CREATON a 2018-as Várépítő Pályázaton: műemlék és gyermekintézmény is nyert

Szerző: CREATON Dátum: 2018.06.25.

Hírek
20 nyertes gyermekintézmény és 2 műemlék képviselői vehették át a felújításaikhoz szükséges építőanyagra szóló utalványokat a Várépítő pályázat idei díjátadóján, június 5-én, Budaörs Város Önkormányzatának dísztermében. A CREATON South-East Europe Kft. termékeit az abonyi Györe Kúria, illetve a Táci Százszorszép Óvoda képviselői vehették át.
A Build-Communication Kft. 2010. óta Várépítő Pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi, és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede gyűjti a cégek felajánlásait és juttatja el rászoruló gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben már több mint 100 millió forint értékű építőanyag került 147 nyertes intézményhez. A felajánlásokat a szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.
Várépítő Pályázat 2018 díjátadó - Horváth Tamás táci polgármester és Kovács Zoltán
Várépítő Pályázat 2018 díjátadó - Horváth Tamás táci polgármester és Kovács Zoltán

A Vadász György Kossuth-díjas építészből, Ráday Mihály Kossuth-díjas alkotóból, Nagy-Kállózy Eszter Jászai Mari-díjas színésznőből, Beleznay Éva építészből (Budapest volt főépítészéből) és Tóth Balázs építészmérnökből (az ÉMI szakértőjéből) álló zsűrinek idén is nehéz dolga volt: bár a korábbi 200 feletti pályázóhoz képest idén csak 33 érkezett, szokás szerint a jelentkező gyermekintézmény és műemlék mindegyike megérdemelte volna a felajánlásokat. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a pályázat védnöke szerint az ötlet életképességét bizonyítja, hogy a kezdeményezés már ennyi ideje töretlenül működik, de az is, hogy mindig jóval több a jelentkező, mint amennyi adomány összegyűlik - ami nem jelenti azt, hogy az adományozók száma ne emelkedne. 

 

Kép: Horváth Tamás táci polgármester és Kovács Zoltán (CREATON)

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, zsűri tagja a pályázat kapcsán Podmaniczky Frigyest idézte: „Fő bajunk nekünk az, hogy bármi szépet alkotunk is, annak jó karban való fenntartásáról a legritkább esetben tartjuk kötelességünknek gondoskodni.” Ha kicsiben is, a Várépítő pályázat hozzájárul a magyar műemlékvédelemhez.

Ahogy a CREATON South-East Europe Kft. is: a cég a pályázat utóbbi hét évének legnagyobb felajánlója mintegy 19 millió forintnyi kerámiacseréppel. Az idei kiírásban az abonyi Györe Kúria, illetve a Táci Százszorszép Óvoda nyert termékeket – a képeken látszik, hogy a támogatás mindkét esetben jó helyre került.

Abonyi Györe Kúria és Táci Százszorszép Óvoda
Abonyi Györe Kúria és Táci Százszorszép Óvoda
A nyertesek: az abonyi Györe Kúria és a Táci Százszorszép Óvoda