Cégtörténet

A CREATON története

1884

Alois Berchtold megalapít Wertingen-ben (Bajorország), északnyugati irányban kb. 30 km-re Augsburgtól egy, az akkoti mércével mérve csúcsmodern téglagyárat. Kezdetektő fogva kiváló hírnévre tett szert az üstös cserepek minőségi gyártójaként.

 1934

Autenried-ben, délkeleti irányban kb. 30 km-re Ulmtól, Anton Ott alapít egy cserépüzemet. Ezen a telephelyen már 3 évszázada gyártanak cserepet.A 1945-től fia, Ernst Ott a klasszikus cserépformák gyártására specializálódik - a hódfarkú tetőcserépre.

   

1958

Wertingen-ben kezdődik a „HARMONIE" alacsony hajlásszögű tetőcserepek gyártása. A következő évtizedekben a „HARMONIE" több mint 500 millió darabos forgalmával a vállalat történetének egyik legsikeresebb Kerámia cserepe lett.

 

1990

Az autenried-i 3. sz. üzem újjáépítése során bevezetjük a csúcsmodern égetési eljárást, amely jelentős minőségi- és környezetvédelmi előnyöket jelent.

   

1992

A Josef Berchtold GmbH és a Ernst Ott GmbH & Co. KG az évtizedekre visszanyúló együttműködést követően 1992.01.01-vel összeolvadás révén megalapítják a CREATON Berchtold & Ott vállalatot. Megszületett a kreativitás egy új minőségi márkája.

   

1993

A modern építészet méltán leghíresebb színalakítója, Friedrich Ernst von Garnier kimondottan a CREATON számára dolgozta ki a „NOBLESSE" és a „NUANCE" színkollekciókat a mázas, illetve engóbozott hódfarkú cserepekhez kapcsolódóan. Ettől kezdve a CREATON visszaviszi a színt a világ tetőire.

   Röviddel Németország újraegyesítése után a CREATON megalapítja Großengottern-ben (Thüringen) az I. és II. sz üzemeket, amelyek 1993-ban, illetve 1995-ben készültek el véglegesen. Az értékes nyersanyagokat egy két km hosszú szalaghengersor által a híres "Vörös Hegyből" közvetlenül az üzemekbe szállítják. 2000-ben, a III. sz. üzem elkészültével az Európa-szerte legmodernebb Kerámia Cserép gyártó vállalat összkapacitása kb. évi 50 millió tetőcserépre nőtt.
   Piacra dobtuk a „FUTURA" cserepet. Ez egy újszerű és egyedülálló cseréptípus, főként teljesen új fejlesztésű korcolásának köszönhetően, amely tökéletesített vízelvezetést és statikát, valamint egy 10°-os tetőlejtésig terjedő alkalmazási területet tesz lehetővé. Az elkövetkező években folyamatosan növeltük a „FUTURA" színválasztékát, ezáltal egy korábban még soha nem tapasztalt változatosságot érve el vele a  sajtolt cserepek tekintetében.
   

1995

1995 augusztusában mutatkoznak a további növekedés iránti igények. A CREATON részvénytársasággá alakul és bejegyzik a tőzsdén.

   

1996

Egy nagyméretű sajtolt cserepekből álló komplett választék áll ezentúl partnereink rendelkezésére. Ezáltal teljessé vált a minőség-program, amely a szegmens vezető ajánlattevőjévé formálja a CREATON-t.

   Ezenkívül bemutatjuk az új, tetővédő faktorral ellátott nagyszériás mázas „FINESSE" programot .
   

1997

Első ízben gyártanak nagyméretű színes mázas sajtolt tetőcserepeket – a gazdaságosság és a kreativitás egy jól sikerült kombinációja.

   

1998

A Ströher GmbH átvételével a sachseni Guttau-t további székhelyként integrálták a vállalkozásba. Itt készítik az egyedülálló „KERALIS"-gyártási eljárásokkal" a teljes mértékben anyagában színezett PREMIUM-tetőcserép-modelleket, mint pl. a „KERA-BIBER"-t és a „PREMION"-t.

   Az új „DOMINO" sík cseréppel CREATON egyenesvonalú hangsúlyokkal célozza meg a kor esztétikai szellemét. Ez a tökéletes Cserép a forma és a működés egy forradalmi ötvözete.
   

1999

A CREATON a „TONALITY" bemutatásával egy új korszakot nyit a kerámia  homlokzatkialakítás területén. Ez a forradalmi homlokzatrendszer a változatosság, a kreativitás és a gazdaságosság győzelmét hirdeti.

   

2000

A Kerámia cserepek első gyártójaként a CREATON az évezredfordulón a „MAGNUM" cseréppel egy "megaméretű" tetőcserepet vezetett be a piacra, amely egy teljesen új dimenziót nyit a gazdaságosság és a létező legszebb optika területén.

   

2001

A jól bevált CREATON-választék 18 forma- és színkombinációval bővül és ezzel a korábban soha nem tapasztalt változatossággal tovább erősíti a Kerámia cserepek vezető európai gyártójaként elfoglalt pozícióját.

   

2002

A „MAGNUM" Cserép iránti óriási kereslet következtében az autenried-i 2. sz. üzemben, ahol eddig hódfarkú cserepeket gyártottak, átállnak a mega-cserepek gyártására.

   

2003

Mostantól a CREATON az „ESTRICH-cseréppel" a padlóburkolathoz is kínál kerámiából készült megoldást.

   

2004

Weroth-ban (Rheinland-Pfälz) kompetencia-központot alapítanak a különleges kerámiákhoz. Itt gyártja a CREATON a „TONALITY",homlokzatrendszert, a „KERATO" teraszelemet és az "ESZTRICH-cserepet.".

   A magyarországi Lenti városban nyitják meg a CREATON első külföldi üzemét. Ezzel a befektetéssel jobban kiszolgálhatóvá, illetve elérhetővé válnak a kelet-európai piacok.
   

2005

A belga Etex építőanyag-gyártó csoport többségi részvényessé válik a CREATON társaságnál és az eddig is meglévő márkákkal PFLEIDERER und MEINDL egyértelműen Németország piacvezetője lett a Kerámia cserepek gyártása tekintetében .

   

2007

A CREATON, MEINDL és PFLEIDERER márkáknak az új CREATON-Márkaszövetségbe történő egyesítésével létrejön Európa egyik leggazdagabb választékú Kerámia Cserép programja.

   

2008

A TROST Malsch tetőkerámiájának a CREATON-Márkaszövetségbe történő integrálásával a CREATON tovább erősíti piacvezető szerepét.

   A CREATON megnyitja a II. sz. üzemet Lentiben, ahol a megaméretű „BALANCE" és „RAPIDO" sajtolt tetőcserép-modelleket gyártjuk.
   2008-ban újra megnyitják a wertingen-i üzemet. A 2007. májusában történt tűzvész után az egész üzemet újjáépítették, rekonstruálták és egy összesen 26 millió EUR értékű befektetés által európa egyik  legmodernebb Kerámia Cserép gyártó székhelyévé alakították.
   

2009

Ebben az évben ünnepli a CREATON a 125. születésnapját. 125 év, amelyet a példátlan Kerámia Cserép kompetencia, a kiváló innovációs erő és a kreativitás határoz meg. 125 olyan év is, amely alatt intenzív kapcsolatokat alakultak ki üzleti partnereinkkel.

 

2011

Ebben az évben az Etex Csoport tagjaként megkezdjük a szálcement sík- és hullámpala értékesítését.

2015

Az ETEX döntése értelmében cégünk irányítja a teljes dél-kelet európai térséget, felölelve az alábbi országokat: Csehország, Szlovákia, Moldávia, Románia, Bulgária, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Macedónia, Montenegro és Koszovó.

2016

Az integrációt követően megkezdjük a betoncserepek értékesítését a régióban.

Termékeinket (kerámia tetőcserép, beton tetőcserép, szálcement sík- és hullámpala) egységesen a CREATON márkanév alatt hozzuk forgalomba.

2017

Termékprogramuk szélesítése a tartozékokkal (pl. szigetelés, esőcsatorna).

Szolgáltatásaink további fejlesztése (vizualizáció, tetőkalkulátor, hulladék elszállítás, stb.)