft. alkalmazástechnikusa folytatta a „Magastetők evolúciója” című szakmai előadásával. Az előadás során megismerhettük a magastetők évszázadok alatt végbement fejlődését, eljutva a tetősíkba integrált napelem rendszerig.

Ezt követte Petre András az EU-Solar zRt. cégvezetője a „Lesznek napelemek a Parlament tetején?” című szakmai előadása, ahol megtudhattuk, hogy válaszhatunk olyan megoldásokat, ahol nem kell kompromisszumot kötnünk.

Zajácz András
Petre András

 

Marosi Miklós, a zsűri elnöke értékelte a beérkezett munkákat.

,,A Tradíció és Innováció, 2020-ban kiírt országos nyílt tervpályázaton a korábbiakhoz hasonlóan bármilyen funkciójú épülettel, új építésű, felújított, valamint műemléki védettségű épületek rehabilitációjával is lehetett indulni. A pályázat elsődleges célja a CREATON által forgalmazott tetőcserepet alkalmazó építészek munkájának elismerése. A részvételi feltételek könnyedén teljesíthetőek, idén sem terhelte meg a szerzők pénztárcáját a beadandó irat, és fotóanyagok előállítása. Sok-sok ilyen építészpályázatra vágyik az építész társadalom.”

Marosi Miklós

A bíráló bizottság tagjai:

  • Marosi Miklós, Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az MMA alelnöke, a zsűri elnöke
  • Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész
  • dr. Fülöp Zsuzsanna, okleveles építészmérnök, egyetemi docens
  • Horváth Sándor, Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens
  • Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építész
  • Kovács Márton, okl. építészmérnök, a 2019. évi pályázat nyertese
  • Göcsei Sándor, okl. építészmérnök, a 2019. évi pályázat nyertese
  • Jancsár Péter, építészlátogató CREATON South-East Europe Kft.

A rekordszámú építészhallgatói pályázat érkezett az idei évben 5 felsőfokú intézményből. A benyújtott művek közül, a szakmai zsűri két megosztott I. díjat osztott ki.

 

Az egyik megosztott I. díjat Kovács Martin (Széchenyi István Egyetem, Győr) kapta a „somlói présházak újra értelmezése” pályaműért!

A pályázat során CREATON DOMINO NUANCE szürke engóbozott sajtolt tetőcserepet használt. Konzulensei: Czigány Tamás, Bach Péter, Élő József, Golda János, Pethő László, Kisberzsenyi-Nagy György voltak.

somlói présházak újra értelmezése

A másik megosztott I. díjat Novák Adrienn és Puskár Dóra (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) kapta a „zebegényi hétvégi ház” pályaműért!

Munkájukban CREATON SIMPLA NUANCE matt fekete tetőcserepet alkalmaztak. Konzulense: Barcza Gergely volt.

zebegényi hétvégi ház

Mindkét hallgatói pályaművet Horváth Sándor Széchenyi díjas okleveles építészmérnök, címzetes egyetemi docens méltatta.

 

Az építész pályázatra benyújtott pályaművek esetén két kategóriát nevezett meg a zsűri és mindkét kategóriában 2 díjat osztott ki.

Új épületek kategória II. díjat Kozma Zsuzsanna „dunakeszi lakóépülete” nyerte. A tervezés során CREATON AMBIENTE szegmensvágású hódfarkú natúrvörös tetőcserepet használt.

Méltatását Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építésztől hallhattuk.

dunakeszi lakóépülete
dunakeszi lakóépülete

Új épületek kategória I. díjat Fábián Gábor „szállásépületek, Dömös” nyerte. A tervezés során CREATON RÓNA hornyolt egyenesvágású natúrvörös tetőcserép került a tetőkre.

A pályaművet Földes László Ybl- és Pro Architectura díjas építész mutatta be.

szállásépületek, Dömös
szállásépületek, Dömös
szállásépületek, Dömös

Felújított épületek kategória II. díját Szentkuti Viktor kapta a „tatai Eszterházy kastély” pályaműért, ahol CREATON AMBIENTE szegmensvágású hódfarkú natúrvörös tetőcserepet használt nagy gondossággal.

tatai Eszterházy kastély
tatai Eszterházy kastély
tatai Eszterházy kastély

Felújított épületek kategória I. díját Máté Zsuzsanna a Kamalduli Remeteség pályaművel érte el, amely Oroszlány-Majpusztán található. Az épületeken CREATON BÉCSI táska egyenesvágású hódfarkú natúrvörös tetőcserepet használt.

A pályamű méltatását Marosi Miklós, Széchenyi-díjas, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az MMA alelnöke és a zsűri elnöke méltatta.

Kamalduli Remeteség

 

Gratulálunk a helyezetteknek és köszönjük a szakmai zsűri munkáját!