Interjú Markó András és Németh Tamás tervezőkkel - Kaposvári vasútállomás

Szerző: CREATON Dátum: 2018.07.31.

Interjú
Referenciák

Műemléki igényű felújítás, korszerű funkcionális tartalom - Kaposvár vasútállomás

Kaposvár vasútállomása városépítészeti szempontból rendkívül szerencsés helyen, a belváros közvetlen közelében épült 1900-ban Pfaff Ferenc, a kor kiváló építésze tervei alapján. A századforduló dinamikus gazdasági légkörében sorra épültek az akkori Magyarországon a színvonalasabbnál színvonalasabb vasútállomás épületek. Ez a körülmény, mint a későbbiekben kiderül, történetünk szempontjából rendkívül fontos.

Kaposvári vasútállomás

A kaposvári állomásépület is érintették az elmúlt több, mint száz esztendő történelmi eseményei. Többször átesett kisebb – nagyobb átalakításokon, átépítéseken, amelyek csak rontottak az eredeti épület míves építészeti megfogalmazásán, szerkezetének állagán.

Eltűnt az utascsarnok boltozatos mennyezete a falak díszfestése, a díszes mennyezetek, a falifülkék. Az egykor igényes nyílászárókat befalazták, más helyeken újakat nyitottak.

Kaposvári vasútállomás

A tetőszerkezet faanyaga erősen elöregedett, korhadt, az ereszek, párkányok rendkívül rossz állapotban voltak. 

A sok évtizedes elhanyagoltság egy lepusztult, végromlás közeli állapotot eredményezett.

Kaposvári vasútállomás
Markó András és Németh Tamás tervezők kitartó irat és levéltári kutatómunkájuk során számos dokumentumot találtak, de a vasútállomás korábbi fényét eredményező, a belső díszítésekre utaló rajzokat sajnos nem.
Kaposvári vasútállomás

Ekkor vált fontossá, hogy a korabeli Magyarországon sorra épültek a hasonló vasút állomások. A ma Romániában található Szatmárnémeti és a szerbiai Versec indóházai szinte teljesen megegyeztek a kaposvári épülettel.

Különösen a verseci állomásépület maradt fenn jó állapotban, az eredeti díszítéseket és falfestéseket is beleértve.

Ezek sok megoldásban mintául szolgálhattak a tervezőknek a részletek megtervezésében.

Kaposvári vasútállomás
A felújítás során helyreállították az eredeti fogadó csarnokot, a várótermeket és vendéglőket, részben egykori, részben új, korszerű funkciókkal, de az eredeti épület szellemiségét maximálisan figyelembe véve.
Kaposvári vasútállomás
A felújítás során a homlokzati klinkertégla burkolat is megújult, a nyílászárók korszerű hőszigetelő üvegezést kaptak.
Kaposvári vasútállomás
Fontos kérdés volt az épület fedési anyagának kiválasztása. Vélhetően az eredeti fedési anyag pala volt. A tervezők igyekeztek megjelenésében hasonló, korszerű anyagot alkalmazni, így esett a választás a CREATON 20x40 cm-es fekete engóbozott „bécsi táska” cserepére, amely színében és formájában jól alkalmazkodik az épület homlokzati felületeihez.
Kaposvári vasútállomás
A kivitelezés komoly szakértelmet kívánt, hiszen az ácsszerkezet is rendkívül rossz állapotban volt, a faanyag egy része cserére szorult. A tetőszerkezetet a mai igényeknek megfelelően alátét fóliával, ellenlécek alkalmazásával, átszellőztetett tetőként kellett kialakítani.
Kaposvári vasútállomás
Az élek és gerincek a korhű megoldásoknak megfelelően fémlemezzel kerültek lezárásra, ennek megfelelően kellett a tetőszerkezetet is kialakítani.
Kaposvári vasútállomás
A tető fémlemez szerkezetei Rheinzink lemezek alkalmazásával készültek. Megújult, illetve az eredeti megoldásokhoz közelítő módon készültek a peron előtetői, bevilágítók alkalmazásával.
Kaposvári vasútállomás
A díszbádogos munkák különösen fontosak voltak az épület korhű megjelenése szempontjából. Az eredeti mintáknak megfelelően készültek felkészült szakemberek segítségével.
Kaposvári vasútállomás

A munka bonyolultsága, a rejtett szerkezetek és kapcsolatok miatt, az épület védettsége miatt a kivitelezés heti rendszerességű tervezői művezetéssel valósult meg.

A kivitelező ZÁÉV partner volt a bonyolult, nem mindennapi igényességű munkavégzésben.

A terv és a megvalósult rekonstrukciós épület a CREATON 2017-es tervezői pályázatán I. helyezést ért el.

A minden részletre kiterjedő kutatómunka, a körültekintő tervezés, a folyamatos tervezői művezetés és a szakszerű kivitelezés eredménye nem is lehet más, mint egy a műemlék épület megjelenését hűen visszatükröző, funkciójában a mai kor igényeit messzemenően figyelembe vevő impozáns épület Kaposvár szívében.