Minőség

A Creaton-minőség receptje,

az 50 év garancia háttere

 

A Kerámia tetőcserép adalékanyag hozzáadása nélkül, kizárólag természetes nyersanyagok – föld, víz, tűz, levegő – felhasználásával készül.


 

A gyártásra történő előkészítés során a többszöri átforgatás is az alapanyag egységesen kiváló minőségét eredményezi. A gyártáshoz szükséges agyag bányászata a legnagyobb körültekintéssel zajlik.A rendszeres mintavétel és azok feldolgozása által a gyártás az agyag legkisebb összetétel-változásaira is fel tud készülni. Az agyag rendszeres vizsgálata, ill. az agyag tervszerű bányászata révén biztosítható az egyenletes minőség.

A mintákat a következő szempontok alapján értékelik a labor munkatársai:

  • szemcseméret
  • szárítási zsugorodás
  • égetési zsugorodás
  • teljes zsugorodás
  • maradék víztartalom
  • vízfelvétel
  • törőszilárdság

 

 

A Creaton gyárak gázt egyedülálló módon csak a tetőcserepek kiégetése során, a kemencében használnak, a szárítóberendezéseket ugyanis a kemence forró levegője fűti.A cserepek égetése 1 050 oC-on, a Kera termékek esetén 1 250 oC–on történik, könnyített un. H kazettákkal. Ezek alkalmazásával nem csupán az égetendő tömeg súlya és így a felhasznált energia mennyisége csökkenthető, hanem a cserepek méretpontosságában és görbületmentességében is jelentős szerepe van.


Az égetési hőmérsékletet az egyenletes minőség érdekében a kemencében 35 darab online, számítógépen folyamatosan nyomon követett hőmérő által ellenőrizzük, ill. korrigáljuk. Ezáltal tökéletesen egyenletes égetés valósul meg a kemence teljes tartományában.


A kiégetett terméket szúrópróbaszerűen ellenőrzik a méretpontosság tekintetében.
Az egyes termékek méretpontossága mellett az alkalmazástechnikai méretvizsgálat biztosítja, hogy a termékek összeépítve is kifogástalanul pontosan illeszkedjenek egymáshoz.
A termék méretpontossága mellett a szín ellenőrzése is rendszeres.Amennyiben a termék megfelel a fenti kritériumoknak, jöhet a törésszilárdság ellenőrzése egy erre a célra kifejlesztett "törőgép" segítségével, amely rendkívül pontos értékekkel jellemezhetően értékeli a Cserép szilárdságát. A törőgép mellett a valósághoz legközelebb álló teszten is át kell esni a terméknek: ez a "taposóteszt",ahol Kollégáink egy 10 fokos állványon ellenőrzik, hogy a Cserép hogy viselkedik, miközben Tetőfedők járnak rajta.


 

A nem natúrvörös színű kerámiacserepek színét biztosító agyagiszap, az Engób tartósságát, keménységét a hősokk-teszttel vizsgáljuk. Ennek során a 180 fokra felhevített cserepet hidegvizes medencébe helyezzük, majd a folyamatot tízszer megismételjük. A vizsgálat végén hintőporral ellenőrizzük, hogy keletkezett-e hajszálrepedés.


Amennyiben ezt a tesztet is kiállja a termék, úgy indulhat a csomagolás,amely rendkívül erősen megfeszített pántolószalagokkal történik. A környezetvédelem érdekében tudatosan lemondunk a fólia használatáról: cél a lehető legkisebb csomagolóanyag-felhasználás. A csomagolás erősségét szintén rendszeresen teszteljük, hogy kiváló termékeink hibátlan minőségben érhessenek az építkezések helyszínére.


Fenti folyamatok rendszeres, tervszerű végrehajtása biztosítja a piacon egyedülálló Creaton-minőséget, amelyet a Magyarországon páratlan 50 év garancia formájában szavatolunk.