Gyakran Ismételt KéRdések

 

1. Igénybe vehető e a CREATON napelemrendszerére az állami támogatás felújítás esetén?

Igen, a CREATON napelemrendszer építésére igénybe vehető az állami támogatás, kérjük látogasson el aloldalunkra, ahol az állami támogatásról bővebb információt nyújtunk.

2. Hallottam a kötelező megújuló energiaforrás használatáról újépítésű ingatlanok esetén. A CREATON napelemrendszere beletartozik a megújuló energiaforrású rendszerekbe?

Igen, a CREATON napelemrendszere is beletartozik.

3. Milyen tetőcseréppel használható a CREATON napelemrendszere?

A CREATON napelemrendszere bármely cserépfedésbe beépíthető akár utólag is, amennyiben a tetőlécek állapota erre lehetőséget ad és a cserépfedés alatt megfelelő minőségű alátéthéjazat készült.

4. Kevesebb tetőcserépre lesz szükségem, ha a CREATON napelemrendszerét választom?

Igen, kevesebb cserépre lesz szüksége, mintha a teljes tető befedné cseréppel, hiszen a CREATON napelemrendszere egy tetősíkba integrált rendszer, ami azt jelenti, hogy a cserepek helyére, annak síkjában kerül felhelyezésre a napelemrendszer.

5. Tető építése után is illetve meglévő tetőbe is beépíthető a CREATON napelemrendszere?

Igen, meglévő tetőbe is beépíthető a rendszer, amennyiben a tetőlécek állapota erre lehetőséget ad és a cserépfedés alatt megfelelő minőségű alátéthéjazat készült.

6. Biztonságos az, hogy a napelemrendszer a cserepek helyére kerül felhelyezésre?

Igen, biztonságos. Mivel a napelem modulok a cserépfedés síkjába kerülnek, így nehezebben kap alájuk a szél és a lecsúszó hótömegnek is jobban ellenáll. Az esőbiztosságról pedig a jól átgondolt vízzáró alátétszerkezet  gondoskodik. 

7. Csak CREATON tetőcseréphez használható a CREATON napelemrendszere?

A CREATON napelemrendszere bármely tetőcserép esetén alkalmazható, legyen az CREATON vagy bármely más márka is.

8. Mekkora egy napelem mérete?

Egy napelem modul 1 méter széles és 1,7 méter hosszú és az alumínium keret 35 milliméter magas.

9. Milyen követelményei vannak a felszerelésnek?

A legfontosabb a beépíteni kívánt napelemek számának megfelelő méretű, sík tetőfelület. A tető hajlásszöge szabadon fekvő, szélzáró és vízzáró alátéthéjazattal 20° és 75° között legyen (15° és 20° között vízhatlan alátéthéjazat szükséges). A beépítés feltétele továbbá a megfelelő állapotú tetőlécek megléte.

10. Felhős időben is termel áramot?

Igen, a fotovoltaikus cellák szórt fényből is képesek elektromos áramot előállítani, viszont ilyenkor kisebb teljesítményt adnak le mint ideális körülmények között.

11. Télen is működnek a napelem rendszerek?

Igen, a fotovoltaikus cellák télen is működnek, hiszen ezek a napból érkező elektromágneses sugárzást alakítják át elektromos árammá. A napsütötte órák számának csökkenésével viszont a leadott összes teljesítmény is kevesebb lesz.

12. Milyen előnyei vannak a CREATON napelemrendszerének?

A CREATON napelem rendszere rendelkezik a tetősíkba integrált napelem rendszerek minden előnyével (esőbiztos rögzítések, szél- és hóhatásnak ellenáll, továbbá a tető síkjába idomul) úgy, hogy közben azok minden hátrányát kiküszöböli (bármilyen cserépmodellel egybeépíthető, a modulok hátoldali hűtése jól megoldott, könnyen cserélhető, bővíthető, fejleszthető). Ezen felül a mikoinvertereknek köszönhetően további előnyökkel is rendelkezik (nincs szükség tűzeseti lekapcsolóra, az árnyékhatás kevésbé jelentkezik, kisebb a lehetséges meghibásodások esélye és nagyobb az élettartam).

13. Szükséges e bármiféle hófogás a napelemmel felszerelt területen?

A biztonságos hófogás módját minden tetőn egyedileg kell meghatározni. Általánosan elmondható, hogy ha a tető gerince és a napelem mező között van elegendő hely, úgy mindenképpen érdemes a teljes napelem mező szélességében a mező fölé vonalmenti hófogást kialakítani, hiszen így kisebb mennyiségű hó fog a modulok felületére csúszni és leárnyékolni azokat.
Hasonlóan ha az eresz vonala és a napelem mező közötti távolság indokolja, úgy a napelem mező alá is szükséges a hófogók beépítése, továbbá hosszú szarufák esetén érdemes lehet az egybefüggő napelem mezőket széttagolni és a hófogásról gondoskodni.
A hófogástól függetlenül minden esetben érdemes a napelemek felületéről eltávolítani a rájuk esett havat hiszen ez a modulokat leárnyékolva megakadályozza azok működését.

14. A napelem táblák felülete milyen védelemmel van ellátva?

A CREATON napelem rendszere kiváló minőségű alapanyagokból készülő napelem modulokat tartalmaz. A modulok kerete eloxált alumínium, míg a napelemek felületét a fényvisszaverődést gátló edzett szolárüveg védi a környezeti hatásoktól.

15. Van-e lehetőség színes panelek rendelésére?

A napelem cellák színe általában sötétebb (jellemzően kék, vagy fekete), hiszen ezek nyelik el jobban a napból érkező sugárzást. A színes napelem cellák hatásfoka jelentősen kisebb, hiszen minél világosabb egy felület, annál több fényt ver vissza.
A CREATON napelem rendszerben sötét színű monokristályos cellák gondoskodnak a lehető legnagyobb hatásfokról és a rendszer többi eleme (a tartósínek kivételével) ehhez harmonizál.

16. Hogyan ellenőrizhető, hogy a rendszer megfelelően működik?

A napelemrendszer működés egy applikáción keresztül egyszerűen ellenőrizhető, valós időben nyomon követhetőek a legfontosabb információk, mint a rendszer töltési vagy lemerítési állapota, akkumulátor állapotának kijelzése (ahol telepített tároló áll rendelkezésre), az akkumulátorban tárolt töltés százalékos arányát, illetve historikus adatok korábbi gyűjtésekről és felhasználásokról.

17. Honnan tudom letölteni a CREATON napelemrendszer működésének ellenőrzéséhez szükséges applikációt?

Az applikáció neve: Enphase Enlighten és egyszerűen letölthető Android vagy iOS készülékre az applikáció
Applikáció elérhető Play Store-ban és Appstoreban is

18. A rendszer működtetéséhez szükség van internetre?

A rendszer működtetéséhez nem, de amennyiben szeretné látni a napelemrendszer által generált adatokat, mint termelt kw mennyisége, ahhoz szükséges az applikáció használata, valamint internet az adatok átviteléhez.

19. A CREATON napelemrendszer működését ellenőrző applikáció csak mobilon és tableten használható vagy van web alapú hozzáférés is ehhez?

Az applikáció mobil vagy tablet eszközön érhető el, valamint a https://enlighten.enphaseenergy.com/ oldalon keresztül.

20. Mit kell tennem, ha árajánlatot szeretnék kapni a CREATON napelemrendszer telepítéséről?

Kérjük töltse ki weboldalunkon található kalkulátort és partnerünk felveszi Önnel a kapcsolatot.