"Energiahatékony Vállalat" díjban részesült a CREATON South-East Europe Kft.

Szerző: CREATON Dátum: 2018.03.12.

Hírek

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. által 2011-ben indított Virtuális Erőmű Program™ (VEP) célja a hazai vállalatok körében az energiahatékonysági és megújuló energetikai beruházások előkészítésének, finanszírozásának és megvalósításának támogatása, mentorálása.

2020-ra kitűzött céljuk egy 200 MWe névleges teljesítményű fosszilis erőmű termelésének kiváltása volt igazolt energia megtakarításokból. A Program az idei évben elérte kitűzött célját, és mintegy 205,17 MWe megtakarítást gyűjtött, mely a teljes magyarországi működő erőművi kapacitás közel 3%-a, ezzel az eredménnyel Mo 7. legnagyobb erőművévé vált. 

A Virtuális Erőmű Program™ 2015-ben közel 500 program közül a legjobb három európai energiahatékonysági program között végzett az Európai Bizottság "EU Sustainable Energy Award" versenyén. 

"Energiahatékony Vállalat" díj 2018
"Energiahatékony Vállalat" díj 2018

Az energiahatékonyság mellett elkötelezett vállalatok különböző szinteken csatlakozhatnak a Programhoz az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat (EKP) segítségével, ami során tett vállalásaikkal hozzájárulhatnak energetikai potenciáljuk magasabb szintű kihasználásához és közvetve a Virtuális Erőmű "építéséhez".

Az energiahatékony vállalatok az energiatudatosság megteremtésén túl konkrét energiahatékonysági beruházásokkal járultak hozzá az energiafogyasztás csökkentéséhez. A díj megszerzésének feltétele, hogy a vállalkozás az "Energiatudatos Vállalat" cím elnyeréséhez szükséges eljárás lefolytatását követően bemutassa elért eredményeit. A CREATON SEE Kft. 13,24 GWh energiafelhasználás csökkentésével 1511,7 kWe erőművi kapacitást bankolt be a Virtuális Erőmű Program™-ba. A CREATON név is felkerült a többi neves energiahatékony vállalat sorába, mint az Audi, Continental, MOL, Honeywel, Phoenix Contact…

A sokoldalú és rendkívüli fejlesztési munkáért a CREATON elhozott egy egyéni címet is. Antal Béla, a Lenti gyáregység gyártásvezetője és egyben az Energia Irányítási Rendszer vezetőjeke elnyerte "Az év fiatal energetikai fejlesztője" díjat. A díjak a Magyar Nemzetgazdasági Minisztériumban kerültek átadásra 2018.03.06-án, a nemzetközi energiahatékonyság világnapján. 

Gratulálunk a CREATON SEE csapatának a szép eredményhez!