A makovecz faluház

A Makovecz Imre életművének gondozásáról szóló 2022/2015. (XII.29.) Korm. határozat módosításáról szóló 1748/2017. (X.25.) Korm. határozatban kijelölt épületek között szerepelt Zalaszentlászló, Faluház felújítása is. Felújításkor minden esetben a legfontosabb szempont az épület arculatának, szellemének megőrzése, illetve helyreállítása azokban az esetekben, amikor az az idők folyamán sérülhetett. A kiindulás az eredeti tervek vizsgálata alapján történt és olyan gondosságot igényelt, mint minden műemlék.

Makovecz Faluház
Makovecz Faluház

A végső tervezési program, a több tervezési fázisban bemutatott koncepció és vázlattervek műszaki, építészeti, kulturális tartalma, felvetései beépítésével finomodott, módosult. A felmérés során néhány feltárás történt, tető és padlószerkezeteket vizsgáltunk, a rétegrendek az eredeti tervek alapján és az áccsal való beszélgetés alapján lettek meghatározva. Faanyagvédelmi szakértő, 3D fakopáncs vizsgálat, illetve statikus tervező szemrevételezték a szerkezeteket, ami alapján különböző megerősítési javaslatokat tettek. Korábban kicserélték a bádogos szerkezetet néhány tetőtéri nyílászáró felületén, de az eredetiek tönkre mentek már. Forráshiány miatt az eredeti terveken szereplő hódfarkú cserép helyett műpalafedést kapott az épület, ami egy vékony, könnyű héjazat volt eddig az expresszív ácsszerkezeten és elöregedett. Az elmúlt években készült udvari épületek is egységes natúr cserépfedést kaptak, ezzel harmonizálna az új héjazat is. Az eredeti vékony hőszigetelés mára elöregedett, új került a helyére 2019-ben, az eredeti épület bővítése nélkül.

Makovecz Faluház
Makovecz Faluház
Makovecz Faluház
Makovecz Faluház

A tervezési munka folytatódhatott a felújítási munkák végeztével a Zalaszentlászló Faluház Óvodával és Vendégszobákkal bővítése, az EMMI 2019.03.06-án támogatói okiratot küldött a település vezetőinek a projekt sikeres megvalósítása kapcsán. A kiindulás az eredeti, 1990-ben készített tervek vizsgálata alapján történt, és eredeti formájában előzetes egyeztetést igényelt a hatóságokkal a szükséges adaptálások miatt a jogszabályi környezet változáshoz. A feldolgozási munkát egyeztetni és dokumentálni kellett a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvánnyal a Makovecz Archívum későbbi felhasználása céljából is. Az óvoda és vendégszobák funkciójú épület kapcsolódik a meglévő faluház épületéhez épületszerkezeteivel és funkcionálisan is. Az óvoda külön főbejárattal rendelkezik a Kossuth utcáról, a konyhaüzem a gazdasági udvarról, a vendégszobák a belső udvarról és a tetőtéri átkötő folyosóról közelíthető meg. A helyén lévő egykor védett épület mára elbontásra került, de falazóanyagából részben visszaépítésre került a főhomlokzati része.

Makovecz Faluház
Makovecz Faluház

Az új épület funkcionálisan 4 részre tagozódik:

  • az épület földszintjén és emeletén helyezkedik el a fő utca felől az óvoda a kiszolgáló és közönségforgalmi részével
  • az épület földszintjén és emeletén helyezkedik el a belső udvar felől a vendégszobák a kiszolgáló és közönségforgalmi részekkel
  • az épület földszintjén az udvar felől helyezkedik el a konyha a gazdasági bejáratával
  • az épület földszintjén a belső udvar felől helyezkedik el a közösségi terem, amely vegyes használatával összefogja az egyes elemeket
Makovecz Faluház
Makovecz Faluház

Szerkezeti szempontból is megfigyelhető a tagozódás, mert az épület főhomlokzatai őrzik az eredeti földszintes épületek karakterét, amit csupán a nagy kiülésű eresz és a tornác ágasfái fognak össze. Az épület hangulatát meghatározó építőelem a fa, ami visszaköszön a padlóburkolatokon, a lépcsőn, a nyílászárókon, bútorokon, a látszó ácsszerkezeten és a tetőt tartó ágasfákon is ezzel természetes harmóniát árasztva a természet közelségében. 2023 szeptemberében egy gyönyörű táji környezetben kezdhették meg az óvodások az új tanévet, amit a nagyokhoz hasonló módon egy hatalmas lepelszerű cseréptető alatt tölthetnek el kint és bent.

Az épület tervezői: Makovecz Imre, Fülöp Tibor, Radev Gergő, Kelf Trauner

Szöveg: Fülöp Tibor