Az Év Balatoni Háza 2021 - Kurucz Szabolcs DLA - Castelli-villa bemutatása

Az Év Balatoni Háza pályázat díjazottjai között szerepelt “Lakóház” kategóriában a keszthelyi Castelli-villa. A Kurucz Szabolcs által tervezett felújítás-bővítés épület tetőszerkezetére CREATON RÓNA szegmensvágású fekete matt kerámia tetőcserép került.

A pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség immár harmadik alkalommal hirdette meg.

Pár mondat kiragadva a díjátadón elhangzott méltatásból:

„A felújítási koncepció kialakításánál a tervező maximálisan figyelembe vette a műemléki környezet részét képező, az 1900-as évek elején épült villa egyedi és komplex értékeit, valamint az épületben rejlő lehetőségeket is kihasználta.
Az anyaghasználat, a belső terek letisztultsága, elegáns megformálása összhangban van az épülettel. A mai követelményeknek megfelelő, az eredeti épülethez példamutató módon illeszkedő bővítés az egész épület építészeti színvonalát emeli, mindezt úgy, hogy a ház minden karakteres jegyét megtartja.”

A tervezési feladattal kapcsolatos gondolatait Kurucz Szabolcs osztotta meg velünk.

„A tervezési terület Keszthely egyik elegáns környékén, a város fő utcája, a Kossuth utca déli szakasza közelében, attól keletre helyezkedik el.

A szomszédos és a környező telkek beépítettek, két-, illetve háromszintes, padlás, és/vagy tetőteres épületek találhatók rajtuk, a Múzeum utca átellenes oldalán álló Balatoni Múzeum kivételével mind lakó funkcióval rendelkeznek.

A tárgyi telek változatos növényállománnyal bír, mely fákból, cserjeszinti növényzetből és füvesített területekből áll, helyenként virágágyásokkal. Az udvar és növényzete a burkot felületekkel egyetemben kertépítészeti tervek alapján került teljes megújításra.

A meglévő, kontyolt, az utcafronton viszont díszes, oromfalas főépület-tömeget korábban valószínűsíthetően egy lapostetős terasz egészítette ki keleti irányból, az udvar felől, melyet kétszintes, lapostetős tömeggé formáltak annak átalakításakor.

A tervezett bővítés a meglévő épülettömegnek az átalakításával együtt a keszthelyi fatornácos hagyományok alapulvételével készült, de a mai építészeti felfogásban, az építtetői igények figyelembevételével.”

Fotó: Kurucz Szabolcs, Pálfi László, Gelencsér Judit