BUZSÁKI FALUHÁZ ÚJJÁSZÜLETÉSE

A Dél-Dunántúli régióban, Somogy megyében, azon belül is a Fonyódi járásban található egy kis község Buzsák. Az összesen 1347 lelket számláló településen található egy Faluház, amelyet 1997-ben a Kapos-Terv tervei alapján készítettek. A tervezői Grátz Antal és Lőrincz Ferenc voltak, akik közül az előbbi Makovecz iskola tanítványa volt. Ezért is jellemző az épületre a Makovecz féle organikus építészeti stílus.

Buzsáki faluház

Az épület jelenleg is több funkciót lát el. Itt tartja a buzsáki általános iskola a foglalkozásait, legyen az gyógytorna vagy akár testnevelés óra. Ezenkívül különböző helyi szervezetek tartják itt még az összejöveteleiket.

Mivel az épületben hatalmas terek lettek kialakítva, ezek kifűtése a téli időszakban hatalmas feladatot jelentett a rosszul kivitelezett szigetelés és a leromlott állapotú nyílászárók miatt. Az önkormányzatnak lehetősége volt saját, illetve pályázati forrás segítségével az épület energetikai korszerűsítésére. A 22 éve épült ház tetőszerkezeteinek a hibái is javításra kerültek az önkormányzat által nyert pályázat során.

A tetőszerkezet számtalan, korábbi kivitelezési probléma miatt erős romlásnak indult, melyet a felújítás során javítottak és cserélték a szerkezeti elemeket is. Így a korhadt lécek, faszerkezetek a porladó cserepekkel együtt megújultak, ezáltal megszűntek a beázások által okozott károk és bosszúságok.

A hatalmas 1500 m2-es tető összetett és többféle hajlásszögű részből tevődik össze, több helyen nyílászárókkal tagolva. Ökörszem és álló ablakok („kutyaól”) vápáinak megfelelő megoldása is kialakításra került, megszűntetve a korábbi kivitelezés problémáit. A CREATON TRIO fólia alkalmazása segítségével egy egységes fóliázást készítettek, amit a süllyesztett vápák alatt is átvezettek. A kivitelezés érdekessége volt, hogy a lécezés elkészülte után a CREATON SEE Kft. egyedi méretű és alakú cserepek elkészítésével biztosította az épület tetőszerkezetének színvonalas megjelenését. A tetőn a KLASSIK rézvörös kerámia tetőcserép látható, több helyen egyedi gyártással.

Az épület tetőszerkezete több mint 100 raklapnyi cserepet fogadott be és öt szakember fél éves munkája során készült el.

A tető az ÉMSZ zsűrije elismeréseként az Év Tetője 2021 pályázatán a magastető szekcióban Aranykalapács díjjal jutalmazta a kivitelezőt. A CREATON Tetőszépségverseny 2020 pályázaton pedig I. helyezést ért el ez a remek munka.

 A végére egy kis érdekesség az épületről egy drón segítségével: Buzsák, Faluház -Tóth Árpád, Creaton Klassik rézvörös engóbozott - YouTube

Tervező: Grátz Antal és Lőrincz Ferenc

Kivitelező: Tóth Árpád