BASILICUS BORKULTÚRA KÖZPONT - TARCAL

Bálint Krisztina írása

Tokaj-Hegyalja sokszínűsége a vulkánok formálta tájában, sajátos éghajlatában, az évezredek során itt keveredő számos kultúrában és hagyományban, illetve izgalmas boraiban is fellelhető. Ezen borokat készítő borászatok egyike a Tarcalon található Basilicus Borászat, mely küldetésének tekinti a régió borászaival összefogva Hegyalja és a tokaji bor hírnevének és a borkultúrának az újjáélesztését.

Tarcalon is, mint a hegyaljai települések többségében a borászatok a településeken, jellemzően azok történelmi városmagjában helyezkednek el. A borászat tulajdonosai is ebben az irányban gondolkodtak, amikor a borászati központjuk kialakításához megvásárolták Tarcal régi főutcája mentén elhelyezkedő telekegyüttest.

Az eredeti koncepciójuk első ütemének megépítése után a telek hátsó részében lévő leromlott állapotú épületet ideiglenesen elkezdték borászati feldolgozó épületként hasznosítani. Az ideiglenes használat során beigazolódott, hogy az épület méretei megfelelőek, a telken való elhelyezkedése ideális, viszont az állapota, belső tereinek elrendezése, belmagassága nem megfelelő.

Ezt átgondolva született meg a koncepció, a meglévő épület kontúrjain belül, a telket szerencsésen két funkcióra bontó épület rekonstrukciója tűnik a racionális és funkcionálisan a követendő iránynak.

Az épület felújítása során a teljes belső térstruktúra átalakításra került. A telket ketté osztó L alakú épület hosszabb szárnyába - amely szerkezeti problémák miatt teljes mértékben újjáépült - kerültek a borászat feldolgozó és érlelő terei. Az L alakú épület talpába - a hátsó telekhatárnál a telket lezáró szárnyába - a tárolás, csomagolás és szociális és vendégfogadó helyiségek kaptak helyet.

Az épület a telken való elhelyezkedésével alkalmas volt arra, hogy a borászat nagy méretű telkét funkcionálisan is két egymástól jól elkülöníthető részre bontsa. Így a reprezentatív vendégfogadó udvar és parkoló rész funkcionálisan és vizuálisan is elkülönülve, egymást nem zavaróan tudnak működni a borászati központban.

Az épület két különböző arccal fordul a két telekrész irányába.

A reprezentatív kertrész- borkultúra központ felé zártabb lőrés szerű fűrészelt kővel keretezett ablakokkal, látszó terméskő fal épült, mely a telket lezáró hátsó szárny rész üvegfelületével és nyitott borozó teraszával kapcsolódik a vendégfogadó terület irányába.

A zárt feldolgozó udvar felé egy fa oszlopokon támaszkodó fedett-nyitott kültéri feldolgozótér épült. Innen jut a további feldolgozási fázisokba és az érlelő terekbe a tarcali dűlőkből szüretelt szőlő.

Az eredeti koncepció első ütemeként megépült központi épület együttesét 2013-ban adták át, mely az utcafronton elhelyezkedő karakteres, de a falusi szövetbe illeszkedő léptékű épület, jellegzetes, egyedi anyaghasználattal.

A felújított borászati épület adottságai révén azzal ellentétben egy hagyományos oromfalas, nyeregtetős hegyaljai borászati épület archetípust alapul vevő irányt követve terveződött.

A tervezési koncepció a régi épület felújítása során a meglévő egyedi, modern, lendületes központi épülettel való összhang megteremtése volt. Ezt az épület a látszó terméskő falfelületével, a meglévő épülettel azonos színű faszerkezetek, nyílászáró szerkezetek használatával, de legkarakteresebben a meglévő épülettel azonos fekete színű egyenes vágású Róna cserép használatával oldotta meg.

Tervezés:             2018-2019

Építés:                 2020-2022

Építtető:             Basilicus Szőlőbirtok Borászati Kft

Tervező:              Bálint Krisztina    építészet

                             Rudolf Róbert      statika

                             Szilágyi Zsolt        gépészet

                             Münnich Gábor    elektromos

Kivitelező:          Bodrog Bau Bt.