Bugyi Nagyközségi Csemete Bölcsőde

„Egy kisgyermek fejlődésében rendkívül nagy szerepet játszik az első néhány év. Többnyire nem őrzünk emlékképeket erről az időszakról, mégis ekkor érnek bennünket azok az első benyomások, amelyek nagy hatással lesznek személyiségünk alakulására. Szükségünk van egy szeretetteljes közegre, ami biztonságot jelent. Ebből a gondolatból táplálkozik Horváth Zoltán építész terve is…”

Bugyi bölcsőde

„… A ház az ide látogató számára már első látásra harmonikus képet mutat, homlokzati részletei kíváncsivá tesznek. Léptéke befogadható, formavilága a helyiek számára ismerős, az avatott szem pedig felfedezi benne az első skicc lendületét, a ház rajzosságát…”

Bugyi bölcsőde

„…Az épület a magyar hagyományokból merítkezik, archetípusa a térségre jellemző alföldi parasztház. Formálása egy határozott, mégis lágy mozdulat: egy egyenes és egy hajlított hosszház találkozása…”

Bugyi bölcsőde
Bugyi bölcsőde

„…A bejárat egyszerű térsorán áthaladva egy centrális térbe, az épület magvába érkezünk. Az egyenes és az ív találkozásánál létrejövő átriumhoz, a kerített kerthez érve feltárul a ház belső világa, oszlopsorral tagolt üvegezett felülete áttekinthetővé és tágassá teszi az aulát. A kisgyermekek számára rendkívül fontos az a változatos térélmény, amelyet az épületen végig haladva érzékelünk, és ami a gondos tervezés eredménye…”

Bugyi bölcsőde

„… A két tömeg feszes oromfallal fordul a hátsókert felé, egyúttal biztonságos térfalat is adva, a köztük levő rés sugárirányú gerendás, ívelt pergolája a kert felől vonzza a tekintetet. A kis épületet kagylóhéjként rejti el az enyhén túlnyújtott, íves tető, amely a Creaton cserépfedés alkalmazásának szinte végletét mutatja, bizonyítván, hogy egy kis rádiuszú körépítmény is szépen lefedhető. A cserép a fémlemez előtetővel összhangba kerül, a tetőablakok sorolása a csoportszobákban tágas, világos belső tereket eredményez…”

Bugyi bölcsőde
Bugyi bölcsőde

„Az épület homlokzatának elemkészlete, arányai, anyaghasználata nem különbözik a térségben fellelhető, hagyományos formanyelvtől. Az idő múlásával patinásodó, természetes anyagok szövete által a ház környezetének szerves részévé válik. Korszerű és megfizethető szerkezeti megoldásokat rejtő, összetéveszthetetlen középület, amely jól példázza, hogy a hagyományokból táplálkozó építészet is képes mait, újszerűt alkotni.”

Bugyi bölcsőde

Építész: Triskell Kft., Horváth Zoltán

Építész munkatárs: Horváth Gergely

Fotók: Kedves Zsófia

Szöveg: Patai Boglárka

Olvasható a T+I magazin hamarosan megjelenő 3. számában Patai Boglárka építész és szakíró mondatai a Triskell Épülettervező Kft., Horváth Zoltán által tervezett épületéről.

Aki kíváncsi a cikk további részleteire és a többi kiadványban megtalálható épületekre, ahol építészek adják át gondolataikat építészeknek, keresse a kiadványokat az építész látogató kollégáknál.