Interjú Hőnich Richárd és Nagy Péter tervezőkkel

Szerző: CREATON Dátum: 2018.06.20.

Interjú
Referenciák

Kertvárosi környezet, emberi léptékű kortárs középület – Pilisi Len Látogatóközpont

"Fontos volt számunkra, hogy a pilisszentiváni kertvárosi övezet emberi léptékű házaihoz igazodva, de egy kortárs középület egyszerűségét és nagyvonalúságát mutatva jelenjen meg a látogatóközpont." -  vallja az építész.

Az épület koncepciójáról így ír a műszaki leírásban:
"A meglévő látogatóközpont jól használható magjának és beépítésének megtartása mellett egy kiegészítő burokkal történő ráépítés, mely egyszerre igazodik a környező terület léptékéhez, határozottan, de nem tolakodóan kitűnik a lakóházak közül és teret ad a látogatóközpont igényeinek."

Pilisi Len Látogatóközpont - Vázlat
Pilisi Len Látogatóközpont - Vázlat
Jól mutatja e törekvést a tervező vázlata, mely a meglévő mag épületet és a körbeölelő „burok” épületet szemlélteti.
Pilisi Len Látogatóközpont - Tömegalakítás
Pilisi Len Látogatóközpont - Tömegalakítás

A tereplejtés nagyban meghatározta az épület tömegalakítását. A vízszintes gerinc kiemelt épülettel a völgyoldalon túlságosan nagy, a hegyoldalon környezetbe illeszkedő épületmagasságot eredményez.

Süllyesztett épületnél a hegyoldalon túlságosan kicsi az épületmagasság.

Az épület kisebb tömegekre történő megosztása pedig a középület koncepciótól eltérő lakóház léptékű épületet eredményez.

Pilisi Len Látogatóközpont - Északnyugati homlokzat
Pilisi Len Látogatóközpont - Északnyugati homlokzat

Kézenfekvő és egyben ötletes megoldás a tetőgerinc és az ereszvonalaknak a terep lejtésével közel párhuzamos lejtése, egyben tartva az épület tömegét, megoldva a kertvárosi környezet -közintézmény lépték dilemmáját.

A tervezett kisméretű CREATON RÓNA natúrvörös színű, egyenes vágású cserépsorokból kialakuló ritmus hozzáilleszti az épületet a környező családiházas léptékű tetőkhöz.

Pilisi Len Látogatóközpont - Földszinti alaprajz
Pilisi Len Látogatóközpont - Földszinti alaprajz

"A látogatóközpont magába foglalja az irodateret és az ehhez szükséges kiszolgálóegységeket négy fős személyzete számára. Az érkező 10-30 fős gyerekcsoportok, esetenként önkéntesek számára foglalkozásokat tartanak, melyek egy része a telken belül történik, így a földszinten és az emeleten zárt és félig nyitott foglalkoztatók, közösségi terek, illetve kiállítótér találhatók, az ekkora látogatószámra méretezett minimális vizesblokkal."

Az alaprajzi kialakításban visszaköszön a település népi építészeti hagyománya. A belső közlekedést részben a "svábos" tornác alkalmazásával oldotta meg a tervező.

Pilisi Len Látogatóközpont - Homlokzat
Pilisi Len Látogatóközpont - Homlokzat

A meglévő épület teljes tetőszerkezete és fafödéme is elbontásra kerül. Helyébe monolit vasbeton szerkezetű födém épül. A látogatóközpont tetőszerkezete burokként foglalja magába a megmaradó és hozzáépített épületrészt, mely egyben összekötő, átmeneti tér is.

Az épület homlokzatburkolata függőleges keményfa lécezés hézagosan szerelve, természetes világos fa színárnyalatban. A fa csak faanyagvédelmi kezelést kap, a végleges színárnyalatát a természetes "érés" során nyeri el.

Az alkalmazott tetőfedő anyag színével és egyszerű formájával jól illeszkedik a homlokzat egyéb anyagaihoz.

A tervezői koncepció kiérleltsége, a részletek míves megoldása eredményezi a látogatóközpont tökéletes összhangját környezetével. Nem kihívó és mégis jelzi a benne rejlő értékeket, a középület funkciót.

Méltó a látogatóközpont névadó védett növényének szerény, de felemelő szépségéhez, a "Pilisi Len"-hez.

Galéria