CREATON Építész és Építészhallgatói Pályázat 2019

A Creaton Építész Pályázat Eredményei - ONLINE DÍJKIOSZTÓ GÁLA 

Az elmúlt évek legsikeresebb pályázati kiírását zártuk le a beérkezett rekord számú, összesen 42 pályaművel. A CREATON továbbra is nagy hangsúlyt fektet szakmai partnerei tájékoztatására és elismerésre, hiszen az Ő munkájukkal kel életre a tetőcserép.

A neves szakembereket felvonultató bíráló bizottság 7 építész munkáját emelte ki, amit összesen 1.100.000 Ft pénzdíjjal jutalmazott.

,,7 éve tűzte ki céljául a CREATON, hogy a minőségimunkát végző szakembereket megjutalmazza, munkáikat bemutatja, és a megrendelőknek megmutatja mikor szép igazán egy CREATON tető -mondta Járomi Judit, a CREATON South-East Europe Kft. ügyvezetője. Az évente beérkező pályaművek jól példázzák, hogy a CREATON tetőcserepek bármilyen funkciójú épületen jól használhatók, népszerűségük töretlen. Cégünk rengeteg innovatív, a vevőkör működését megkönnyítő üzleti megoldást, kényelmi szolgáltatást vezetett be. Növekvő igény jelentkezik az esztétikailag kidolgozott, és luxus termékek iránt. A termékfejlesztés folyamatos, ezért is tűztük ki a vállalaton belül kifejlesztett, új innovatív termékek bevezetését Magyarországon, valamint a régióban is."

Az online eseményt Dr. Márkus Gábor, (MG Építész Kft.), szakmai előadása színesítette, aki csapatával egy, a CREATON mindennapjait megahatározó anyaggal, az agyaggal, illetve a vályoggal folytat kísérleti kutatást.

 

,,Az építési technológiák rohamos fejlődése, mint a beton, az acél, az üveg, az égetett tégla és a műanyag szerkezetek alkalmazása és nagyipari olcsó gyártása háttérbe szorították, a régi, jól bevált természetes építőanyagokat.  Napjainkban szerencsére ismét előtérbe kerül az újrahasznosítás, az energia hatékony építés és a környezetvédelemre való törekvés. Az 1970-es évek olajválsága ismét világszerte ráirányította a figyelmet a környezettudatos, energiatakarékos, jó épületfizikai tulajdonságú, építésökológiai, építésbiológiai, egészségvédelmi szempontok szükségességére.”

Az 1970-es évektől több nyugati országban kezdték kutatni a modern vályogépítés lehetőségeit, a megfelelő építéstechnológiákat és alkalmazási területeket.

Gábor, először egy zajvédő fal kivitelezését ismertette, mely, a hagyományos vert fal építés oly módon továbbfejlesztett változata, ami során az emeletmagas falzsaluzatok között szabadon mozogni képes lapvibrátort alkalmaztak. A vályogfalat látszó beton szerkezettel kombinálták.

Más irányú kutatásuk GEObrick” néven, új összetételű, ásványi alapú falazóelem családot fejleszt ki. A GEObrick gyártási elve szerint az új falazóelemek égetés és cement hozzáadása nélkül, másodlagos nyersanyagokból létrehozható geopolimer felhasználásával készülnek.

,,A projektben az alapanyagok, adalékok és gyártási technológia tulajdonságait kutatjuk (szemcseméret, anyagösszetétel, préselési erő stb.). Célunk megtalálni a 21. század lakhatási elvárásait leginkább szolgáló teherhordó falazóelem gyártásának műszaki és gazdasági optimumpontját.”

Marosi Miklós, a zsűri elnöke értékelte a beérkezett munkákat.

,,A Tető és Innováció, 2019-ben kiírt országos nyílt tervpályázaton a korábbiakhoz hasonlóan bármilyen funkciójú épülettel, új építésű, felújított, valamint műemléki védettségű épületek rehabilitációjával is lehetett indulni. A részvételi feltételek könnyedén teljesíthetőek, idén sem terhelte meg a szerzők pénztárcáját a beadandó irat, és fotóanyagok előállítása. Sok-sok ilyen pályázatra vágyik az építész társadalom. A benyújtott pályaművek között idén is az építés különböző fajtái, mint családi házak, társasházak, egyházi létesítmények, hagyományos, kortárs, vagy akár organikus módon megfogalmazott képviselői, valamint rekonstrukcióra szoruló műemlékek is szerepeltek nehezen összehasonlítható funkciókkal, és léptékkel.”

A bíráló bizottság:

Marosi Miklós, Széchenyi-, valamint Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az MMA alelnöke

Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész

dr. Fülöp Zsuzsanna, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, okleveles épületszigetelő szakmérnök

Horváth Sándor, Széchenyi díjas építészmérnök, egyetemi adjunktus, az ÉMSZ alelnöke

Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építész

Láris Barnabás, okl. építészmérnök, a 2018. évi pályázat nyertese

Baloghné Tóth Szilvia, építészlátogató CREATON South-East Europe Kft.

Jancsár Péter, építészlátogató CREATON South-East Europe Kft.

Az építészhallgatói pályázatra benyújtott művek közül, a szakmai zsűri egy díjat és egy különdíjat osztott ki.

 

A különdíjat Kövesdi Andrea kapta a mogyórodi Alkotóház pályaműért!

A pályázat során CREATON DOMINO FINESSE fekete üvegmázas, sajtolt tetőcserepet használt, konzulense Pataky Rita volt.

mogyórodi Alkotóház

Az építészhallgatói pályázaton I. helyezést Józsa Krisztina kapta a százhalombattai Sánc-hegyi tájgaléria pályázatáért.

Munkájában CREATON RÓNA egyenesvágású hornyolt, natúrvörös tetőcserepet alkalmazott, konzulense Fejérdy Béla DLA segítette munkáját.

Sánc-hegyi tájgaléria

Az építész pályázatra benyújtott pályaművek esetén a szakmai zsűri a 3 helyezésen kívül, 2 különdíjat osztott ki.

Az első különdíjat Horváth Zoltán és Födelmesi Tamás kapták a Reischl Sörház Műemléki Épületegyüttes, vegyes rendeltetésű épület felújításáért, a tervezés során, CREATON KLASSIK kerekvágású hódfarkú, NUANCE rézvörös engóbozott tetőcserepet használt.

Méltatását Horváth Sándor, Széchenyi díjas építészmérnök, egyetemi adjunktus, az ÉMSZ alelnökétől hallhattuk.

Reischl Sörház Műemléki Épületegyüttes
Reischl Sörház Műemléki Épületegyüttes

A második különdíjat Wittinger Zoltán érdemelte ki, a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária Római Katolikus Templom pályaműért. Munkája során a CREATON KLASSIK kerekvágású hódfarkú natúrvörös tetőcserepet használta.

A pályaművet Dr. Fülöp Zsuzsanna, okl. építészmérnök, egyetemi docens, okl. épületszigetelő szakmérnök mutatta be.

máriapócsi Római Katolikus Templom
máriapócsi Római Katolikus Templom
máriapócsi Római Katolikus Templom

A 2019-es építész pályázat 3. helyezését Rácz Tamás kapta a várvölgyi gazdasági épület lakórésszel c. pályaműért, ahol CREATON RÓNA szegmensvágású hornyolt natúrvörös tetőcserepet alkalmazott sikeresen.

A pályaművet Földes László, Ybl- és Pro Architectura díjas építész méltatta.

várvölgyi gazdasági épület lakórésszel
várvölgyi gazdasági épület lakórésszel

Az előkelő 2. helyezést Füzes András és Tóth Péter DLA a budapesti Kispiac, Középület pályaművel érte el. Munkájuk során CREATON RÓNA egyenesvágású hornyolt natúrvörös tetőcserepet használtak.

A pályamű méltatását Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építész foglalta írásba, amit távollétében Marosi Miklós, Ybl- és Pro Architectura díjas építész tolmácsolt.

budapesti Kispiac
budapesti Kispiac

A 2019-es Építész pályázat első díját Kovács Márton és Göcsei Sándor kapták a budapesti Haris Park – Rendezvényház, Étterem pályaműért, amely során CREATON KLASSIK kerekvágású hódfarkú natúrvörös tetőcserepet alkalmaztak.

Az első helyezett pályaművet szintén Marosi Miklós méltatta.

budapesti Haris Park
budapesti Haris Park