Nyersanyag kinyerése

tovább >

1 Nyersanyag-bányászat

A CREATON a saját maga által felállított tisztasági követelménynek megfelelően a Kerámia cserepek gyártása során kizárólag természetes nyersanyagokat, azaz agyagot, vályogot és vizet használ, melyeket a gyáregységek közvetlen közelében termel ki. Az agyag és a vályog a későbbi Kerámia cserepek fő alkotóelemeit képezik. Mindkét nyersanyag a jégkorszak alatt és azt követően keletkezett, földpát-szétmállás eredményeként.
Az agyag a vízzel történő érintkezés során egy nagyon finom szemcseszerkezetű, illetve nagy vízfelvevő képességgel rendelkező plasztikus nyersanyaggá alakul. Ennek következtében képes erősen összezsugorodni, ugyanakkor extrém módon ellenálló az égetési folyamat során.
A vályog ezzel szemben magas kvarc-tartalmának köszönhetően durvább szemcseszerkezetű, mint az agyag. Magas arányú vaskötései miatt alakul ki az égetési folyamat során a tetőcserépre jellemző vörös szín.
A nyersanyagokat az óriási marókerekes kotrógépekkel akár 18 m-es mélységből is ki lehet bányászni. Magától értetődik, hogy koncepciónknak megfelelően a bányaterületeket használatuk után ismét renaturáljuk és "visszaadjuk" a természetnek.

2 Szállítás

Azáltal, hogy a nyersanyagforrások a gyártóhelyek közvetlen közelében találhatóak, így nincs szükség hosszú és a környezetet terhelő szállítási utakra. A nyersanyagokat egyenesen a gyárba szállítják, pl. a großengottern-i üzemekbe szállítószalagokkal, a többi üzembe pedig pl. teherautó  segítségével.

3 Az agyag tárolása

Ha az egyes telephelyeken kimerül a tárolókapacitás, akkor a kibányászott nyersanyagot átmenetileg egyszerűen a szabadban tárolják.

 tovább >